Comitetul Executiv al PSD decide, vineri, cine sunt candidatii pentru functiile disponibile din partid, la un Congres unde miza cade pe polul de putere de la nivelul doi, pentru ca singura functie care nu e pusa in joc este cea a presedintelui de partid, scrie Ziare.com. Later edit: Au fost validate toate candidaturile.

Later edit: Comitetul Executiv National al PSD a validat toate candidaturile depuse pentru alegerile care vor avea loc la Congresul extraordinar de sambata, cu toate ca teoretic nu indeplineau toate criteriile stabilite.

Concret, Ecaterina Andronescu si Nicolae Banicioiu vor candida la functia de presedinte executiv, impotriva premierului Viorica Dancila, Catalin Radulescu va fi lasat sa candideze la functia de vicepresedinte regional pentru Muntenia, iar Codrin Stefanescu il va contracandida pe Marian Neacsu pentru pozitia de secretar general.

“Am propus colegilor din PSD sa aprobe si candidaturile care nu indeplineau toate conditiile - Nicolae Banicioiu, Ecaterina Andronescu, Catalin Radulescu si Codrin Stefanescu”, a tinut sa precizeze Liviu Dragnea dupa incheierea sedintei, adaugand ca sunt 27 de candidati aprobati, toti cei care si-au anuntat initial dorinta de a candidat.


Oficial, titlul de presedinte executiv e disputat intre Ecaterina Andronescu, Nicolae Banicioiu si Viorica Dancila, cea din urma fiind varianta preferata de Liviu Dragnea.

Candidaturile pentru functiile de conducere din partid vor fi dezbatute de Comitetul Executiv al partidului, de la ora 11:00, cand se va decide cine ramane in cursa si cine nu.

Cine ar putea sa nu primeasca voie de la partid pentru candidatura

Pentru postul de presedinte executiv sunt trei candidati, fie ca au facut ei insisi anuntul, cum sunt cazurile Ecaterinei Andronescu si al lui Nicolae Banicioiu, fie ca anuntul a fost facut de seful partidului, cum e cazul candidaturii Vioricai Dancila.

Senatorul Ecaterina Andronescu a fost prima care a facut anuntul candidaturii, desi a acuzat ca nu de alegeri era nevoie, ci de un proiect de tara.

Raspunsul lui Liviu Dragnea nu a intarziat: "Daca nu suntem de acord cu niste alegeri, de ce candidam? Si atunci eu zic ca e bine sa candidam".

Nicolae Banicioiu a gasit sprijin pentru candidatura, tocmai de la organizatia de Braila, condusa de fostul premier Mihai Tudose, dar si el a criticat oportunitatea Congresului de sambata:

Actualul prim-ministru Viorica Dancila are mai putine emotii, de vreme ce insusi Liviu Dragnea si-a exprimat intentia de a o vota, pentru a-i fi mana dreapta in partid.

De altfel, premierul nu a facut o declaratie publica pentru candidatura, ci l-a lasat pe seful de partid sa faca acest anunt.

Deputatul Catalin Radulescu a spus si el ca si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte al partidului, desi nu are sustinerea organizatiei. In aceste conditii, e de asteptat ca partidul sa nu ii valideze candidatura.

In cursa pentru vicepresedinti alesi din partea regiunilor candideaza mai multi social-democrati. Potrivit unor surse din PSD, cele mai mari sanse le au Gabriela Firea si Robert Negoita (regiunea Bucuresti-Ilfov), Serban Valeca, Adrian Tutuianu, Catalin Radulescu si Carmen Dan (regiunea Muntenia), Doina Fedorovici (regiunea Nord -Est), Gabriel Zetea si Aurelia Fedorca si Doina Pana (regiunea Nord-Vest), Roxana Minzatu si Bogdan Trif (regiunea Centru), Marian Oprisan si Mirela Furtuna (regiunea Sud-Est), Paul Stanescu si Lia Olguta Vasilescu (regiunea Oltenia), precum si Natalia Intotero si Mihai Fifor (regiunea Vest).

Potrivit listei oficiale, pentru functia de secretar general si-au depus candidatura Marian Neascu si Codrin Stefanescu.

Ce spun sondajele

Congresul PSD are loc in contextul in care partidul a scazut sensibil in sondaje, pana sub pragul critic traditional.

Elefantul de la Congresul PSD va fi prabusirea inregistrata de partid in sondajele de opinie.

Joi, USR a publicat datele ultimului sondaj realizat de IMAS, care arata ca PSD a ajuns la 28%, sub PNL.

Prilej de ironii pentru Liviu Dragnea, desi acesta nu a putut nega tensiunile din partid.

"Eu cred ca PSD este deja sub 10% si PNL are 51%, creste ca Greuceanu. Una peste alta, la doua zile apare un sondaj inainte de Congres. Ne-am prabusit, cred ca avem undeva 8-9% si PNL se duce spre 60%", a spus Dragnea, razand.

Cu toate acestea, alegerile pentru functiile executive din partid sunt prefatate de o serie de replici intre Liviu Dragnea si unii social-democrati, care l-au acuzat pe seful PSD ca va incerca sa se debaraseze de vocile critice din partid.

Replica lui Dragnea a fost scurta: "O minciuna!", dar a anuntat, totusi, ca va spune "mai mult" dupa Congres.

"Nu, este o minciuna, dar eu m-am hotarat sa vorbesc mai multe dupa Congres pentru ca nu vreau sa influentez votul si nu vreau sa ma acuze cineva pentru ca am spus unele lucruri care ar putea afecta sansele la alegeri. Partea principala la Congres va fi prima parte, cand vor fi prezentate cateva documente si suspuse aprobarii", a spus Dragnea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri