Consiliul general al municipiului Bucuresti a aprobat astazi proiectul de hotarare privind ”Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente”. Proiectul a fost aprobat in unanimitate, scrie Gabriela Firea pe pagina sa oficiala de Facebook.

in perioada urmatoare municipalitatea, prin ASSMB, urmeaza sa demareze un program de sprijin pentru 1.000 de pacienti diagnosticati cu cancer de san, care au indicatie medicala eliberata de un medic specialist oncolog privind efectuarea de testare genetica. Acest sprijin va consta in decontarea unei proceduri medicale de test molecular in valoare de 17.000 lei/beneficiar, sub forma de voucher.

Bugetul multianual al proiectului este de 17 milioane lei pentru perioada septembrie 2018 - decembrie 2019, pentru aproximativ 1.000 de beneficiari. Mai exact, pe parcursul anului 2018 urmeaza sa beneficieze de acest program 300 de pacienti, urmand ca in cursul anului 2019 sa fie acordate alte 700 de vouchere.

Criteriile de eligibilitate sunt urmatoarele:

  • Cancer de san in stadii incipiente;
  • Criteriile medicale aprobate de societatile internationale de oncologie privind testarea genetica vor constitui si criteriile de eligibilitate in cadrul proiectului;
  • Beneficiarii trebuie sa fie cetateni ai municipiului Bucuresti.

"Afectiunile oncologice ocupa locul al doilea dupa bolile cardio-vasculare, ca si cauza de morbiditate si mortalitate. Prin extrapolarea datelor obtinute din singurul registru de cancer din Romania, putem considera ca in fiecare an sunt diagnosticate circa 700 de noi cancere mamare printre cetatenii municipiului Bucuresti. In ceea ce priveste tratamentul, in prezent exista o tehnologie bazata pe teste moleculare, ce analizeaza biologia individuala a cancerului de san, examinand activitatea genelor din tesutul recoltat in timpul operatiei. Rezultatul analizei este introdus intr-o formula care furnizeaza un scor de recurenta. Acest test este recomandat pacientilor recent diagnosticati cu cancer mamar, care au estrogen si progesteron pozitiv, in faza incipienta", sustine primarul Capitalei.

Testele ofera pacientilor si medicilor informatii suplimentare despre probabilitatea de reaparitie a cancerului de san in urmatorii 10 ani de la momentul diagnosticului si despre probabilitatea de raspuns la chimioterapie.

Gabriela Firea mai scrie ca, analiza statistica realizata de medicii specialisti privind raportul cost/eficienta in urma utilizarii testarii genetice evidentiaza un castig de 2,2 ani in speranta de viata a pacientei daca se realizeaza analiza optiunilor de tratament. De asemenea, un studiu recent al Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO) arata faptul ca, folosind testarea genetica, chimioterapia poate fi evitata in aproximativ 70% dintre femeile cu cancere in stadii incipiente cu anumite caracteristici. Facem precizarea ca, atat in Franta cat si in Olanda, testarea genetica este acoperita prin sistemul de asigurari de sanatate.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri