Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, le-a explicat sefilor misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene modificarile adoptate de Parlament la Codul Penal. Acesta a precizat ca modificarea legislatiei pe justitie are ca scop punerea in acord cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei si cu directivele europene. Totodata, spune ca noile reglementari vor pune accentul “preponderent pe stabilirea si recuperarea prejudiciilor la bugetul statului”. Nu se stie, insa, cum se va recupera prejudiciul, daca infractiunea nu exista!

Presedintele Senatului le-a spus ambasadorilor UE ca, prin modificarea legislatiei pe justitie, coalitia majoritara urmareste sa isi indeplineasca responsabilitatile de a pune Codul Penal si Codul de Procedura Penala in acord cu deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei, cu directivele europene referitoare la prezumtia de nevinovatie si dreptul la un proces echitabil, precum si cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

Tariceanu a subliniat ca modificarile legislative au in vedere o schimbare de concept in politicile penale, urmand ca accentul sa fie pus preponderent pe stabilirea si recuperarea prejudiciilor la bugetul statului. “In acest sens, Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei a acordat o atentie speciala definirii mai corecte, mai precise, a prevederilor din Codul Penal cu scopul de a evita in viitor abuzurile si excesele care au fost constatate in ultimii ani in justitie”, se arata intr-un comunicat al Senatului.

Seful Senatului cere, din nou, ridicarea MCV

In dialogul pe aceasta tema cu sefii misiunilor diplomatice din statele membre UE, presedintele Senatuluia subliniat ca Parlamentul este forul legislativ si reprezentativ suprem si institutia care are legitimitatea si responsabilitatea de a adopta legi prin care sa fie asigurate independenta justitiei si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor, se arata in comunicatul de presa.

Tariceanu a recomandat acelor misiuni diplomatice care "doresc sa impartaseasca din experienta nationala in domeniile de referinta aflate pe agenda cetatenilor si implicit a Parlamentului, sa comunice cu autoritatile pe canalele consacrate de reglementarile si cutumele diplomatice astfel incat relatiile bilaterale sa fie cultivate in spirit amical si de respect reciproc".

Seful senatului a semnalat, totodata, “preocuparea din ce in ce mai accentuata cu privire la MCV si riscul ca prin transformarea unui mecanism tehnic intr-unul politic acesta sa devina un instrument ineficient”. Tariceanu a “opinat ca acest aspect ar trebui reanalizat in dialogul dintre Statele Membre si Comisie in vederea concluzionarii ca MCV si-a indeplinit, in principalele sale aspecte, misiunea pentru care a fost instituit cu un larg consens politic la nivel national, in urma cu 11 ani”.

Mic dejun cu ambasadorii UE

Presedintele Senatului i-a invitat joi la un mic dejun de lucru pe sefii misiunilor diplomatice din statele membre ale Uniunii Europene. Principalele teme abordate in cadrul discutiilor au vizat aspecte privind prioritatile de pe agenda Senatului, prioritatile Romaniei in UE, preluarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE, Constructia Europeana si rolul pe care Romania il joaca in redefinirea acestui proiect.

Douasprezece tari occidentale, printre care SUA, Franta si Germania, a facut apel la sfarsitul lunii iunie la „toate partile implicate in modificarea Codului Penal si a Codului de procedura penala sa evite schimbarile care ar slabi statul de drept sau capacitatea Romaniei de a lupta impotriva infractionalitatii si coruptiei”.

Apelul, intitulat „Importante tari partenere fac apel la Romania sa ia in considerare potentialul impact negativ al amendamentelor la legislatia penala”, incuraja „toate partile implicate sa reexamineze raspunsul expertilor juridici romani precum Consiliul Superior al Magistraturii si sa solicite sprijinul expertilor juridici internationali cum sunt Grupul Statelor impotriva Coruptiei si Comisia de la Venetia”.

Semnatarii scrisorii sunt: Belgia, Canada, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia si Statele Unite ale Americii.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri