Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a fost achitat, marti, de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul in care este acuzat marturie mincinoasa, scrie Agerpres.

Totodata, instanta a decis schimbarea incadrarii juridice din marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului in cea de marturie mincinoasa. Decizia nu este definitiva.

La ultimul termen de judecata, procurorii DNA au cerut o pedeapsa de trei de inchisoare cu executare pentru Calin Popescu-Tariceanu, sustinand, in fata instantei, ca presedintele Senatului, la fiecare ocazie, a facut totala abstractie de faptul ca acuzatiile sunt probate temeinic, iar intr-un "act de totala aroganta" a venit cu tot felul de probe sau justificari pentru mentinerea propriei versiuni a relatarilor, ei considerand ca acesta a avut "aparari puerile, nedemne de pregatirea superioara".

De asemenea, anchetatorul a aratat ca "obligatia de a fi onest ii este total straina lui Calin Popescu-Tariceanu".

"Asadar, apreciem ca, dincolo de orice dubiu, rezulta savarsirea faptei, astfel ca cerem condamnarea sa la pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare. Doar asa se poate corecta comportamentul si asigurarea rolului pedepsei. La stabilirea pedepsei si cuantum aveti in vedere complexitatea faptei si impactul social produs de o astfel de fapta savarsita de catre un fost prim-ministru", a spus reprezentantul DNA.

Citeste si:
Legea care ii scapa de dosare pe liderii coalitiei, contestata la CCR
Inalta Curte a trimis la CCR...

La randul sau, avocatul lui Calin Popescu-Tariceanu le-a cerut magistratilor sa excluda procesele-verbale emise in baza mandatelor pe siguranta nationala din perioada 2008 - 2014, precizand ca nu au ''relevanta si fundament''.

Aparatorul a mai aratat ca fapta de care este acuzat clientul sau nu se bazeaza pe probe.

Tot atunci, atat reprezentantul DNA, cat si avocatul lui Calin Popescu-Tariceanu au solicitat instantei schimbarea incadrarii juridice, si anume mentinerea doar a infractiunii de marturie mincinoasa si eliminarea celei de favorizare a faptuitorului.

In ultimul cuvant, presedintele Senatului a afirmat ca acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA "se bazeaza pe mistificari si contradictii grave".

Citeste si:
DNA cere 3 ani de inchisoare pentru Tariceanu, pentru marturie falsa
DNA cere 3 ani de inchisoare...

"Toate declaratiile pe care le-am facut au fost facute sincer, cu buna-credinta. Ma consider nevinovat si nu am dorit sa ingreunez cercetarea penala sau tragerea la raspundere a inculpatilor. Acuzatiile se bazeaza pe mistificari si contradictii grave. (...) Am detaliat si in ce a constat legatura cu Dan Andronic si durata si in ceea ce il priveste pe Tal Silberstein. Este un proces de intentie si se doreste cu totul si cu totul altceva decat scoaterea la lumina a adevarului. (...) Se fac foarte multe broderii si supozitii, care unele dintre ele nu se gasesc astazi in rechizitoriu", a declarat Tariceanu.

Calin Popescu-Tariceanu a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016 pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

Sursa foto: Agerpres

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
ICCJ ar putea da sentinta definitiva in dosarul lui Tariceanu