Partidele politice se gandesc la un nou proiect de lege prin care sa acorde pensii speciale alesilor locali, scrie Europa FM. Later edit: Deputatul PNL care a initiat proiectul isi retrage semnatura la cererea conducerii.

Later edit: Deputatul PNL Corneliu OIar, care a initiat proiectul pentru pensiile speciale ale alesilor locali anunta ca isi retrage semnatura la cererea conducerii. Cu toate acesta, el va vota proiectul, "din solidaritate".

Olar a explicat ca el a initiat proiectul la solicitarea alesilor locali din tara si a strans semnaturi de sustinere de la toate partidele, inclusiv PSD, dar cu exceptia USR, de la fosti alesi locali.

Deputatul de Alba le-a marturisit jurnalistilor ca el nu stia de decizia Biroului Executiv al PNL de a nu sustine pensii speciale.

"Cred ca s-a inteles gresit si vorbea cineva de pensii speicale. Eu n-am depus un proiect cu privire la pensiile speciale, era vorba de o indemnizatie de mandat de limita de varsta. Eu am zis ca liga alesilor locali din Romania au sustinut mult si, de fapt, pe buna dreptate, ca ei au niste pensii foarte mici. Eu sa stiti ca n-am stiut decizia BEX a PNL, am depus-o (initiativa legislativa ￯ n.r.) inainte de decizie. Noi, PNL, sustinem anumite pensii speciale la militari, la magistraati, asa cum isi doreste si UE, insa, ca am depus un proiect eu in calitate de fost primar, actualmente parlamentara, l-am depus la solicitarea primarilor din Romania. Daca stiam de BEX cred ca nu depuneam in forma in care l-am depus. Sa nu se creada ca PNL nu este de acord cu majorarea pensiilor. Sunt atatea inechitati cu privire la pensionari si cred ca, atunci cand vominitia un nou proiect de pensie, vom incepe cu pensiile cele sub 1.000 si ne vom duce si la pensiile alesilor locali", a declarat Olar, potrivit Hotnews.


Chiar daca o lege asemanatoate, adoptata in 2016, a fost declarata in doua randuri neconstitutionala, parlamentarii, cu exceptia USR si ALDE, au depus saptamana trecuta o noua initiativa in acest sens.

Potrivit propunerii legislative initiate de 21 de parlamentari de la PSD, PNL, PMP si UDMR, beneficiarii viitoarelor pensii speciale ar urma sa fie primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de Consilii Judetene.

Respectiva lege ar urma sa se aplice de la 1 ianuarie 2019, iar de pensii speciale nu vor beneficia alesii locali care au fost condamnati pentru fapte de coruptie, nici cei care sunt urmariti penal sau au fost trimisi in judecata pentru acte si fapte savarsite in exercitarea functiilor, pana la achitarea lor definitiva.

Mai mult, suma pe care ar urma sa o primeasca un ales local iesit la pensie este in functie de salariul minim si de numarul de mandate detinute.

Pensia speciala reprezinta 25 la suta din salariul minim pentru un mandat, 50 la suta din salariul minim pentru doua mandate si 75 la suta pentru trei mandate.

Concret, un ales local care are doar un mandat intreg ar urma sa primeasca 475 de lei pe luna, unul cu doua mandate – 950 de lei, iar unul cu trei sau mai multe mandate – 1.425 de lei.

Pensia speciala se va putea cumula cu orice alt tip de pensie sau venit, singurele conditii pentru a beneficia de ea fiind indeplinirea varstei de pensionare si nealegerea pentru un nou mandat de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliu Judetean.

Sursa foto: stoatphoto/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri