Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a postat, sambata, pe pagina sa de Facebook, ca, pana la intrarea in vigoare a normelor de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, aceasta se aplica in forma actuala, conform Agerpres.

"Pana la adoptarea si intrarea in vigoare a normelor de modificare a Legii nr.47/1992, aceasta continua sa se aplice in redactarea in vigoare", se arata in postarea ministrului Justitiei.

El a spus ca orice decizie CCR produce efecte juridice.

"Decizia nr.136 din din 20 martie 2018, prin care Curtea a stabilit ca 'dispozitiile legale criticate, care reglementeaza posibilitatea innoirii in functie, cu un mandat de 9 ani, a judecatorului care a detinut deja un mandat corespunzator restului de mandat al unui alt judecator, constituie o incalcare a dispozitiilor constitutionale cuprinse in art.142 alin. (2) referitoare la interdictia innoirii mandatului si in art.1 alin.(5) din Constitutie. (...). Nu este admis ca, pe calea unei norme infraconstitutionale, legiuitorul sa eludeze o interdictie de natura constitutionala. Mai mult, acesta are obligatia de a elimina din dreptul pozitiv solutia legislativa constatata ca fiind neconstitutionala, precum cea care se regaseste in actualul art.68 alin.(3) din Legea nr.47/1992, republicata' a fost pronuntata in controlul de constitutionalitate a priori, preventiv, inainte de promulgare. Efectele deciziei - legea nu a fost promulgata, nu a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nu a intrat in vigoare, iar Parlamentul este obligat sa reexamineze dispozitiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curtii Constitutionale", a declarat Tudorel Toader.

El a mentionat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 se afla in procedura de reexaminare pentru punerea in acord cu decizia Curtii Constitutionale, fiind trimisa pe 23 mai la Senat.

"Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale nu a facut obiectul controlului de constitutionalitate, aceasta putand fi contestata numai in temeiul si in conditiile prevazute de art.146 lit.d) din Constitutie. Legea nr.47/1992, in integralitatea ei, se bucura in continuare de prezumtia de constitutionalitate, care se ataseaza oricarui act de reglementare ce face parte din dreptul pozitiv. Altfel spus, procedura constitutionala si legala este in curs (...). Decizia Curtii produce efecte numai pentru viitor, de la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial, fara sa afecteze mandatele in curs!", se mai arata in postarea lui Tudorel Toader.

Magistratul Bogdan Mateescu a postat, pe 31 mai, pe pagina sa de Facebook, ca un judecator constitutional sta in functie de 10 ani, desi CCR a stabilit ca e neconstitutional mecanismul prin care se tinde la depasirea termenului de 9 ani.

"Tudorel Toader: 'Nu exista decizie CCR care sa nu fie respectata de orice persoana sau autoritate.' Insa eu tot reflectez asupra caracterului general obligatoriu al oricarei decizii a CCR, nu doar al unora, pentru ca vreau sa inteleg si marturisesc ca sunt intr-un mic blocaj. Am in vedere, asa cum am spus, situatia d-lui judecator constitutional care sta in functie de 10 ani, desi CCR a zis negru pe alb general obligatoriu acum vreo doua luni ca e neconstitutional mecanismul prin care se tinde la depasirea termenului constitutional de 9 ani. Asadar dansul este in functie si azi", se arata in postarea lui Mateescu.

El a spus ca situatia juridica e "neatinsa", in pofida deciziei CCR "general obligatorii".

"Dar CCR a mai zis prin deja faimoasa decizie 45/2018, acum vreo 3-4 luni, ca e neconstitutional ca un judecator sa fie ministru sau secretar de stat (si chiar sunt de acord). Ei bine, ea a zis, general obligatoriu -cum altfel, dar chiar la ministerul justitiei este si azi in functia de secretar de stat o colega judecator de la Curtea de apel Craiova. Situatia juridica persista si aici, in pofida deciziei CCR general obligatorii. As fi vrut sa il intreb pe seful direct al colegei judecator secretar de stat, pe dl ministru prof. univ. dr. si membru al Comisiei de la Venetia Tudorel Toader, pe care l-am auzit si azi ca tine enorm la deciziile CCR, si dansul fost judecator constitutional vreo 10 ani din mandatul de 9, ce parere are, de ce nu aplica decizia general obligatorie de vreo 3 luni, dar nu prea am avut ocazia, nu prea comunicam. Sincer, eu chiar vreau sa inteleg, insa uneori imi pare ca nici constitutionalul nu mai e ce am invatat eu prin facultate iar Constitutia nu s-a schimbat. Asadar ce e general obligatoriu, de cand si pentru cine?", adaugat Mateescu.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri