Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a transmis procurorului general o solicitare de sesizare a Presedintelui Romaniei caruia i se cere aviz pentru urmarirea penala a fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, cercetat pentru ca ar fi savarsit doua infractiuni de luare de mita, in perioada exercitarii functiei ministeriale.

Patru persoane mai sunt cercetate in acest dosar sub control judiciar pe cautiune, potrivit procurorilor DNA.

Mircea-Ionut Costea, fost angajat al Ministerului Finantelor, cercetat pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, cautiune 1.500.000 euro. Costea este cumnatul lui Mircea Geoana si a fost vicepresedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si presedinte al EximBank.

Mihaela Mititelu, persoana apropiata de conducerea CN CFR, cerectata pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, cautiune de 1.000.000 euro, scrie Ziare.com.

Cristian Boureanu, fost deputat in Parlamentul Romaniei, cercetat pentru trafic de influenta, cautiune de 200.000 euro.

Constantin Dascalu, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor, cercetat pentru luare de mita, cautiune de 500.000 de euro.

Mita de 20 de milioane de euro

Procurorii DNA au aratata ca ancheta in acest caz are legatura cu incheierea si executarea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucuresti - Constanta, precum si cu recuperarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) restante, pentru lucrari de reabilitare efectuate la o alta linie de cale ferata.

Astfel, a rezultat ca, in perioada 2005-2014, oficiali romani sau persoane cu influenta asupra acestora ar fi primit, de la o companie straina, in baza unor intelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, in schimbul acestor sume, sa se asigure incheierea contractelor si plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferata a liniei Bucuresti-Constanta, precum si plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferata care fusese deja realizata de aceeasi companie.

"Banii incasati ilegal reprezentau procente din valoarea fiecarei plati facute de statul roman si erau achitati succesiv, pe masura ce compania constructoare incasa, la randul ei, contravaloarea lucrarilor efectuate, de la statul roman (respectiv de la compania CN CFR) ", acuza DNA

Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca activitatea infractionala s-ar fi desfasurat in doua etape: 2005-2014 si 2009-2014.

"Comisionul" de 3,5%

In contextul participarii companiei straine la licitatia organizata de C.N.C.F.R. pentru reabilitarea liniei Bucuresti - Constanta, reprezentantii acesteia ar fi convenit cu Sebastian Vladescu, Mircea-Ionut Costea (fost angajat al Ministerului Finantelor) si Mititelu Mihaela (persoana apropiata de conducerea CN CF.), sa le plateasca esalonat un comision de 3,5% din sumele incasate de la statul roman.

In schimb, cei trei s-ar fi angajat sa faca demersuri astfel incat sa fie asigurata finantarea suplimentara in vederea incheierii contractului si pentru ca, ulterior, platile pentru lucrari sa fie facute la timp.

"Pentru remiterea sumelor de bani a fost creat un circuit fictiv, in baza caruia sumele de bani au plecat de la societatea straina si au ajuns la persoanele susmentionate (respectiv Vladescu, Costea si Mititelu). In circuitul fictiv a fost interpusa o societate de avocatura, mai multe firme afiliate acesteia si o serie de societati controlate de cei trei, fiind incheiate mai multe contracte fictive", arata DNA.

Vladescu suspectat ca ar fi primit un milion de euro

Concret, sustin anchetatorii, din cercetarile efectuate a rezultat ca, in perioada 2008-2009, in baza acestei intelegeri, fostul ministru al finantelor, cu sprijinul lui Costea si Mititelu ar fi primit, in conturile bancare ale unor firme detinute sau controlate de catre persoane apropiate, suma de aproximativ 1 milion de euro (reprezentand partea sa din comisionul pretins), transferurile fiind justificate prin contracte fictive.

"In perioada 2006-2014, conform aceleiasi intelegeri, inculpatul Costea Mircea Ionut a primit sume de bani totalizand aproximativ 4,5 milioane de euro, in baza unor contracte fictive incheiate cu firme detinute sau controlate de catre persoane apropiate, a beneficiat de decontarea contravalorii serviciilor turistice efectuate de el si membrii familiei in perioada 2008-2014, a primit folosinta unui autoturism de lux, i s-a platit aportul la majorarea capitalului unei firme", mai acuza DNA.

Mihaela Mititelu ar fi primit sume de bani totalizand aproximativ 3 milioane de euro, in baza unor contracte fictive incheiate cu firme detinute sau controlate de catre ea sau persoane apropiate.

2009, comisionul a crescut la 10%

In cursul anului 2009, pe fondul schimbarilor politice ca urmare a alegerilor parlamentare din anul anterior si al crizei economice care a dus la intarzierea platii facturilor, reprezentantii aceleiasi societati ar fi ajuns la o noua intelegere privind plata unui comision de 10% din sumele incasate de la statul roman in baza acelorasi contracte de reabilitare a caii ferate, catre Vladescu, catre Constantin Dascalu (secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor in perioada ianuarie 2009 - octombrie 2010) si catre Cristian Boureanu (deputat in Parlamentul Romaniei).

Concret, in perioada 23 decembrie 2009 - 3 septembrie 2010, Vladescu si Dascalu ar fi acceptat promisiunea remiterii unor sume de cate 2 milioane de euro de la reprezentantul in Romania al companiei straine, pentru ca sa isi indeplineasca atributiile de serviciu intr-un mod care sa asigure, pe de o parte, finantarea si plata lucrarilor efectuate la tronsonul de cale ferata Bucuresti-Constanta si, pe de alta parte, finantarea si plata efectiva a TVA restanta de la lucrarile efectuate la tronsonul Bucuresti - Campina.

DNA: Bani plimbati prin off-shore-uri

La randul sau, in anul 2009, Cristian Boureanu, deputat in Parlamentul Romaniei, ar fi acceptat promisiunea de a primi alte 2 milioane de euro pentru ca, in schimbul acestei sume, sa isi exercite influenta asupra lui Vladescu, precum si asupra conducerii Ministerului Transporturilor, in beneficiul companiei straine, in sensul celor anterior mentionate.

"Pentru remiterea sumelor de bani a fost creat un nou circuit fictiv, conceput pe cinci nivele, in baza caruia sumele de bani au plecat de la societatea straina si au ajuns la persoanele susmentionate. In circuitul fictiv au fost interpuse mai multe firme cu sedii sociale in paradisuri fiscale care aveau conturi deschise la banci din Cipru si Elvetia, prin care au tranzitat banii. In final, banii au ajuns in societati indicate de destinatarii sumelor, fie au fost retrasi in numerar, fiind transportati si predati in Romania persoanelor mai sus indicate, implicate in intelegerea initiala", acuza DNA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri