Strategia "Romania 2040" este un proiect de lege publicat de Guvern, care va fi realizata de o comisie condusa de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si care va deveni obligatorie pentru toate guvernele ce vor urma in urmatorii 22 de ani. Despre aceasta strategie, Liviu Dragnea a vorbit la congresul extraordinar al PSD, potrivit Hotnews.

Criticile nu au intarziat sa apara, primii fiind liberalii care au criticat dur proiectul, spunand ca tradeaza un mod de gandire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reusit nici pana acum sa asimileze in mod real valorile democratiei.

Ce se doreste prin "Romania 2040"

Proiectul de lege privind elaborarea si actualizarea Strategiei nationale pe termen lung "Romania 2040" a fost postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. Il puteti consulta aici.

Prin proiect, se instituie obligatia elaborarii si actualizarii Strategiei de dezvoltare economica si sociala a Romaniei pe termen lung, denumita Strategia "Romania 2040", precum si cadrul "institutional de realizare si de asigurare a consensului national".

"Strategia "Romania 2040" se va elabora prin consens national si va cuprinde scenarii si politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate. Strategia "Romania 2040" se va elabora in concordanta cu strategiile si directiile de dezvoltare pe termen mediu si lung asumate la nivelul Uniunii Europene. Autoritatile administratiei publice, Academia Romana, academiile de ramura, institutiile de invatamant superior, institutiile de cercetare-dezvoltare de drept public si privat, sindicatele si patronatele de ramura, precum si organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei "Romania 2040"", se arata in proiect.

Conform acestuia, strategia se va elabora sub directa responsabilitate a Parlamentului, de catre Comisia "Romania 2040", care "este condusa de Presedintele Camerei Deputatilor". Coordonarea metodologica si stiintifica a activitatii Comisiei "Romania 2040" precum si a intregului proces de elaborare a strategiei vor fi realizate de Consiliul de Programare Economica si Comisia Nationala de Strategie si Prognoza.

Din cine va fi alcatuita Comisia si cum isi va desfasura activitatea

Comisia "Romania 2040" isi va desfasura activitatea in perioada 1 iunie 2018 - 1 iunie 2019, atat in cadrul unor reuniuni lunare in plen, cat si in mod curent, prin realizare de lucrari de fundamentare si sinteza.

Comisia este alcatuita din: reprezentanti ai Guvernului, ai Presedintiei Romaniei, ai partidelor parlamentare, ai comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, ai Academiei Romane, ai Consiliului de Programare Economica si ai Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, personalitati ale stiintei, din mediul academic si universitar desemnati de conducerea Comisiei "Romania 2040", la propunerea Consiliului de Programare Economica. La sedintele Comisiei "Romania 2040" pot participa, in calitate de invitati, reprezentanti ai institutiilor publice, organismelor neguvernamentale, ai sindicatelor si patronatelor, in baza convocarilor nominale.

Comisia va organiza dezbateri publice, sub forma unor forumuri nationale, cu participare deschisa, in care se vor prezenta rezultatele de etapa. Comisia poate sa-si organizeze subcomisii pe domenii strategice, alcatuite din experti care sa acorde sprijin pentru definirea obiectivelor sectoriale.

"Strategia "Romania 2040" se va fundamenta pe baza prognozelor macroeconomice si a scenariilor de dezvoltare alternative realizate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si avizate de Consiliul de Programare Economica. Strategia de dezvoltare se va elabora prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat si pesimist, diferentiate in raport cu premisele, obiectivele si liniile directoare stabilite de Comisia "Romania 2040". Strategia "Romania 2040" se va corela cu Planul national de adoptare a monedei euro, precum si cu strategiile sectoriale aprobate de catre Guvern", se mai arata in proiect.

Activitatea comisiei se va finaliza cu proiectul urmatoarelor documente: a) Declaratia politica de asumare a Strategiei nationale pe termen lung "Romania 2040"; b) Strategia nationala pe termen lung "Romania 2040"; c) Prognozele si scenariile de dezvoltare, precum si detalierea acestora sub forma unui raport de fundamentare; d) Propuneri de actualizare a strategiilor sectoriale si principalelor politici publice necesare pentru implementarea Strategiei "Romania 2040".

Strategia se va actualiza in functie de schimbarile din contextul international si de evolutiile economico-sociale interne, la un interval de 3 ani.

"Odata cu intrarea in vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii in programele de guvernare aprobate in Parlament a principalelor obiective strategice prevazute in Strategia "Romania 2040". La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, autoritatea administratiei publice centrale responsabila cu finantele publice va lua in considerare cu prioritate prevederile Strategiei "Romania 2040". Pentru eficientizarea cheltuielilor, se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele si proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia "Romania 2040". Guvernul are obligatia de a aplica Strategia "Romania 2040", prin elaborarea aprofundata de politici sectoriale pe termen scurt si mediu", stabileste proiectul de act normativ.

PNL: Dragnea vrea sa condamne Romania la dezastru

PNL a semnalat duminica aparitia acestui proiect de lege, precizand ca a luat act cu stupoare de intentia Guvernului Dancila - Dragnea de a adopta un proiect care isi propune nici mai mult nici mai putin decat sa reglementeze cine stabileste viitorul Romaniei in urmatorii 22 de ani.

"Iar daca acest lucru nu ar fi fost suficient, cel care ar urma sa conduca forul menit sa stabileasca incotro se indreapta Romania este nimeni altul decat condamnatul Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor", se arata intr-un comunicat PNL remis presei de PNL.

"Acest proiect de lege tradeaza un mod de gandire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reusit nici pana acum sa asimileze in mod real valorile democratiei. Practic, cetatenii nu vor mai avea niciun cuvant de spus, in alegeri, in privinta directiei pe care o urmeaza Romania, intrucat tot ceea ce va stabili "Comitetul lui Dragnea" devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior", atrage atentia PNL.

In opinia liberalilor, "este inadmisibil ca, dupa numai aproape un an si jumatate de guvernare catastrofala, in care au fost deturnate toate echilibrele economice ale Romaniei, Partidul Social Democrat condus de Liviu Dragnea sa forteze perpetuarea unui climat toxic pentru interesele cetatenilor acestei tari in urmatoarele doua decenii".

"Somam Guvernul sa renunte la acest proiect de lege a carui singura ratiune este aceea de a incerca sa falsifice si sa deturneze in scop propagandistic o tema importanta pentru destinul Romaniei. Este revoltator ca un astfel de subiect sa fie transformat intr-un vehicul electoral pentru Liviu Dragnea. Inainte de a-si propune sa defineasca strategia acestei tari pana in 2040, actuala guvernare trebuia sa faca dovada, prin fapte, ca este in stare sa rezolve problemele curente, urgente, cu care se confrunta Romania. Insa, a demonstrat contrariul", sustin liberalii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri