Codul Penal, modificat de Comisia speciala pentru legislatie, a fost votat marti in plenul Senatului. Reprezentantii Puterii si-au propus ca pana la sfarsitul saptamanii, proiectul sa treaca si de Camera Deputatilor. In noua sa varianta, infractiunea abuzului in serviciu s-ar aplica doar celor care comit fapte in interesul propriu sau al rudelor. Pragul prejudiciul a fost stabilit la nivelul salariului minim pe economie: 1.900 de lei. Nu este insa singura modificare adusa Codului penal, scrie Digi24.

Modificarile aduse Codului penal au fost adoptate de Senat. Au fost 74 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE), 28 de voturi ”impotriva si 9 abtineri (UDMR). Senatorii au aprobat toate modificarile la Codul penal propuse de raportul Comisiei speciale pentru Legile Justitiei, condusa de Florin Iordache. Niciunul dintre cele 161 de amendamente respinse in comisie nu a trecut in plen.

Dupa dezbateri aprinse, intinse de-a lungul mai multor ore, comisia speciala condusa de fostul ministru al justitiei Florin Iordache a aprobat modificarea definitiei abuzului in serviciu, in forma propusa de ministerul condus de Tudorel Toader.

Propunerea a sosit de la MJ asumata, in numele ministrului, de unul dintre secretarii de stat. Amendamentul introduce un prag pentru incriminarea abuzului egal cu salariul minim pe economie, dar si conditia ca incalcarea legii de catre un functionar platit din bani publici sa aduca un avantaj financiar rudelor pana la gradul al doilea. De asemenea, comisia speciala a eliminat din sfera infractiunii de abuz in serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de catre Parlament si Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenta in serviciu a fost abrogat. Totodata, comisia a decis modificarea definitiei din Codul penal a grupului infractional organizat, in sensul ca nu constituie grup infractional organizat grupul format ocazional in scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infractiuni si fara a avea o continuitate.

Inca de la inceputul dezbaterilor opozitia a atras atentia asupra efectelor.

UDMR a anuntat ca nu voteaza abuzul in serviciu si dezincriminarea neglijentei

Cseke Attila (UDMR): Nu suntem de acord cu abrogarea infractiunii de neglijenta in serviciu. In ceea ce priveste infractiunea de abuz in serviciu, noi putem sustine o forma care sa transpuna deciziile CCR. S-au introdus insa chestii in plus: reducerea limitelor pedepsei si obtinerea pentru altul a unui folos. Cu aceste doua chestiuni adaugate, UDMR nu poate fi de acord. Daca nu vor fi introduse prevederi care sa transpuna deciziile CCR, UDMR nu va putea sa sustina propunerea legislativa.

PSD a tinut sedinta de plen, desi nu era indeplinit cvorumul necesar de 69 de senatori

Opozitia s-a luptat din rasputeri in comisia speciala pentru a impiedica modificarea de substanta a politicii penale a statului roman. Astfel, senatorii PNL, USR si PMP au parasit marti sala de sedinta a plenului Senatului pentru a nu fi asigurat cvorumul necesar pentru votul proiectului de lege privind modificarea Codului penal, scrie Digi24.

Ulterior, senatorii UDMR s-au alaturat sedintei de plen, astfel ca este asigurat cvorumul pentru continuarea lucrarilor. La ultimul apel in plen erau prezenti 73 de senatori. Opozitia a revenit si ea in banci.

"Prezenta exista. Exista cvorum", a anuntat presedintele de sedinta, Adian Tutuianu. Opozitia s-a alaturat sedintei, iar USR a afisat in fata prezidiului bannerul cu mesajul "Fara penali". Initial, bannerul fusese afisat la iesirea din sala.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a cerut inchiderea imediata a sedintei de plen, deoarece este nevoie de minimum 69 de senatori pentru a se asigura cvorumul.

In ciuda lipsei de cvorum, presedintele de sedinta, senatorul PSD Adrian Tutuianu a continuat sedinta, iar Serban Nicolae a sustinut proiectul de lege privind modificarea Codului penal.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri