Klaus Iohannis a decis sa respinga cererea de revocare a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. La scurt timp dupa anuntul presedintelui, ministrul Tudorel Toader a scris pe pagina sa de Facebook ca va sesiza Curtea Constitutionala.

Dupa aproape doua luni de la formularea cererii, presedintele Klaus Iohannis a decis sa respinga cererea de revocare a Laurei Codruta Kovesi, pe motiv ca argumentele care au stat la baza " nu sunt destule incat sa ma convinga".

Toader sesizeaza CCR

La scurt timp dupa anuntul presedintelui, ministrul Tudorel Toader a scris pe pagina sa de Facebook ca va sesiza Curtea Constitutionala.

"In conditiile in care Presedintele Romaniei nu are abilitarea legala si nici competentele functionale de evaluare a activitatii profesionale si manageriale desfasurate de procurorul sef al DNA;
In conditiile in care argumentele care au stat la baza declansarii procedurii de revocare au devenit mai actuale si mai consistente;
Vazand legislatia aplicabila in acest domeniu;
Valorificand jurisprudenta instantei de contencios constitutional,

Vom sesiza Curtea Constitutionala cu privire la refuzul Presedintelui de revocare din functie a procurorului sef al DNA !", a scris ministrul pe reteaua de socializare.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Iohannis

- Ministrul Justitiei mi-a trimis o propunere - de revocare a procurorului sef DNA, impreuna cu raportul privind activitatea manageriala a DNA.

- Propunerea e doar un prim pas, ultimul cuvant il are conform legii presedintele.

- La mijlocul lunii martie mi-a fost inaintat si avizul CSM, care a ajuns la cu totul alta concluzie decat asa-zisul raport al dlui ministru. Avizul a fost unul negativ.

- Acest aviz nu poate fi tratat ca simplu element facultativ. Chiar daca avizul nu obliga, el nu poate fi ignorat.

- In analiza acelorasi actiuni sau inactiuni, doua autoritati ale statului, Ministerul Justitiei si CSM, ajung la concluzii diametral opuse.

- Motivele de revocare prezentate de ministrul Justitiei nu sunt destule incat sa ma convinga


Presedintele Klaus Iohannis face astazi un anunt cu privire la decizia de revocare a Laurei Codruta Kovesi, dupa cum a anuntat Administratia Prezidentiala in aceasta dimineata.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va sustine luni, 16 aprilie a.c., ora 18:00, o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni", anunta Presedintia, intr-un comunicat postat pe site.

Digi24 a aratat, vineri, ca seful statului urma sa anunte la inceputul acestei saptamani decizia cu privire la situatia procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Raspunsul public al presedintelui vine in ceontextul in care o cerere de revocare din functie a sefei DNA fusese adresata de ministrul Justitiei, Tudorel Toader. CSM a avizat negativ propunerea lui Toader.

„Prestatia pe care a avut-o aseara dl Toader sincer nu mi-a placut, ceea ce a prezentat a fost lipsit de claritate”, spunea Iohannis, la acel moment, la sfarsitul lui februarie. „Nu au fost motive temeinice pemntru a propune revocarea, legea prevede destul de detaliat conditiile de revocare. Mult-promisul raport nu a aparut pe site-ul ministerului, nici la Administratia prezidentiala”, a mai adaugat seful statului.

Presedintele mai avusese o pozitie similara si cu o saptamana inainte: "Momentan nu vad motive de revocare, dar s-ar putea sa existe unele pe care nu le cunosc eu si pe care le cunoaste ministrul Justitiei. In acest caz, domnul ministru al Justitiei ar veni extrem, extrem de bine documentat daca ar face o astfel de propunere. Acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat ca nu a existat niciun control la DNA in afara celui din vara anulu trecut, nu a existat nicio discutie la nivelul DNA, m-ar surprinde ca cvasi-peste noapte sa apara motive serioase si bine fundamentate pentru o ipotetica solicitare de revocare”.

Sursa foto: Agerpres Foto / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri