Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a explicat ca marirea varstei de pensionare pentru ambele sexe este o consecinta a presiunii demografice pe sistemul de pensii publice, solutia, care nu este "o inventie romaneasca", fiind aplicata la nivel european, scrie Agerpres.

"In toata Europa si in toate tarile prospere durata medie de viata este in crestere. Din acest motiv apar presiuni demografice deosebite pe sistemele de pensii publice si una dintre masurile care a fost adoptata in toate tarile din Europa a fost cresterea varstei de pensionare atat pentru barbati, cat si pentru femei. In Danemarca varsta de pensionare pentru barbati este 70 de ani pentru ca numarul cetatenilor de varsta inaintata care ies la pensie si care trebuie sa beneficieze de pensiile de asigurari sociale de stat a crescut foarte mult. Acest lucru presupune cheltuieli foarte mari care nu pot fi sustinute, nu sunt sustenabile intr-un sistem de pensii publice. Din acest motiv s-a ajuns la aceasta solutie care sigur vizeaza populatia de ambele sexe. pentru femei este o masura atenuata, dar altfel nu vom reusi sa rezolvam (...) Nu este o inventie romaneasca, este o solutie aplicata la nivel european", a afirmat Tariceanu miercuri la Senat.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti ca femeile trebuie sa aiba dreptul sa continue activitatea pana la implinirea varstei standard de pensionare pentru barbati, in caz contrar fiind vorba de o discriminare pe criterii de sex.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri