PSD incepe astazi modificarea Codurilor Penale, chiar daca, in urma cu o saptamana, GRECO a avertizat, in raportul pe care nici astazi ministrul Tudorel Toader nu l-a publicat pe site-ul institutiei, asupra impactului negativ al acestor modificari, scrie Ziare.com. Later edit: Comisia Iordache se reuneste pe 2 mai.

Later edit: Comisia Iordache se reuneste pe 2 mai, dupa minivacanta de saptamana viitoare.

Iordache: "Daca tot prelungim o sa ajungem in vacanta de vara si aceasta comisie a fost infiintata tocmai pentru a pune in acord cu decizii ale Curtii. Eu va propun prin consens sa fiti de acord sa incepem lucrarile comisiei pe 2 mai la ora 12.00."


Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a atras astfel atentia asupra modificarilor pe care parlamentarii vor sa le faca la Codul Penal si la Codul de Procedura Penala. "Acestea ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor tarii de combatere a coruptiei", este una dintre concluziile raportului referitor la Romania prezentat oficial.

"S-a sustinut ca modificarile propuse cu privire la Codul de Procedura Penala, discutate de comisia parlamentara speciala comuna in legatura cu Directiva UE privind prezumtia de nevinovatie, depasesc scopul Directivei mentionate. Aceste modificari propuse dau nastere la ingrijorari serioase atat pe plan intern, cat si printre alte state, pentru potentialul impact negativ asupra asistentei judiciare reciproce si asupra capacitatii sistemului de justitie penala de a aborda forme grave de criminalitate, inclusiv infractiuni legate de coruptie", arata oficialii europeni.

Citeste si:
Reactia PSD la avertismentul ambasadelor privind Legile Justitiei
Reactia PSD la avertismentul...

In acest caz, echipa de evaluare ad hoc a GRECO (in continuare GET) a organizat o serie de intalniri si discutii in Romania in perioada 21 - 22 februarie 2018. GET a atras atentia ca Senatul a inregistrat trei proiecte de legi in data de 21 decembrie 2017, care contin amendamente la Codul Penal (CP), dar si la Codul de Procedura Penala (CPP). Acestea au fost depuse in paralel cu discutiile din comisia speciala condusa de deputatul Florin Iordache.

"Lasand deoparte intrebarile referitoare la articularea si eventuala suprapunere cu activitatea in desfasurare a comisiei speciale, aceste amendamente - daca ar fi adoptate - ar contrazice in mod clar unele dintre angajamentele internationale ale Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste Conventia Penala privind Coruptia a Consiliului Europei", arata GRECO.

La capatul a doua saptamani in care doar oficiali din Guvern au putut citi raportul GRECO privind Justitia din Romania, tinut departe de ochii publicului mai intai pentru ca era in limba engleza, mai apoi pentru ca nu se stia cine trebuie sa ii autorizeze publicarea, Guvernul sau ministrul Justitiei, am aflat cu totii cat de grave arata in ochii oficialilor internationali modificarile pe care puterea politica de la Bucuresti le tot aduce legislatiei din Justitie.

Nici astazi, totusi, raportul nu este publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, asa cum se cerea in raprotul oficialilor europeni.

Citeste si:
Tariceanu: Nu vreau sa fac parte dintr-o guvernare impotenta
Mediafax - Calin Popescu...

Cum vrea sa schimbe PSD Codul Penal: Dispare neglijenta in serviciu, traficul de influenta e redefinit, se reduc termenele pentru liberarea conditionata

Infractiunea de neglijenta in serviciu este dezincriminata, traficul de influenta este redefinit, deciziile CCR prin care se stabileste neconstitutionalitatea unor dispozitii din legile penale sunt asimilitate legilor de dezincriminare si sunt modificate termenele de prescriptie a infractiunilor.

Acestea sunt o parte din modificarile pe care Comisia speciala parlamentara pentru legislatia in domeniul Justitiei, condusa de fostul ministru Florin Iordache, le vor lua in discutie joi, de la ora 11:00.

Presedintele comisiei va veni la discutii cu trei noi proiecte legislative, care vor contine principiile sustinute de PSD, de modificare a Codului de Procedura Penala, a Codului Penal si a Codului de Procedura Civila.

Citeste si:
Asociatiile pentru autostrada Moldovei cer o intalnire cu Dancila
Asociatiile pentru autostrada...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Comisia Europeana ameninta Romania cu "optiunea nucleara"