Potrivit unui proiect de lege redactat la nivelul Ministerului Justitiei, firmele nu vor mai avea dreptul sa emita actiuni la purtator, iar societatile care au astazi actionari avand astfel de titluri vor fi obligate sa le transforme in actiuni nominative in termen de cel mult 1 an si jumatate, scrie Ziare.com.

Proiectul de lege elimina posibilitatea societatilor pe actiuni de a emite actiuni la purtator si acorda un termen de 18 luni de efectuare a conversiei actiunilor la purtator in actiuni nominative in cazul societatilor pe actiuni deja inmatriculate la Registrul Comertului.

In cazul firmelor care nu vor realiza conversia actiunilor la purtator va fi instituita sanctiunea dizolvarii judiciare.

Proiectul de lege urmeaza sa fie avizat de Guvern, termenele de conformare urmand sa fie calculate de la data la care si Parlamentul aproba proiectul, iar acesta va fi publicat in Monitorul Oficial.

Este vorba de o completare a Legii pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului. Pana in prezent, UE a emis patru directive care abordeaza amenintarea reprezentata de spalarea banilor.

Pana in prezent, in Romania exista un numar de 384 de societati care au actiuni la purtator, cele mai multe fiind conectate la bani publici, au declarat reprezentantii RoAction. Drept urmare, organizatia a initiat la sfarsitul anului trecut o campanie de strangere de semnaturi pentru interzicerea totala pe teritoriul national a acestei practici.

Probabil cel mai cunoscut caz este cel al societatii Tel Drum, care a avut actiuni la purtator imediat dupa privatizare, din 2002, pana la finalul anului trecut. In acest moment, cazul este anchetat de procurorii DNA, care sustin ca in spatele Tel Drum s-ar afla liderul PSD, Liviu Dragnea, acuzatie pe care politicianul o neaga cu vehementa.

Potrivit informatiilor de la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), actionarii Tel Drum sunt Petre Pitis, cu 54%, Dobrescu Liviu Lucian, cu 44% si inca trei persoane, care detin cate 0,665%: Neda Florea, Panaitov Marilena si Costache Mirela.

Potrivit expunerii de motive, institutia actiunii la purtator a ridicat "problema lipsei transparentei actionariatului", cunoasterea in orice moment a actionarilor fiind esentiala "in implementarea masurilor de prevenire si combatere a spalarii banilor, a luptei impotriva terorismului si finantarii acestuia, a prevenirii si combaterii evaziunii fiscale".

De asemenea, proiectul propune crearea si operationalizarea Registrului Beneficiarilor Reali, care va include identitatea beneficiarilor reali. Pentru a se asigura eficienta mecanismului de evidenta a Beneficiarilor reali, se propune si un regim sanctionator gradual pentru nerespectarea termenelor de depunere a declaratiilor (amenda contraventionala, iar in caz de neconformare repetata dizolvare judiciara).

Decizia de infiintare a Registrului a fost luata la nivel european ca raspuns la atacurile "Panama Papers" si la atacurile teroriste survenite in capitalele statelor membre.

"La nivel european este preconizat ca, la nivelul anului 2019, aceste registre nationale sa fie interconectate, permitand astfel o transparenta imbunatatita a circuitelor financiare, atat national, dar si transnational", mai arata sursa citata.

O alta schimbare impusa prin Directiva europeana si transpusa prin prezentul proiect vizeaza categoria persoanelor expuse politic; astfel, s-a realizat extinderea acestei notiuni si catre membri ai Parlamentului sau alte organe legislative similare din alte state, membri ai organelor de conducere ale partidelor politice, dar si directori, directori adjuncti si membri ai consiliului de administratie sau membri cu functii echivalente in cadrul unei organizatii internationale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri