Sindicatele gardienilor au anuntat saptamana trecuta ca 450 de detinuti au fost evacuati de urgenta din Penitenciarul Iasi, din cauza riscului ca una dintre cladirile inchisorii sa se prabuseasca. Ministrul Justitie a venit cu precizari, luni, si a spus ca totul a decurs conform planului.

Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) se arata ca, desi cladirea de detentie are un risc ridicat de prabusire si pune in pericol viata personalului si a detinutilor, aceasta nu se afla pe lista de investitii si de modernizare a sistemului penitenciar, "cu toate ca situatia era cunoscuta de catre ministrul Toader".

Sindicalistii sustin ca ANP a dispus evacuarea urgenta a Corpului A al Penitenciarului Iasi, acesta fiind clasificat de la inceputul lui 2017 in Clasa de risc seismic I si populat cu peste 450 de detinuti.

"Corpul A al Penitenciarului Iasi are 5 sectii de detinere si este o constructie fara fundatie cu parter si un etaj, iar in prezent inca mai este populat cu peste 100 de detinuti, nefiind posibila relocarea acestora in zona Moldovei, din lipsa de spatii", potrivit FSANP.

Potrivit unor estimari facute de Federatie, reabilitarea corpului de cladire ar costa circa 7 milioane de euro, iar reconstructia aproximativ 4,5 milioane de Euro, "dupa reproiectarea pentru aproximativ 250 de detinuti si cu respectarea standardului de 4mp/detinut".

"In acest context, reamintim ca CEDO a cerut modernizarea penitenciarelor si ca acest proces a fost subminat de catre actualul ministru al Justitiei care a dispus reducerea la jumatate a investitiilor in modernizarea penitenciarelor, de la 7,7 milioane lei la 3 milioane lei conform ANP (Raport de activitate 2017, p.55) ", mai precizeaza sindicalistii.

FSANP aminteste de costurile la care ar putea ajunge "premierea infractorilor"(despagubirile pentru perioada in care un detinut a stat in conditii necorespunzatoare in inchisoare - n.red.) - intre 370 si 550 milioane de euro -, fapt ce "demonstreaza ca investitiile in modernizarea penitenciarelor sunt blocate intentionat, desi astfel s-ar rezolva problema de fond a conditiilor de detentie".

"Cu 550 de milioane de euro s-ar putea (re) construi 122 de corpuri de cladire pentru cate 250 de detinuti cazati in conditii corespunzatoare, ceea ce ar insemna 30.500 de locuri de cazare. La momentul actual numarul total al detinutilor este de 22.830", mai precizeaza documentul citat.

In fine, sindicalistii ii cer demisia ministrului Justitiei pentru "incompetenta si indolenta" si cer alocarea urgenta de fonduri pentru modernizarea sistemului penitenciar.

Replica lui Tudorel Toader a venit dupa Paste, iar ministrul sustine ca nu a fost vorba despre o evacuare de urgenta, ci despre o redistribuire planificata a detinutilor.

"La data de 31.01.2018, am solicitat conducerii ANP luarea masurilor posibile si legale pentru echilibrarea gradului de supraaglomerare a penitenciarelor, in conditiile in care unele penitenciare aveau un grad de supraaglomerare de 180%, iar altele de 110%!

In sensul celor de mai sus, incepand cu data de 01.03.2018 s-a desfasurat un plan de redistribuire a detinutilor. La data de 04.04.2018, in corpul A din penitenciarul Iasi, se mai aflau 84 de detinuti, urmand ca si acestia sa fie redistribuiti. Acesta a fost contextul in care, conducerea ANP a luat masuri pentru redistribuirea unora dintre detinuti, nefiind vorba despre 'evacuari de urgenta'!", se arata intr-o postare a ministrului Toader.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri