Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, este audiat miercuri in plenul Senatului, la "Ora Guvernului", la solicitarea PNL, care i-a cerut explicatii cu privire la raportul Grupului Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO), scrie Hotnews.

"Raportul GRECO din pacate a fost transformat intr-o tema politica mult mediatizata si cu foarte multe inexactitati", a tinut sa precizeze Tudorel Toader.

Acesta a explicat procedurile GRECO, la inceputul sedintei: „Aceasta somatie sa publicam imediat in ziua raportului categoric cu rea credinta a fost facuta”. Saptamana trecuta, in comisia speciala de modificare a Codului Penal, un reprezentat al opozitiei ma intreba rituos, vorbea pentru presa: Cand vreti dl ministru sa traduceti raportul in limba romana? El fusese tradus.

"Îmi exprim speranţa faptului că raportul GRECO este opera exclusivă a experţilor GRECO, un raport realizat pe baza unei corecte documentări, fără eventuale contribuţii venite din spaţiul naţional. Am exprimat speranţa aceasta pornind de la o realitate şi n-am să spun decât un lucru - că eu personal am stat de vorbă la Ministerul Justiţiei cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea că profesional se ridică la nivelul conţinutului raportului", a spus Tudorel Toader.

În ceea ce privește situația Varșoviei, Tudorel Toader a susținut că „nu se pune problema activării Articolului 7 si comparării cu Polonia„. Ministrul a argumentat că „în Polonia cauza vine din situația Curții Constituționale și nerespectarea deciziilor Curții ceea ce în România nu se pune”.

Grupul Statelor impotriva Coruptiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a facut public in luna aprilie Raportul referitor la Romania in care isi exprima ingrijorarea profunda fata de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara si Consiliul Superior al Magistraturii precum si privind amendamentele propuse pentru legislatia penala.

GRECO precizeaza intr-un comunicat ca a redactat raportul in urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgenta a reformelor judiciare din Romania, avand in vedere ca acestea pot duce la incalcarea serioasa a standardelor anti-coruptie.

Raportul noteaza, de asemenea, ca amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament in decembrie 2017 nu contin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate initial in vara. Totusi, GRECO este ingrijorata de impactul potential al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instantelor si a parchetelor.

Ce a spus ministrul despre raport:

  • As incepe cu un indemn, sa ne pastram demnitatea de legiferare in acord cu specificul national, cu interesul national, respectand standardele constitutionale si europene. Exprim speranta ca raportul e opera exclusiva a expertilor GRECO
  • Am exprima speranta aceasta pornind de la o realitate pe care am constatat-o: eu personal am stat de vorba cu expertii GRECO, nu mi-au creat convingerea ca profesional se ridica la nivelul respectivului raport
  • E un raport ad-hoc, in situatii exceptionale
  • Aceste preocupari din raport se suprapun peste ceea ce Curtea Constitutionala a stabilit - infiintarea sectiei speciale e in acord cu constitutia. Raportul e unul facultativ, stabileste standarde europene, dar expertul GRECO nu poate sa treaca peste vointa legiuitorului national
  • Va rog sa va uitati in deciziile CCR despre legile Justitiei, fiecare decizie face referire la standardele stabilite de Comisia de la Venetia. CCR s-a raportat la standardele Curtii.
  • Va rog sa-mi permiteti sa inchei cu fraza cu care am inceput. Am asistat la o dezbatere eminamente politica, pe o tema juridica
  • Legislatia trebuie sa tina pasul cu fenomenul infractional, dar si cu standardele de protectie a drepturilor si libertatilor fundamentale
  • Va rog sa verificati competentele de sesizare a Comisiei de la Venetia. Inalta Curte de Casatie s-a adresat ea Comisiei, si Comisia i-a spus multumesc, nu sunteti subiect de sesizare
  • Ministrul Justitiei nu are dreptul legal sa sesizeze Comisia de la Venetia

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri