Liviu Dragnea, presedintele condamnat al Partidului Social Democrat (PSD), este anchetat si in Brazilia fiind suspect intr-un caz de spalare de bani in tara sud-americana. Alaturi de el, suspect este si Mugurel Gheorghias, scrie RISE Project.

Procurorul federal Carlos Wagner Barbosa Guimarães a declarat Rise Project ca atat Dragnea cat si Mugurel Gheorghias sunt suspecti intr-un caz de spalare de bani in Brazilia.

Brazilienii au initiat ancheta dupa ce procurorii din Romania au luat legatura cu ei, in iulie anul trecut. Domnul Barbosa Guimarães a declarat ca incearca sa determine daca Liviu Dragnea a folosit “portocale” ca sa spele bani si sa achizitioneze proprietati in Brazilia. In portugheza, laranja, adica portocala, este termenul care desemneaza interpusii, persoane bagate la inaintare de politicieni corupti sau criminali pentru a-si ascunde implicarea in diverse afaceri.
Ironic, unul dintre barurile preferate de Dragnea si apropiatii sai in Brazilia se numeste chiar “Laranja Mecanica” (Portocala Mecanica), numit dupa distopia scrisa in 1962 de Anthony Burgess si ecranizata ulterior de Stanley Kubrik. Pe scurt, Burgess descrie in cartea sa o banda criminala care sfideaza ordinea sociala, violeaza si rupe in bataie cetateni nevinovati.

Cererea de asistenta judiciara a venit, conform procurorului federal, pe 25 iulie 2017, din partea Ministerului Public si a Politiei din Romania. Ea a fost procesata de Departamentul pentru Recuperarea Prejudiciilor si Cooperare Internationala care face parte din Ministerul Justitiei din Brazilia si a fost trimisa mai departe catre Parchetul din statul Ceara. Reamintim ca investitiile romanilor se afla in localitatea Cumbuco, pe malul oceanului Atlantic, in nord estul Braziliei. Tot aici si-a investit banii si Costel Comana, milionarul brasovean care i-a bagat primul milion de euro in buzunar lui Dragnea si care s-a sinucis in toaleta unui avion care urma sa aterizeze in Costa Rica in februarie 2015. Si proprietatile si firmele care au fost detinute de Comana in Brazilia se afla sub lupa autoritatilor, in cadrul aceleiasi investigatii.

Conform spuselor procurorului federal, Dragnea este suspectat ca ar fi folosit bani proveniti din afaceri corupte din Romania la achizitia de proprietati pe plaja din Cumbuco, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala statului Ceara.

Citeste intreg materialul pe RISE Project.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri