Comisia juridica a Senatului a dat, marti, raport de admitere proiectului PSD de modificare a Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu un amendament care prevede clasarea unor cauze aflate in curs de urmarire penala daca se achita prejudiciul integral, la care se adauga 50% din suma datorata de cel in cauza, scrie Digi24.

„Am renuntat la urmarirea penala daca prejudiciul este achitat integral in cursul urmaririi penale si am adaugat noi, pe langa penalitatile legale de platit care raman in continuare, si un anumit cuantum, un plus de 50% care se aplica la suma datorata pentru a descuraja evaziunea fiscala. Si important de spus - aceasta procedura se poate aplica unei persoane o singura data. (...) E o prioritate pentru noi recuperarea prejudiciului si aducerea banilor la buget si nu trimiterea oamenilor la inchisoare”, a precizat initiatorul amendamentului, presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Robert Cazanciuc.

Rolul legiuitorului, de a preveni savarsirea unor fapte

„E o renuntare la urmarire penala, o solutie prevazuta in Cod in anumite conditii. Poate beneficia de o asemenea procedura cu o penalitate de 50% o singura data, tot ca o forma de descurajare si de a-i invata pe oameni ca anumite fapte pot sa aiba anumite consecinte deosebit de grave daca ele sunt repetate. Interesul statului nu este de a cheltui sume cu cei care au gresit, ci de a recupera in primul rand prejudiciul, pentru a descuraja neplata taxelor”, a afirmat Cazanciuc.

Proiectul, semnat de 16 deputati PSD

In expunerea de motive a proiectului se arata ca „avand in vedere faptul ca, in cazul infractiunilor de evaziune fiscala, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, initiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul creat. In plus, trebuie avut in vedere ca scopul pedepselor este preventia, reeducarea, dar si recuperarea prejudiciilor si nu mentinerea persoanei in detentie, fapt ce atrage si mai multe cheltuieli din partea statului”.

Proiectul pentru modificarea Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale va fi supus dezbaterii plenului Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.

Proiectul a fost semnat de 16 deputati PSD, printre care Andreea Cosma, Iulian Iancu si Catalin Radulescu.

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri