Presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei recunoaste existenta unui unei recomandari formulate de Ministerul Afacerilor Externe, in care i s-a transmis sa nu se deplaseze in Rusia. Cu toate acestea, seful CCR sustine ca pozitia MAE a venit dupa ce vizita fusese aranjata, iar biletele de avion cumparate.

Valer Dorneanu se afla zilele acestea in Rusia, unde participa la Forumul Juridic International de la Sankt Peresburg. Deplasarea nu figureaza pe site-ul CCR, dar a fost confirmata pentru Digi24.ro chiar de seful institutiei. Plecarea lui Dorneanu la un eveniment organizat cu sprijinul Kremlinului are loc intr-un moment delicat, deciziile CCR din perioada urmatoare fiind cruciale pentru stabilitatea politica si a sistemului de justitie.

"Vizita in Rusia are loc la invitatia Curtii Constitutionale a Federatiei Ruse cu prilejul aniversarii a 25 de ani de la infiintare si a Forumului Juridic International de la Sankt Petersburg", ne-a transmis Valer Dorneanu, adaugand ca omologul sau "a participat anul trecut la aniversarea similara a CCR".

Totusi, potrivit surselor Digi24.ro, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti i-a recomandat sefului CCR sa nu mearga in Rusia, fapt recunoscut, pentru Digi24.ro, si de Valer Dorneanu. "Cand s-a primit recomandarea MAE vizita era deja perfectata si biletele de avion cumparate.” Dorneanu a mai adaugat ca ”dupa primirea acestei recomandari m-am consultat cu MAE si problemele au fost lamurite". Insa potrivit surselor Digi24.ro, "problema nu a fost lamurita" nici ulterior si nu a existat un acord final care sa contrazica recomandarea initiala.
Forumul Juridic International, pentru care seful CCR s-a deplasat la Sankt Persburg, are loc anual, incepand din 2011 si, potrivit prezentarii de pe site-ul dedicat, "este organizat cu sprijinul Ministerului Justitiei din Federatia Rusa si a presedintelui Federatiei Ruse".

Digi24.ro a solicitat MAE o pozitie oficiala pe acest subiect, punctul de vedere urmand a fi publicat atunci cand va fi primit.

Contextul intern

Deplasarea lui Valer Dorneanu in Rusia are loc intr-o perioada de maxima sensibilitate pe plan intern, in conditiile in care de deciziile pe care CCR este asteptata sa se pronunte in perioada urmatoare depinde stabilitatea intregului sistem de justitie, contextul fiind totodata marcat de puternice tensiuni pe scena politica.

Astfel, in 30 mai Curtea Constitutionala reia discutiile pe sesizarea in care presedintele Klaus Iohannis a fost reclamat de Guvern pentru ca nu a revocat-o pe sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, dupa ce o astfel de propunere fusese inaintata Cotroceniului de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader. Detalii AICI.

Tot pe masa CCR ajung, din nou, cele trei legi ale justitiei, la sesizarea presedintelui Klaus Iohannis, la fel si legea referendumului sau legile de aprobare a Programului de sustinere a crescatorilor de porci, respectiv Programului de sustinere pentru activitatea de reproductie, incubatie si de crestere in sectorul avicol.

De altfel, seful statului a transmis la Curtea Constitutionala nu mai putin de 15 sesizari de la inceputul anului si pana acum (detalii AICI).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri