Ministrul Tudorel Toader propune ca abuzul in serviciu sa fie infractiune doar in cazul in care functionarul public a urmarit obtinerea unui beneficiu direct pentru el sau rudele de pana la gradul al II-lea, scrie G4Media.

Daca se voteaza acest amendament, va fi, practic, o dezincriminare partiala a infractiunii, deoarece in prezent Codul penal prevede ca un functionar comite abuz in serviciu si daca nu obtine un folos patrimonial.

Propunerea trimisa Comisiei de Ministerul Justitiei: “Fapta functionarului public, aflat in exercitiul atributiilor de serviciu, care refuza sa indeplineasca un act sau il indeplineste prin incalcarea unor dispozitii exprese dintr-o lege, ordonanta de urgenta sau ordonanta de guvern, in scopul de a obtine pentru sine, sot, ruda, sau afin pana la gradul al II lea inclusiv, un folos patrimonial si prin aceasta cauzeaza o paguba, certa si efectiva, mai mare decat echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei personae fizice sau juridice, vatamare constatata in mod definitiv prin act al organului competent, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 5 ani sau cu amenda”.

USR acuza: Dragnea scapa de condamnare

”Dragnea scapa de condamnare. Cu el scapa si baronii locali. Cu ajutorul lui Tudorel Toader, avocatul infractorilor, Romania isi afirma pregnant statutul de Stat Mafiot”, a scris deputatul USR Stelian Ion pe Facebook dupa primirea la comisie a amendamentului trimis de Tudorel Toader.

Ce spune legislatia in vigoare

Forma in vigoare a articolului 297 din Codul Penal care incrimineaza abuzul in serviciu:

Citeste si:
Cu cat il rasplatea Dragnea pe Ghizdeanu pentru ca-i facea PIB-ul mare
Cu cat il rasplatea Dragnea...

Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.

Liviu Dragnea a fost condamnat, in prima instanta, pe 21 iunie la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare pentru complicitate la abuz in serviciu. Prejudiciul calculat de procurori in dosarul in care Liviu Dragnea a fost condamnat joi este de 108.000 lei.

In cazul impunerii unui prag mai mare de 108.000 lei pentru abuzul in serviciu, Liviu Dragnea scapa automat de acuzati si, implicit, si de condamnarea de 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare, deoarece va beneficia de legea penala mai favorabila.

Citeste si:
Dragnea: Daca voiam sa ies din inchisoare, pretul era Romania
Liviu Dragnea: Daca voiam sa...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
Dragnea forteaza iar iesirea din inchisoare
Setari Cookie-uri