Peste 500 de procurori, precum si cateva zeci de judecatori si auditori de justitie din intreaga tara au semnat joi o declaratie comuna in care isi exprima ingrijorarea fata de implicarea politicului in sistemul judiciar, in urma deciziei CCR care il obliga pe presedintele Klaus Iohannis sa o revoce pe sefa DNA. La randul sau, Toader ii acuza pe acestia de presiuni asupra Curtii Constitutionale.

Protestul a peste 500 de procurori

500 de procurori au semnat o scrisoare deschisa prin care cer respectarea independentei justitiei. Ei arata ca singura institutie care gestioneaza cariera procurorilor este CSM si ca Ministerul Justitiei nu are „nicio implicare si niciun rol in activitatea profesionala a procurorilor ori in vreo cauza penala sau civila”, scrie Digi24.

Ei mai spun ca decizia CCR de ieri, potrivit careia presedintele Iohannis trebuie sa semneze decretul de revocare a sefei DNA, nu poate valida implicarea politicului in justitie.

Ei aminteesc ca garantarea independentei sistemului judiciar a fost una dintre conditiile impuse in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

Printre semnatarii scrisorii este si procurorul Alexandra Lancranjan, care a postat scrisoarea pe pagina sa de Facebook.

Toader ii acuza pe procurori de presiuni

Ministrul justitiei a comentat joi seara, la un post de televiziune, initiativa procurorului Alexandra Lancranjan:

"In primul rand, nestiind considerentele, nu putem spune ca le incalca independenta. Ce fac procurorii acuma poate fi interpretata ca o presiune asupra Curtii sa aiba in vedere cum si cat motiveaza decizia", a tinut sa precizeze Tudorel Toader.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, ca exista un conflict institutional intre Executiv si Presedintie. Ulterior, CCR a emis un comunicat de presa in care ii arata presedintelui Klaus Iohannis calea de urmat dupa decizia de azi in cazul Kovesi.

"Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare a procurorului sef al DNA", a transmis CCR.

Anuntul CCR a generat proteste de strada si reactii dure ale opozitiei, societatii civile si, iata, ale profesionistilor din sistemul judiciar.

Sursa foto: Michal Kalasek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri