La scurt timp dupa apelul a 12 state aliate Romaniei in legatura cu modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, mai multe voci din PSD au comentat initiativa, afirmand fie ca "este dreptul Parlamentului de a legifera", fie ca nu se cunoaste "statutul" celor care au transmis avertismentul.

Senatorul PSD Claudiu Manda a comentat avertismentul lansat astazi de ambasada SUA si ambasadele altor 11 state privind modificarile aduse de coalitia PSD-ALDE la Legile Justitiei si la Codurile penale, spunand ca in Romania „Parlamentul este cel care face legi”.

„Modificarile de la Codul Penal, sa fie cineva ingrijorat, in conditiile in care nu vorbim de nicio modificare astazi, pentru ca probabil va ajunge intai la prima camera, apoi la a doua camera, e un pic ca mult”, a spus Manda, potrivit Digi24.

„Ambasadele cer sa fie solicitat un punct de vedere de la Greco, de la Comisia de la Venetia”, a observat un jurnalist.

„Suntem, totusi, Parlamentul Romaniei, suntem votati de cetatenii Romaniei, este dreptul Parlamentului de a legifera. Sunt sigur ca modificarile la Codul penal, la Codul de procedura penala si la celelalte coduri si legi ale justitiei au tinut cont de deciziile Curtii Constitutionale si de cele ale Comisiei de la Venetia si atunci cand au fost articole in care s-a incalcat vreo prevedere, au fost duse la Curte, iar Curtea si-a exprimat pozitia”, spune Claudiu Manda.

„Haideti sa vedem documentul, cine il redacteaza, care este articolul la care face referire”, a precizat senatorul PSD.

Si liderul grupului PSD din Senat, Serban Nicolae, a tinut sa-si exprime punctul de vedere in legatura cu apelul tarilor partenere transmis catre Romania. Acesta a aratat ca avertismentul vine din partea unor reprezentanti ai ambasadelor pe care nu ii cunoaste, si nu din partea sefilor misiunilor diplomatice, reprezentantii acelor state la Bucuresti.

„Nu-i cunosc. Nu stiu cine sunt acesti reprezentanti, nu stiu care le este statutul ca sa putem dialoga. Daca e vorba de niste ziduri, o sa vedem daca putem sa le transmitem un mesaj din partea cladirii Palatului Parlamentului. Altminteri, eu m-am saturat de aceasta formula aroganta de comunicare a unor functionari, reprezentanti incerti si anonimi. Cine verifica toata legislatia in materie de statut al corpului diplomatic si consular o sa vada ca nu exista asa ceva, nu exista comunicate ale ambasadelor, reprezentanti... Nu-mi aduc aminte sa fi fost o sedinta a Guvernului american prezidata de presedintele Donald Trump care sa ia in discutie o asemenea chestiune, care sa transmita un punct de vedere oficial in numele SUA. Oricum, nu cred ca ar face asa ceva, pentru ca nu cred ca exista vreo dispozitie care sa spuna ca vreun stat se amesteca in procedura de legiferare din Romania, indiferent de stat partener/nepartener, strategic/nestrategic. N-am ce sa comentez, cu zidurile sa vorbeasca zidurile", a afirmat

Serban Nicolae la Senat

.

Acesta a mentionat ca Legea fundamentala a Romaniei nu prevede in procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentantilor unor ambasade.

„Sunt alaturi de ei in greaua suferinta care ii incearca in materie de ingrijorare, sa stea linistiti, sa-si vada de treburile lor. Nu exista niciun fel de atributii, m-am uitat inca o data in Constitutie. N-am vazut in procedura de legiferare consultarea ambasadelor sau a reprezentantilor unor ambasade, a birourilor de presa ale ambasadelor. M-am saturat de acest mecanism in care unii din Romania (...) care cauta la Inalta Poarta sau la Stapanire si se agata de orice fel de prieten al unui subconsilier adjunct, al unui subsecretar care este la cabinetul nu stiu cui. Nu, asa ceva nu exista si cred ca ar trebui sa iesim din zona de raportare in materie de relatii internationale la licurici. Statele nu spun nimic. Reprezentantul unui stat in Romania este ambasadorul sau, dupa caz, alt rang, ca sef al misiunii diplomatice. In chestiunea asta nu exista personaje colective, nu exista ceata. Reprezentantii statelor sunt acreditati pe langa presedintele Romaniei, daca presedintele Romaniei care a primit scrisorile de acreditare ale tuturor sefilor de misiuni ale statelor aflati la Bucuresti nu reactioneaza, inseamna ca doreste sa comunice cu birourile de presa ale ambasadelor, cu reprezentanti, cu cladiri.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri