Mai multi parlamentari PSD lucreaza la un proiect de lege prin care comisiile parlamentare de ancheta capata puteri sporite, scrie Ziare.com.

Potrivit initiativei legislative, depusa de mai multi parlamentari PSD, printre care Oana Florea si Eugen Nicolicea, se doreste modificarea functionarii comisiilor parlamentare de ancheta, in sensul ca oricine va fi convocat va fi obligat sa se prezinte in fata comisiei, sa spuna tot ce stie sub juramant, in caz contrar putand fi revocat din functia pe care o ocupa si tinut departe de orice functie publica timp de cativa ani, ba chiar riscand sa se aleaga cu dosar penal.

De asemenea, sedintele comisiilor de ancheta nu vor mai fi publice, in schimb, parlamentarii vor putea cere si vor trebui sa primeasca informatii din dosarele intocmite de procurori, inainte ca anchetele sa fie finalizate, ceea ce este inacceptabil.

Intrebat cu privire la acest subiect, legea nu a aparut din neant, ci "ca o repercusiune a faptului ca doamna Kovesi a refuzat sa mearga la comisia de ancheta privind alegerile din 2009", a explicat Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale si fost parlamentar.

Parlamentul vrea sa faca cercetare penala

Citeste si:
Zegrean: Noile modificari ale legilor justitiei, "praf in ochi!"
Zegrean: Noile modificari ale...

"Trimiterile sunt gresite, nu asa trebuiau sa scrie. Nu pot sa spun ca este neconstitutional sa ii oblige pe cetateni sa se prezinte la comisie daca ii cheama, dar, dupa cum este construita legea, este un fel de ancheta penala ce vor ei sa faca. Se suprapune cu ceea ce face Parchetul, ei vor sa faca cercetare penala, ceea ce nu e in regula, pentru ca cercetare penala nu poate sa faca decat Parchetul si Politia, altcineva nu poate.

Apoi, ei spun ca aceasta comisie va face un raport care se va vota in plen si dupa aceea va fi trimis la organele statului, care au interes in problema respectiva. Adica ei te pun sa juri ca spui adevarul (asta e inca un lucru ciudat, ca audierea la comisie se face sub prestare de juramant) si dupa aia sa trimita dosarul la Parchet. Si Parchetul ce sa faca? Sa trimita in judecata?! Mi se pare exagerata aceasta solutie legislativa, excesiva", a mai comentat fostul presedinte al CCR.

Zegrean: Se exagereaza/ Legile nu se fac ca sa pedepsesti sau sa te razbuni pe cineva

Intrebat ce parere are despre faptul ca proiectul prevede sanctionarea celor care nu se vor prezenta la comisia de ancheta, Augustin Zegrean a raspuns din nou: "Se exagereaza mult".

Citeste si:
Membrii Consiliului Fiscal pentru urmatorii 9 ani, votati in comisii
Membrii Consiliului Fiscal...

De exemplu, CCR a fost sesizata pe tema comisiei de ancheta care il priveste pe Pahontu (seful SPP - n.red.). Niciodata nu s-a mai instituit o comisie care sa aiba ca obiect cercetarea unei persoane. Este exagerat, pentru ca nu asta e treaba Parlamentului.

Un alt aliniat din proiect care a atras atentia, printre multe altele, este acela ca se propune ca de acum inainte sedintele comisiilor parlamentare de ancheta sa nu mai fie publice, de regula, ci doar atunci cand se decide in acest sens.

"Nu asa se face. Legile nu se fac ca sa pedepsesti sau sa te razbuni pe cineva. Legile se fac atunci cand sunt necesare si cand o problema este nereglementata. Nu te apuci sa faci o lege pentru ca te-ai suparat pe cineva, cum a zis Liviu Dragnea ca trebuie sa se faca o lege impotriva Monicai Macovei. Este incredibil", a continuat fostul presedinte al CCR, referindu-se la legea Defaimarii, pe care liderul PSD o anunta cu surle si trambite de cateva zile.

De altfel, in Parlament exista deja doua legi ale Defaimarii, una depusa de Liviu Dragnea si blocata in Camera Deputatilor de doi ani, si o a doua depusa in 2016.

Citeste si:
Sectia pentru investigarea magistratilor, puteri similare cu DNA
Adina Florea vrea puteri...

Sursa foto: Agerpres FOTO / Grigore Popescu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
PSD, Pro Romania si UDMR resping desfiintarea Sectiei Speciale