Social-democratii se reunesc sambata in Congres extraordinar la Sala Palatului, prilej cu care 24 de candidati vor cere votul forului de conducere pentru functiile de presedinte executiv, secretar general si vicepresedinti regionali ai PSD, potrivit Agepres.

Nu vor fi alegeri pentru functia de presedinte al PSD.

Candidaturile au fost validate vineri, intr-o reuniune a Comitetului Executiv National al PSD, in ajunul careia mai multi lideri ai PSD si-au anuntat candidatura la o functie de conducere in partid. Ecaterina Andronescu si Nicolae Banicioiu s-au inscris la presedinte executiv, functie pentru care va candida si premierul Viorica Dancila, dupa ce organizatia Bucuresti-Ilfov si-a exprimat sustinerea in acest sens. Pentru functia de secretar general si-au depus candidatura Codrin Stefanescu si Marian Neacsu.

La Congresul de la Sala Palatului, toti cei care si-au exprimat dorinta sa candideze vor fi trecuti pe buletinele de vot, dupa cum a anuntat vineri presedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Astazi au fost cateva hotarari adoptate in Comitetul Executiv National al PSD. Am propus colegilor mei sa se aprobe si candidaturile care nu indeplineau toate conditiile, pentru cei patru colegi, respectiv doamna Andronescu, domnul Banicioiu, amandoi pentru functia de presedinte executiv, domnul Catalin Radulescu, pentru functia de vicepresedinte pe Regiunea Sud, si domnul Codrin Stefanescu, pentru functia de secretar general. Deci avem 24 de candidati aprobati. Toti cei care si-au exprimat dorinta sa candideze vor fi trecuti pe buletinele de vot", a declarat Dragnea, dupa Comitetul Executiv National al PSD.

El a anuntat ca il va propune pe actualul presedinte executiv al PSD, Niculae Badalau, pentru functia de presedinte al Consiliului National si, totodata, ca in cadrul CExN al PSD au fost aprobate propunerile de modificare la statut.

Liviu Dragnea a precizat ca nu se pune problema ca mandatul sau la sefia partidului sa fie prelungit. "Eu sunt in mandat", a subliniat presedintele PSD.

Nu in ultimul rand, primarul sectorului 5, Daniel Florea, si-a retras candidatura pentru functia de vicepresedinte PSD la regiunea Bucuresti - Ilfov, "pentru a ramane armonie in organizatie".

Vicepresedintele PSD Nicolae Banicioiu a salutat vineri decizia de a valida toate candidaturile pentru congresul partidului, exprimandu-si convingerea ca acest lucru s-a intamplat la presiunea delegatilor asupra reprezentantilor lor in CExN.

"Mi-am exprimat nemultumirile si in interiorul sedintei, prefer sa nu vi le spun aici. Le-am spus colegilor mei, cred ca le-a inteles si presedintele partidului si ceilalti colegi din conducere, dar marea reusita a zilei de astazi si o salut este validarea tuturor candidaturilor si eu vreau sa multumesc pentru asta colegilor care vin la Bucuresti, delegati, care sunt convins ca au facut ei presiunile necesare pentru a-i convinge pe reprezentantii lor in CExN sa voteze pentru acest lucru si iata cum buturuga mica rastoarna carul mare, pentru ca jocurile subterane si ascunse ale unora nu se potrivesc cu socotelile oamenilor", a spus Banicioiu.

Acesta a mentionat ca va discuta cu un alt candidat la functia de presedinte executiv al partidului, Ecaterina Andronescu, sa gaseasca impreuna o solutie pentru a nu diviza voturile.

Banicioiu a mai spus ca pana sambata dimineata isi va face lobby in randul delegatilor la congres pentru a-l sustine.

Pe de alta parte, el considera ca Viorica Dancila are ''foarte multa treaba de facut la Guvern si la Organizatia de Femei si nu ar mai trebui incarcata si cu alte treburi foarte importante de presedinte executiv''.

