Comisia parlamentara speciala condusa de Florin Iordache a reluat astazi dezbaterile pentru modificarea Codului penal, iar G4Media semnaleaza faptul ca au fost aprobate mai multe prevederi din controversata OUG 13, care a scos sute de mii de oameni pe strazi.

Printre prevederile din OUG 13 se numara cea in care "favorizarea infractorului savarsita de un membru de familie sau afin pana la gradul II, nu se pedepseste". Aceasta a fost adoptata.

O alta prevedere din OUG 13 - Nu constituie infractiunea de favorizare a faptuitorului:

  • emiterea, aprobarea sau adoptarea de acte normative
  • pronuntarea sau dispunerea solutiilor sau masurilor de catre organele judiciare in cauzele cu care acestea sunt investite
  • marturia depusa in cadrul unor proceduri judiciare ori modalitatea de efectuare a unor expertize in cauze judiciare.

De asemenea, a fost dezincriminata partial infractiunea de marturie mincinoasa. Potrivit comisiei, nu constituie infractiune:

  • refuzul de a face declaratii prin care persoana se autoincrimineaza
  • refuzul de a declara in sensul solicitat de organele judiciare
  • modificarea si retractarea declaratiei care a fost data prin exercitarea unor presiuni de orice fel asupra martorului
  • simpla divergenta de marturii in cadrul unui proces, daca nu exista probe directe din care sa rezulte caracterul mincinos al acestora

A fost adoptat un amendament propus de CSM, insusit de PSD si ALDE (Art. 290 – Darea de mita):

”Mituitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de 1 an de la data savarsirii acesteia”. In acelasi timp, Stelian Ion (USR) avertizeaza ca vor exista infractiuni de dare de mita "care nu vor mai fi descoperite niciodata”.

Un alt amendament adoptat este cel care se refera la cumpararea de influenta. Astfel, faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai tarziu de 1 an de la data savarsirii acesteia.

Sursa foto: Agerpres / Mihai Poziumschi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri