Incepand din aceasta vara, este interzisa introducerea pe piata din Romania a pungilor de transport din plastic subtire si foarte subtire cu maner. In plus, de la 1 ianuarie 2019, se interzice si comercializarea acestora, potrivit proiectului de lege adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, scrie Hotnews.

Proiectul initiat de Guvern a primit 255 voturi "pentru", niciun vot impotriva si o singura abtinere. Camera Deputatilor este for decizionala, asa ca legea merge la promulgare.

Proiectul modifica Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje in sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European si a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE in ceea ce priveste reducerea consumului de pungi de transport din plastic subtire.

Pungile de transport din plastic subtire si foarte subtire fara maner nu fac obiectul interzicerii comercializarii sau introducerii pe piata nationala.

Proiectul de lege reglementeaza responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piata nationala pungi de transport din plastic biodegradabile si compostabile de a eticheta aceste ambalaje; obligatia operatorilor economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile de a primi ambalajele reutilizabile la schimb sau de a rambursa, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului; responsabilitatea operatorilor economici care introduc pe piata nationala ambalaje de desfacere, inclusiv pungi de transport din plastic, pentru deseurile generate de respectivele ambalaje.

Citeste si:
Stomatologia, o afacere plina de carii
Stomatologia, o afacere plina...

Astfel, operatorii economici producatori de ambalaje si/sau de produse ambalate au obligatia sa utilizeze un sistem de marcare si identificare pentru ambalaje in vederea imbunatatirii activitatilor de recuperare si reciclare a deseurilor de ambalaje. Operatorii economici care comercializeaza produse ambalate in ambalaje primare reutilizabile sunt obligati sa primeasca ambalajele reutilizabile la schimb sau sa ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea
depozitului.

Operatorii economici care comercializeaza pungi de transport din plastic sunt obligati sa comercializeze numai pungi de transport din plastic care respecta cerintele esentiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel incat acestea sa corespunda unor reutilizari multiple, cu exceptia pungilor de transport din plastic foarte subtire.

Incepand cu data de 27 mai 2018, informarile si rapoartele privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje transmise Comisiei Europene de catre Ministerul Mediului vor cuprinde si date cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subtire, mai prevede proiectul.

Citeste si:
Romania, campioana europeana in securitate cibernetica
Romania a castigat titlul de...

Sursa foto: By padu_foto / Shuttertock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Ghidul alegatorului roman pentru alegerile europarlamentare 2019