Judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionati sau trimisi in judecata decat cu incuviintarea plenului Curtii, la cererea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a decis, miercuri, Camera Deputatilor, scrie Digi24.

Deputatii au adoptat, in acest sens, cu 171 de voturi „pentru”, 91 „impotriva” si 9 abtineri, mai multe amendamente la proiectul de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, reexaminata ca urmare a deciziei Curtii, eliminand din textul adoptat initial prevederea potrivit careia judecatorii Curtii Constitutionale nu pot fi urmariti penal fara incuviintarea plenului Curtii.

O alta modificare adoptata de deputati ca urmare a deciziei CCR prevede ca, in caz de infractiune flagranta, procurorul general si nu ministrul Justitiei, cum era initial, trebuie sa informeze de indata presedintele Curtii Constitutionale de faptul ca judecatorii Curtii sunt retinuti si supusi perchezitiei.

Deputatii au abrogat prevederea initiala conform careia judecatorul care a fost numit pentru restul de mandat al unui alt judecator va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani.

Curtea Constitutionala a decis in 20 martie, la sesizarea parlamentarilor PNL si USR, ca unele dispozitii din legea de modificare a Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale sunt neconstitutionale.

Citeste si:
ALERTA, CCR: Legea repatrierii aurului BNR este constitutionala
ALERTA, CCR: Legea...

Camera Deputatilor este prima sesizata cu acest proiect, Senatul fiind for decizional.

Sesizarea de neconstitutionalitate a modificarilor aduse Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR fost depusa in 23 februarie de 38 de senatori PNL si USR, care spuneau ca legea a fost adoptata cu incalcarea mai multor dispozitii constitutionale care prevad ca justitia se infaptuieste in numele legii si ca este unica, impartiala si egala pentru toti.

Sursa foto: Agerpres/ Radu Tuta

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
CCR: Completurile de 3, nelegal constituite