Proiectul de lege elimina posibilitatea societatilor pe actiuni de a emite actiuni la purtator si acorda un termen de 18 luni de efectuare a conversiei actiunilor la purtator in actiuni nominative in cazul societatilor pe actiuni deja inmatriculate la Registrul Comertului.

In cazul firmelor care nu vor realiza conversia actiunilor la purtator va fi instituita sanctiunea dizolvarii judiciare.

Proiectul de lege urmeaza sa fie avizat de Guvern, termenele de conformare urmand sa fie calculate de la data la care si Parlamentul aproba proiectul, iar acesta va fi publicat in Monitorul Oficial.

Este vorba de o completare a Legii pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. Pana in prezent, UE a emis patru directive care abordeaza amenintarea reprezentata de spalarea banilor.

Lungul brat amputat al legii...
Citeste si: Lungul brat amputat al legii sau lupta simultana pe zeci de fronturi

Pana in prezent, in Romania exista un numar de 384 de societati care au actiuni la purtator, cele mai multe fiind conectate la bani publici, au declarat reprezentantii RoAction. Drept urmare, organizatia a initiat la sfarsitul anului trecut o campanie de strangere de semnaturi pentru interzicerea totala pe teritoriul national a acestei practici.

Probabil cel mai cunoscut caz este cel al societatii Tel Drum, care a avut actiuni la purtator imediat dupa privatizare, din 2002, pana la finalul anului trecut. In acest moment, cazul este anchetat de procurorii DNA, care sustin ca in spatele Tel Drum s-ar afla liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzatie pe care politicianul o neaga cu vehementa.

Potrivit informatiilor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), actionarii Tel Drum sunt Petre Pitis, cu 54%, Dobrescu Liviu Lucian, cu 44% si inca trei persoane, care detin cate 0,665%: Neda Florea, Panaitov Marilena si Costache Mirela.

Potrivit expunerii de motive, institutia actiunii la purtator a ridicat "problema lipsei transparentei actionariatului", cunoasterea in orice moment a actionarilor fiind esentiala "in implementarea masurilor de prevenire si combatere a spalarii banilor, a luptei impotriva terorismului si finantarii acestuia, a prevenirii si combaterii evaziunii fiscale".

Proiectul care ii scapa de...
Citeste si: Legea care ii scapa de dosare pe Dragnea si Tariceanu a fost adoptata

De asemenea, proiectul propune crearea si operationalizarea Registrului Beneficiarilor Reali, care va include identitatea beneficiarilor reali. Pentru a se asigura eficienta mecanismului de evidenta a Beneficiarilor reali, se propune si un regim sanctionator gradual pentru nerespectarea termenelor de depunere a declaratiilor (amenda contraventionala, iar in caz de neconformare repetata dizolvare judiciara).

Decizia de infiintare a Registrului a fost luata la nivel european ca raspuns la atacurile "Panama Papers" si la atacurile teroriste survenite in capitalele statelor membre.

"La nivel european este preconizat ca, la nivelul anului 2019, aceste registre nationale sa fie interconectate, permitand astfel o transparenta imbunatatita a circuitelor financiare, atat national, dar si transnational", mai arata sursa citata.

O alta schimbare impusa prin Directiva europeana si transpusa prin prezentul proiect vizeaza categoria persoanelor expuse politic; astfel, s-a realizat extinderea acestei notiuni si catre membri ai Parlamentului sau alte organe legislative similare din alte state, membri ai organelor de conducere ale partidelor politice, dar si directori, directori adjuncti si membri ai consiliului de administratie sau membri cu functii echivalente in cadrul unei organizatii internationale.

Revista presei 9 noiembrie:...
Citeste si: Subventii de 3.000 euro pentru masinile diesel oferite de Volkswagen