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Stefanescu, care s-a declarat foarte emotionat, a apreciat ca fiind normal faptul ca in Comitetul Executiv National au fost acceptate toate candidaturile la functiile de conducere si a anuntat "discursuri foarte puternice la Congres". El a sustinut vineri ca are emotii si ii vine sa isi "rupa hainele si sa planga" de situatia la care s-a ajuns.

"Nu putem vorbi de o victorie in CEx, este vorba despre o chestie normala - faptul ca ne-au aprobat colegii nostri sa putem candida intr-o competitie libera, este foarte normal. In momentul de fata avem candidaturi la presedinte executiv si la secretar general in felul urmator: Dragnea contra Nicolae Banicioiu si Cati Andronescu, la secretar general - Dragnea impotriva lui Codrin Stefanescu. Iar Congresul, primarii nostri, oamenii nostri din zona, vechi membri de partid, unii fondatori, cei care se bat in fiecare zi de la bunul Dumnezeu sa ii convinga pe romani ca meritam sa fim votati vor decide maine daca voteaza si cu cine voteaza", a declarat Codrin Stefanescu, dupa sedinta CExN.

El si-a exprimat regretul ca nu pot candida la functiile de vicepresedinti, pe formula cu regiuni, "oameni care au ceva de spus si pe care poporul ii imbratiseaza", intre acestia fiind Liviu Plesoianu, Serban Nicolae, Eugen Teodorovici sau Adrian Dobre - purtator de cuvant al partidului.

"Sunt, ca niciodata, foarte emotionat si stiti ca nu am trac in fata camerelor (...), am emotii acum si abia pot sa ma stapanesc si simt asa ca imi vine sa imi rup hainele de pe mine si sa plang la situatia la care s-a ajuns, vreau sa ma calmez, ma asteapta colegii sa punem la punct detaliile tehnice", a mai spus Stefanescu.

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a mentionat ca la Congres conteaza pe voturile colegilor care o cunosc de 22 de ani, avand in vedere ca a fost prezenta in fiecare judet cu ocazia campaniilor electorale sau a unor actiuni pe linie de invatamant. In opinia senatoarei, nu functia este importanta, fiind un lucru bun ponderea mare de femei in conducerea PSD.

Pe de alta parte, presedintele PSD Dambovita, Adrian Tutuianu, sustine ca este necesar Congresul PSD pentru adoptarea unui document programatic pentru perioada 2018-2020 si si-a exprimat regretul ca atentia este orientata catre candidaturi.

"E foarte limpede. Avem nevoie de un document programatic pentru perioada 2018 - 2020, dar, din pacate, cea mai mare pasiune, reflectata si in presa, se pune pe cine candideaza. Am discutat. (...) Cei care au dorit sa-si aduca contributia la acest document au comunicat. Maine, el va fi prezentat in plenul Congresului. Documentul va face referire si la Justitie cu siguranta, pentru ca este un lucru important, indelung discutat. Sunt in curs modificarile pe care le-am adus Legilor Justitiei, pentru a reintra in discutie in comisia speciala, si codurile trebuie in acord cu deciziile CCR. Dupa cum stiti, la 1 aprilie, trebuie sa transpunem si Directiva privind prezumtia de nevinovatie. Deci, sunt subiecte care nu pot fi ocolite", a afirmat Tutuianu, vineri, dupa sedinta CExN.

El a mentionat ca propunerea de validare a candidaturilor a facut-o "formal" Liviu Dragnea. "S-a decis ca fiecare dintre candidati sa aiba observatori pe zona unde se voteaza si pe zona urnelor. Totdeauna conteaza sustinerea pe care o are presedintele fata de un candidat sau altul, dar cred ca conteaza si prestatia de pana acum a fiecarui candidat, modul in care este receptat de colegii de partid", a completat Tutuianu.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri