Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila a fost respinsa de Parlament, deoarece nu au fost exprimate suficiente voturi. Votul a fost secret, exprimat cu bile si erau necesare cel putin 233 de voturi favorabile.

Later edit: Motiunea de cenzura a fost respinsa, nefiind suficiente voturi exprimate. Au fost 166 de voturi „pentru” si 4 „impotriva”.

Plenul Parlamentului a dezbatut miercuri motiunea de cenzura ''Demiterea Guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala!'', semnata de PNL, USR si PMP. La sedinta au participat premierul Viorica Dancila si membrii Cabinetului. Sedinta a fost condusa de vicepresedintele Camerei Deputatilor Gabriel Vlase.

Din totalul de 465 de parlamentari, 380 si-au inregistrat prezenta. La inceputul sedintei de plen, PNL, USR si PMP aveau impreuna doar 153 de parlamentari.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a sustinut ca opozitia aparent doreste preluarea guvernarii, dar nu are nicio solutie conturata, nici macar o schita de program de guvernare si a acuzat o lupta sterila pentru putere.

Vicepremierul Viorel Stefan a vorbit din partea parlamentarilor PSD. El a anuntat sustinerea „fara echivoc si fara ezitare” a Guvernului Dancila. Acesta a prezentat cu cifre o serie de „realizari deosebite” in diferite domenii in timpul guvernarii.

Din partea opozitiei, printre cei care au luat cuvantul au fost Traian Basescu, Dan Barna si Raluca Turcan.

La tribuna Parlamentului a urcat Traian Basescu: „De ce trebuie sa cada guvernul Dancila. Iar daca nu cade prin motiune, bine ar fi sa-l dati jos dumneavoastra.”

„Doamna Dancila va putea sa discute problema Brexit? Dar despre criza imigrantilor? Dar despre problemele strategice ale UE va putea sa spuna ceva? De la 1 ianuarie intra in scena europeana tot Guvernul.”

„Cum va discuta ministrul Transporturilor despre infrastructura cand el n-a construit un kilometru de autostrada? Vi-l imaginati pe dl. Andrusca stand in capul mesei discutand despre problema taxelor vamale cu SUA?”

„Dati-va singuri guvernul jos, ca voi puteti sa faceti, si puneti un guvern cu care sa nu ne facem de ras.”

Dan Barna, presedintele USR, si-a inceput discursul: „Vrem sa fim tara lui Dragnea, condamnat pentru ca si-a insusit banii copiilor din Teleorman si apoi le-a cerut scuze condamnatilor din puscarii?”

„Un cioban mi-a zis zilele trecute: nu poti sa te superi pe doamna Dancila, vinovati sunt cei care au pus-o acolo”, a mai spus liderul USR.

„Am pierdut 20 de ani din cauza unui avid de putere, acum riscam sa pierdem alti 20 de ani din cauza unui condamnat”.

A luat cuvantul Raluca Turcan, liderul deputatilor PNL. „Doamna prim-ministru, v-ati citit discursul? Daca nu, cineva si-a batut joc groaznic de dumneavoastra. Ati ridicat minciuna la grad de arta.”

Viorica Dancila, discurs in Parlament. Principalele declaratii:

  • Intreaga motiune este o insiruire de falsuri, mistificati realitatea pentru propriile jocuri politice.
  • Am parcurs cu atentie textul motiunii de cenzura depusa de opozitie si va marturiesc ca sunt dezamagita. Am sperat ca, in ciuda adversitatii politice, va exista, dincolo de jocul politic, o abordare constructiva a criticii in beneficiul cetateanului. Am sperat sa fim averizati, corectati, ba chiar trasi de maneca cu privire la anumite masuri care pot parea din perspectiva dumneavoastra discutabile. Nu m-am asteptat ca intreaga motiune sa fie o insiruire de falsuri, o prezentare parca a unei alte realitati facute cu rea-credinta. Inteleg rolul opozitiei si obligatia ei de a citica Guvernul. Acest lucru face parte din macanismul esential al democratiei, dar felul in care astazi lipista de argumente rationale opozitia submineaza intregul efrot al Guvernului pe baza unor acuzatii lipsite de logica si realism, ma face sa cred ca aceasta motiune nu reprezinta decat un joc politic. Mistificati realitatea pentru a va servi propriile interese politice.
  • Prezentati raul ca fiind bine, iar binele ca fiind rau. In discursul dumneavoastra nu mai este loc de nuante. Totul este alb si negru. Tot ce face puterea e rau, iar tot ce faceti dumneavoastra este bine. Acestea sunt premisele si concluzia motiunii care tradeaza o aroganta incredibila in raport cu prestatia indoielnica pe care ati avut-o cand ati fost la guvernare. Refuzati sa admiteti chiar si cele mai evidente lucruri bune care s-au intamplat in aceasta guvernare. Pentru dumneavostra cresterea veniturilor romanilor este o masura populista care va aduce haosul in economie.
  • Pentru dumneavoastra, cresterea veniturilor romanilor este o masura populista care va aduce haosul in economie. Pentru dumneavoastra, majorarea salariului minim din Romania este o masura antisociala si antieconomica asa cum sustin unii din reprezentantii dumneavoastra intr-o scrisoare deschisa. Pentru dumneavoastra cresterea economica de exceptie pe care a avut-o Romania anul trecut este rezultatul incapacitatii si incompetentei guvernarii. Ii rog pe romani sa aiba rabdare pentru acest circ prezentat in Parlamentul Romaniei. In viziunea dumneavoastra, scaderea datoriei guvernamentale este de fapt o crestere a datoriei.
  • Orice ar fi facut acest Guvern, orice ar face, oricat de bine ar merge lucrurile, pentru dumneavoastra este imposibil sa iesiti din aceasta paragdima a catastrofei, a dezastrului si a circului. Cand nu mai puteti combate masurile bune ale Guvernului, atacati intr-o masura primitiva incepand de la indemnurile rudimentare de a lua parul ca sa-i loviti pe adversari, pana la gesturile obscene facute in Parlamentul Romaniei. Cand nu ati mai putut nega beneficiul majorarilor de pensii si salarii, v-ati legat de aspectul fizic, de coafura sau de tinuta adversarilor politici. Cand nu ati mai avut cum sa negati performantele economice ale acestei guvernari, recunoscuta de Fondul Monetar International, Banca Monetara (Banca Mondiala - n.r.) , ati inceput sa faceti comentarii jignitoare la adresa nivelului de pregatire a opozantilor dumneavoastra. Cand nu ati mai putut contrazice rezultatele economice pozitive, confirmate de INS si Eurostat, ati inceput sa mintiti si sa denaturati performanta guvernarii noastre.
  • Nu Guvernul este responsabil de evolutiile inflatiei. Stiti bine ca aceasta este in grija si raspunderea Bancii Nationale a Romaniei, care, de altfel, a si admis, in mod oficial, ca inflatia despre care discutam nu a fost generata de politicile guvernamentale.
  • Asistam, din pacate, la cea mai ampla campanie de dezinformare si intoxicare a opiniei publice de dupa Revolutie. Sunt multe minciuni care circula in spatiul public si care mizeaza in mod evident pe resorturile emotionale ce ar putea cataliza o reactie sociala ostila, indignata si radicalizata fata de efortul majoritatii parlamentare de a transpune in legislatia penala deciziile Curtii Constitutionale, ale Curtii Europene a Drepturilor Omului si, nu in ultimul rand, prevederile Directivei 343 din 2016 privind prezumtia de nevinovatie.

In timpul discursului premierului, parlamentarii liberalii au desfasurat un banner imens cu mesajul „Luptam pana la capat pentru Romania”, iar parlamentarii opozitiei au strigat de mai multe ori „Demisia”, in timp ce parlamentarii puterii au aplaudat, scrie Digi24.

„Nu mai mintiti”, au strigat parlamentarii opozitiei, replica premierului fiind: „Eu stiu ca adevarul supara”.

De asemenea, parlamentarii opozitiei au strigat Hotii in timpul discursului premierului, fiind nevoie de interventia presedintelui de sedinta, care le-a atras atentia ca "vorbeste o doamna".

Victor Ponta, fost premier si lider PSD, in prezent presedinte al Pro Romania, a explicat ca motiunea nu are "nicio sansa azi, pentru ca nu exista alternativa".

"Din toamna vom incerca noi sa construim o alternativa alaturi de parlamentari social-democrati si poate ca atunci PNL, USR ne vor sprijini (...) Singurul lider de partid cu care n-am vorbit a fost chiar Ludovic Orban", s-a lamentat Victor Ponta, adaugandu-l ulterior si pe Liviu Dragnea, ca sa nu se inteleaga gresit.

Motiunea de cenzura "Demiterea guvernului Dragnea-Dancila, o urgenta nationala" a fost citita in plen, conform procedurii, de senatorul USR Radu Mihail.


In timp ce in plenul Parlamentului se dezbate motiunea de cenzura, in Parcul Izvor, peste 5.000 de oameni protesteaza impotriva guvernului Dancila. Oamenii au banderole, tricouri si steaguri cu mesajul #farapenali. Acestia scandeaza ”Demisia”, ”Cuib de hoti si de mafioti”, ”Nu vrem sa fim condusi de hoti”, ”PSD, ciuma rosie”. Parlamentarii USR au venit sa ii salute. In acelasi timp, in apropiere manifesteaza alti aproximativ 50 de oameni impotriva ”statului paralel”. Jandarmeria a montat garduri, scrie Digi24.

Masuri de securitate fara precedent in Parlament, in ziua dezbaterii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Dancila. Pentru jurnalisti a fost amenajat un tarc special, holul dintre Senat si Camera Deputatilor a fost inchis si mai multe lifturi sunt rezervate exclusiv parlamentarilor, accesul altor persoane fiind interzis.

Citeste si:

    De asemenea, deputatul PSD Eugen Nicolicea a depus miercuri o propunere de modificare a Regulamentului prin care deputatii cu abateri disciplinare ar putea fi suspendati de la activitatile parlamentare intre doua si treizeci de zile lucratoare. Propunerea a fost semnalata de mai multi parlamentari USR, care acuza faptul ca cei din coalitie isi doresc sa "scoata USR din Parlament".

    De dimineata, parlamentarii UDMR au anuntat ca vor iesi din sala plenului in momentul in care se va vota motiunea de cenzura.

    Sursa foto: Agerpres Foto

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri