PNL urmeaza sa depuna miercuri, in Parlament, motiunea de cenzura impotriva Guvernului condus de Viorica Dancila. In urma cu cateva zile, liderul liberalilor, Ludovic Orban, a anuntat ca cei care nu sustin acest demers sunt lacheii lui Dragnea, scrie Agerpres. Later edit: Motiunea de cenzura intitulata "Demiterea guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!" a fost depusa de opozitie.

Later edit: PNL, USR si PMP au depus, miercuri, la Parlament, motiunea de cenzura impotriva Executivului intitulata "Demiterea guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!".

Motiunea de cenzura este semnata de 152 de parlamentari, scrie Agerpres.

"Acest Guvern rusinos este un dezastru pentru Romania si ar trebui sa plece acasa cat mai repede. (...) Doamna Dancila nu poate sa ofere altceva in calitate de prim-ministru decat sa execute ordinele domnului Liviu Dragnea. Odata indepartata din fruntea Guvernului doamna Dancila, tot arsenalul de putere construit in mod bolnavicios de catre domnul Dragnea prin conectarea la banii publici se va destrama si vom putea da Romaniei un Guvern care sa guverneze in interes public si nu in interesul unor infractori", a declarat liderul deputatilor liberali, Raluca Turcan.

Ea a spus ca, din punct de vedere economic, Guvernul a bulversat mediul de afaceri. Potrivit Ralucai Turcan, 1,9 milioane de angajati in sectorul privat au salarii mai mici, iar 7 milioane de romani sunt pe punctul de a-si pierde pensiile.

In ceea ce priveste administratia publica, Turcan a sustinut ca Executivul a lasat primariile fara fonduri de dezvoltare si bani de investitii si le-a creat obligatii suplimentare.

Ea a adaugat ca Guvernul actual nu a construit nicio scoala si nu are niciun program integrator pentru scaderea abandonului scolar si pentru cresterea incluziunii scolare.

"In Sanatate, acest Guvern a reusit sa spulbere echipele medicale, a reusit sa perpetueze criza de medicamente si de consumabile, a blocat inexplicabil medicii de familie si, nu in ultimul rand, acest Guvern si-a aratat hotararea de a guverna pentru infractori", a spus prim-vicepresedintele PNL.

Raluca Turcan si-a exprimat speranta ca si alti parlamentari vor vota aceasta motiune de cenzura.

"Lucrurile sunt in evolutie, continuam negocierile si rezultatul acestor negocieri se va vedea la momentul votului", a spus ea, precizand ca s-au purtat discutii cu toti parlamentarii, insa nu a dorit sa dea detalii.

Exista parlamentari ai majoritatii care vor vota pentru motiunea de cenzura

La randul sau, presedintele USR, Dan Barna, a criticat Executivul condus de Viorica Dancila.

"Romania are in momentul de fata cel mai prost Guvern dupa anii '90. (...) Este un Guvern care nu doar ca ne face de rusine ca si stat, dar este un Guvern care scufunda Romania. (...) Este un Guvern cu care avem sanse foarte mari sa iesim din Europa chiar inainte de a prelua Presedintia Consiliului UE si din aceasta perspectiva un Guvern care a distrus Justitia, care a prabusit economia si care arata ca Romania a devenit in mod oficial, prin politica penala asumata, un stat al infractorilor. Este un Guvern care ar trebui sa plece de la conducerea acestui stat", a spus Barna, sustinand ca multi social-democrati vorbesc cu jena despre ministrii actualului Cabinet.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, i-a invitat pe social-democrati sa voteze aceasta motiune de cenzura.

"Aceasta motiune de cenzura ofera o ocazie unica. Cei din PSD sunt obisnuiti din sase in sase luni sa voteze o motiune de cenzura. Iata le oferim ocazia PSD-istilor sa se racoreasca", a spus Tomac.

De cate voturi este nevoie pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata

El a sustinut ca exista parlamentari ai majoritatii care vor vota pentru motiunea de cenzura.

"Sunt convins ca parlamentarii din UDMR care mi-au confirmat mie ca nu sunt de acord cu linia politica a Guvernului actual vor vota", a indicat Tomac.

Liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, a spus ca Siminica Mirea, care nu a semnat motiunea de cenzura, va vota pentru, deoarece exista garantia ca orice membru al partidului va sustine acest demers.

Inainte de depunerea motiunii de cenzura, cateva persoane au protestat impotriva Guvernului pe holurile Palatului Parlamentului, iar Raluca Turcan a purtat o discutie cu acestea rugandu-le sa faca liniste pentru a putea face declaratii presei.

Pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata trebuie sa intruneasca 233 de voturi favorabile.


Presedintele PNL, Ludovic Orban, a anuntat luni ca motiunea de cenzura impotriva Guvernului va fi depusa pe 20 iunie, adaugand ca orice parlamentar care nu va sustine acest demers "nu este altceva decat un lacheu al lui Dragnea".

"Orice parlamentar, indiferent in ce partid politic se gaseste, va fi supus unui examen de constiinta - vrea binele acestei tari, vrea ca Romania sa revina pe drumul cel bun, isi doreste un nou inceput pentru Romania care sa permita reasezarea Romaniei pe baze democratice si cu statutul de tara europeana si de membra a NATO sau prefera ca lucrurile sa continue asa cum merg astazi. Orice parlamentar trebuie sa treaca acest examen de constiinta, orice parlamentar care nu va sustine motiunea de cenzura nu este altceva decat un lacheu al lui Dragnea si, de fapt, accepta ca Dragnea sa-si bata joc de Romania si accepta ca Romania sa fie scoasa de pe traiectoria normala de dezvoltare, democratie, apartenenta la UE si la NATO", a declarat Orban, dupa sedinta Biroului Executiv al PNL.

Citeste si:

    El nu a vrut sa precizeze numarul de senatori si deputati care au semnat motiunea pana in prezent, aratand ca s-au purtat discutii cu toate grupurile parlamentare si cu foarte multi parlamentari si ca acestea continua.

    Ce ii reproseaza partidul Guvernului "marioneta"

    In textul motiunii, liberalii reproseaza Guvernului cresterea indicelui ROBOR, cresterea inflatiei, modificarile aduse Codului fiscal, dar si amanarile pentru receptia autostrazilor Lugoj - Deva si Sebes - Turda.

    „Am ajuns astazi sa dezbatem o motiune de cenzura impotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dancila ameninta, prin ministri sai, proprietatea privata a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu exista nicio garantie ca Guvernul Dancila nu-i va lasa pe actualii angajati fara banii de pensie! Am ajuns cu totii sa ne rusinam atunci cand vorbim despre Guvernul Romaniei, fie in plan extern, fie in interiorul tarii. Nu a fost niciun moment un secret faptul ca doamna Viorica Dancila nu indeplineste decat formal aceasta functie, adevaratul prim-ministru fiind, in fapt, domnul Liviu Dragnea”, afirma PNL, conform unui draft al motiunii de cenzura.

    Citeste si:

      De asemenea, liberalii mai sustin in textul motiunii ca „justitia si institutiile statului au ajuns doar niste unelte politice pentru Guvernul-marioneta controlat de Liviu Dragnea”.

      „Guvernul Dancila Dancila nu are curajul sa se opuna deciziilor arbitarea ale sefului sau de partid. Astfel, chiar sub ochii prim-ministrului, legile justitiei sunt modificate doar pentru a deveni legi de protectie personala pentru Dragnea. Codurile penale sunt modificate cu dedicatie pentru leadership-ul PSD-ALDE! Altfel spus, actuala putere are o agenda de grup infractional organizat”, adauga Ludovic Orban.

      Cine se alatura demersului

      Liderul PNL declara ca liberalii se bazeaza pentru a sustine motiunea pe USR si PMP, ca asteapta semnaturi si de la Pro Romania, partidul fondat de Victor Ponta, dar ca negociaza cu toata lumea, iar negocierile vor continua cu fiecare parlamentar si cu fiecare grup pana in ziua votului.

      „Continuam negocierile cu fiecare grup politic, cu fiecare parlamentar in parte, punem la dispozitia oricarui partid parlamentar care tine la Romania, care isi doreste binele Romaniei, punem la dispozitie acest demers, motiunea de cenzura, pentru a pune punct unei guvernari dezastruoase pentru Romania, pentru a pune punct unei dominatii asupra Romaniei a unui lider politic certat cu legea, antieuropean, care dispretuieste democratia, care a capturat statul roman si il conduce prin ordine de la partid”, a declarat luni, la Parlament, Ludovic Orban.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri