Unele dintre propunerile pentru modificarea Codurilor penale sunt absolut inacceptabile, a declarat, joi, presedintele Klaus Iohannis. El a mai spus ca „este inadmisibil ca unele modificari sa fie facute cu destinatie pentru unele persoane care acum ocupa pozitii de decizie chiar in Parlament”, scrie Digi24.

Presedintele Klaus Iohannis a facut aceste declaratii la finalul intalnirii avute la Palatul Cotroceni cu premierul Italiei, Paolo Gentiloni.

Iohannis a spus ca unele modificari la Codurile penale erau necesare si sunt bune, dar altele sunt inacceptabile.

„Unele dintre aceste modificari sunt necesare, fiindca e nevoie de o oarecare modificare a legislatiei, punere in acord cu decizii ale CCR si in unele puncte chiar cu legislatia europeana. Aceste propuneri sunt bune si cred ca Parlamentul le va prelucra si va introduce aceste chesstiuni. Alte propuneri care au fost facute, nu vreau sa detaliez acum in acest cadru, sunt total inacceptabile si cred ca discutia parlamentara va revela care trebuie sa ramana in discutie si care trebuie sa iasa din discutie. Un principiu, insa, cred ca trebuie sa il inteleaga toata lumea - este inadmisibil ca unele modificari sa fie facute cu destinatie pentru unele persoane care vremelnic ocupa pozitii de decizie chiar in Parlament”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Florin Iordache neaga ca proiectul ar fi unul cu dedicatie pentru liderul PSD, Liviu Dragnea

Intrebat daca este o lege cu dedicatie si daca l-ar avantaja pe Liviu Dragnea, Iordache a raspuns: "Nicio lege nu se face cu dedicatie, nicio lege nu este facuta pentru o anumita persoana. Legile nu sunt facute pentru persoane, sau pentru o anumita persoana, asa cum inisnuati dvs. Legile atunci cand vor fi promulgate se aplica intregii societati. Aceste propuneri se vor modifica fara indoiala, atat prin eforturile pe care le vor face asociatiile profesionale cat si universitatile de drept.", scrie Hotnews.

Comisia Iordache incepe lucrarile pe 2 mai

Comisia parlamentara speciala pentru legile justitiei a decis joi ca dezbaterile generale privind modificarea Codului penal si Codului de proceura penala sa inceapa in 2 mai. Opozitia a acuzat ca modificarile Codurilor penale sunt „cu dedicatie” pentru Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu. Presedintele comisiei, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache, a sustinut insa ca prin aceste modificari se vrea „normalizarea vietii in Romania”.

Proiectul de modificare a Codului Penal prevede ca emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative nu constituie infractiunea de ajutor dat faptuitorului in scopul impiedicarii sau ingreunarii cercetarilor intr-o cauza penala, tragerii la raspundere penala, executarii unei pedepse sau masurii privative de libertate. Declaratiile publice facute de autoritatile publice sau functionari publici prin care, inainte de pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, o persoana este considerata vinovata se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Pentru a scapa de pedeapsa, mituitorul sau faptuitorul trebuie sa denunte fapta in cel mult 6 luni de la data savarsirii acesteia si inainte de a incepe urmarirea penala. Se abroga articolul privind neglijenta in serviciu.

Conform proiectului de modificare a Codului de Procedura Penala, in cursul urmaririi penale sau al judecatii pot fi comunicate public informatii doar daca acestea justifica un interes public, iar suspectii nu pot fi prezentati cu catuse sau alte mijloace de imobilizare de natura a induce in perceptia publica faptul ca ar fi vinovati de savarsirea unor infractiuni. Suspectul sau inculpatul poate participa la efectuarea oricarui act de urmarire penala sau la orice audiere, la solicitarea acestuia. Audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore. Datele obtinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legatura cu infractiunea pentru care se efectueaza urmarirea penala si pentru care a fost autorizata perchezitia in acea cauza se sterg definitiv din copiile efectuate si nu pot fi folosite in alte cauze penale si pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu exista mandat de perchezitie.

Dispozitiile legii ar urma sa se aplice si hotararilor pronuntate pana la intrarea acesteia in vigoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri