Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata decat cu incuviintarea plenului Curtii, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a decis, miercuri, Camera Deputatilor, scrie Digi24.

Deputatii au adoptat, in acest sens, cu 171 de voturi „pentru”, 91 „impotriva” si 9 abtineri, mai multe amendamente la proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, reexaminata ca urmare a deciziei Curtii, eliminand din textul adoptat initial prevederea potrivit careia judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi urmariti penal fara incuviintarea plenului Curtii.

O alta modificare adoptata de deputati ca urmare a deciziei CCR prevede ca, in caz de infractiune flagranta, procurorul general si nu ministrul Justitiei, cum era initial, trebuie sa informeze de indata presedintele Curtii Constitutionale de faptul ca judecatorii Curtii sunt retinuti si supusi perchezitiei.

Deputatii au abrogat prevederea initiala conform careia judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani.

Curtea Constitutionala a decis in 20 martie, la sesizarea parlamentarilor PNL si USR, ca unele dispozitii din legea de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale sunt neconstitutionale.

Camera Deputatilor este prima sesizata cu acest proiect, Senatul fiind for decizional.

Sesizarea de neconstitutionalitate a modificarilor aduse Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR fost depusa in 23 februarie de 38 de senatori PNL si USR, care spuneau ca legea a fost adoptata cu incalcarea mai multor dispozitii constitutionale care prevad ca justitia se infaptuieste in numele legii si ca este unica, impartiala si egala pentru toti.

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri