Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a facut, sambata, la Sibiu, declaratii referitoare la anuntul privind candidatura pentru un alt mandat la Presedintie, la procedura de suspendare, motiunea de cenzura initiata de PNL privind demiterea Guvernului, precum si la o decizie in cadrul Laurei Codruta Kovesi.

De ce si-a anuntat candidatura la Presedintie

Scena politica romaneasca a intrat intr-o faza destul de tulbure, a spus sambata presedintele Klaus Iohannis, explicand contextul care l-a determinat sa-si anunte candidatura pentru un nou mandat la sefia tarii.

"Mi s-a parut ca scena politica romaneasca a intrat intr-o faza destul de tulbure. Evolutia nu este satisfacatoare si am urmarit in ultimele luni de zile mai multe sondaje. Toate arata ca nivelul de nemultumire la populatie este de peste 80%, ceea ce este extrem, extrem de mult si arata ca lumea practic nu mai are incredere in clasa politica, nici macar nu se mai asteapta la ceva bun din partea clasei politice. In acest context, am considerat ca acest anunt poate sa constituie un punct interesant, poate unii vor fi incurajati sa mearga mai departe, daca fac acest anunt, altii, probabil, nu vor primi asa bine acest anunt. In orice caz, mi s-a parut ca este necesara o clarificare a intentiilor mele pentru ce urmeaza", a declarat Iohannis, dupa ce a fost intrebat de ce si-a anuntat sambata noua candidatura la Presedintie.

Totodata, el crede ca Partidul Social Democrat "nu este extrem de fericit" de anuntul sau. "Eu cred ca PSD-ul nu este extrem de fericit ca am facut astazi acest anunt", a aratat Iohannis.

Sambata dimineata, cand a sosit la reuniunea de 40 de ani cu fosti colegi de liceu, Klaus Iohannis a anuntat ca va candida din nou pentru Cotroceni. "Am luat o decizie importanta si vreau sa va comunicat acum, in aceasta dimineata frumoasa. Sunt ferm hotarat sa candidez pentru un nou mandat de presedinte al Romaniei", a spus Klaus Iohannis.

Despre o eventuala suspendare

Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, la Sibiu, ca nu se teme de vreo eventuala suspendare, precizand ca nu ar exista niciun motiv pentru acest demers si nici nu are cine sa o faca.

"Va spun inca o data: nu ma tem de nicio suspendare si chiar poate este bine sa detaliez un pic. Deciziile pe care le iau niciodata nu le-am luat fiindca ma tem sau nu ma tem de o suspendare. Deciziile pe care le iau sunt cele pe care le consider corecte si bune pentru Romania. Dar daca discutam mai concret despre suspendare, acum, una la mana, nu exista niciun motiv de suspendare. Doi la mana, nu are cine sa faca suspendarea", a afirmat Iohannis.

Despre motiunea de cenzura a PNL

Presedintele Klaus Iohannis spune ca ar fi bine ca motiunea de cenzura ''Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!'', initiata de PNL, sa treaca in Parlament.

"Motiunea de cenzura ar fi bine sa treaca, dar asta e o procedura parlamentara unde presedintele poate cu greu interveni, altfel decat sa spuna ca ar fi bine sa treaca", a declarat Klaus Iohannis, sambata, la Sibiu.

Motiunea de cenzura "Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!" initiata de PNL si sustinuta de USR si PMP a fost depusa miercuri la Parlament.

Despre ordonantele de urgenta date de PSD

Presedintele Klaus Iohannis a declarat sambata, la Sibiu, ca, in opinia sa, sistemul de ordonante de urgenta trebuie sa inceteze, pentru ca "aproape toate guvernele le-au folosit, cu precadere in vacanta de vara".

El a fost intrebat - in contextul anuntului social-democratilor ca saptamana viitoare vor stabili intr-o sedinta de partid daca isi asuma sau nu printr-o ordonanta de urgenta modificarea Codului penal - daca va participa la o eventuala sedinta de Guvern pe aceasta tema.

"Eu cred ca una dintre marile probleme din Constitutia noastra este reprezentata tocmai de posibilitatea absolut necontrolata de a da ordonante de urgenta pe timpul vacantei parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonante de urgenta, dar, odata ajunsi la putere, toti au folosit acest sistem. Este contraproductiv si pericolul consta in faptul ca Guvernul poate sa dea ordonante de urgenta fara ca cei vizati sau cei interesati sa poata interveni macar pentru un control pe constitutionalitate", a aratat el.

Seful statului a amintit ca, la o ordonanta de urgenta data de guvern, presedintele nu poate sa solicite o verificare pe constitutionalitate si nici cei vizati nu pot interveni, ca la o procedura parlamentara. Iohannis a vorbit, in acest context, de nevoia ca societatea civila sa reactioneze.

"Personal, cred ca odata si odata trebuie sa tragem linie si sa terminam cu acest sistem de ordonante de urgenta fiindca in practica stim - aproape toate guvernele le-au folosit, cu precadere in vacanta de vara, pentru a rezolva probleme cu care poate nu ar fi avut sanse in sesiunea parlamentara. Deci, trebuie mare grija. Societatea civila trebuie sa fie in alerta si in momentul in care apar ordonante de urgenta care nu ar trebui sa existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanta 13, acea nefericita Ordonanta 13, sa protestam cu toata fermitatea impotriva acestei chestiuni", a mai spus Iohannis.

Despre demiterea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat sambata, intrebat despre decizia in cazul procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ca si aceasta saptamana este dedicata cititului motivarii Curtii Constitutionale in acest caz. "Astazi este inca saptamana in care citim. Parca asa m-am exprimat", a spus Iohannis, la Sibiu.

Intrebat daca va anunta decizia in perioada urmatoare, Klaus Iohannis a raspuns: "Asta vorbim saptamana viitoare"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri