Dacian Ciolos, presedinte fondator al Miscarii Romania Impreuna, si Dan Barna, liderul USR, au transmis un mesaj comun prin care critica din nou modificarile aduse Codului Penal si fac un apel la unitatea fortelor democratice din societate, impotriva unei coalitii parlamentare majoritare, care "si-a folosit puterea legislativa ca sa intervina in procesul de Justitie", fundamentele dreptului, ale justitiei si ale moralei publice fiind demolate pe 4 iulie 2018 de parlamentarii PSD-ALDE.

"In ultimele 18 luni democratia noastra a avut numai de suferit. Agenda politica a fost dedicata salvarii de la puscarie a lui Liviu Dragnea. Nu educatia, nu sanatatea, nu infrastructura tarii au fost prioritare ci modificarea codului penal pentru a salva politicieni corupti. Scandalul, minciuna si manipularea sunt instrumentele folosite agresiv de catre coalitia de guvernare pentru a-si atinge scopurile", sustin cei doi lideri ai Opozitiei intr-un mesaj comun.

In cazul Dragnea, pentru prima data legea a fost modificata cu intentia clara de a anula o sentinta pronuntata de o instanta de judecata. Faptul ca dupa 30 de ani de la Revolutie niste politicieni folosesc puterea primita de la cetateni pentru a-si regla problemele penale personale este un semnal clar ca avem nevoie de o reforma profunda a clasei politice.

De asemenea, Ciolos si Barna sesizeaza faptul ca in ultimele 18 luni "dialogul politic s-a degradat intr-un ritm ingrijorator".

Redam mai jos mesajul complet:

"Nivelul de incompetenta si nepotism al actualului guvern este de neconceput pentru o tara cu multe resurse de inteligenta, creativitate si profesionalism. Victimizarea celor de la putere, teorii aberante ale conspiratiei si un limbaj extrem de agresiv impotriva justitiei au fost tacticile televiziunilor si ziarelor aservite PSD/ALDE.

Am primit foarte multe mesaje in ultimele zile. Ce putem face? Cum ii putem opri? Cu ce putem ajuta? Cine ne salveaza?

Am primit si critici, unele meritate. Ca nu facem destul. Ca nu ne-am implicat suficient. Ca nu avem un plan comun prin care sa-i inlaturam de la guvernare pe cei care schimba ordinea de drept cu ordinele strambe.

Organizatiile noastre sunt diferite. Avem viziuni, programe si modele sociale si economice care difera. Insa ne unesc cateva valori - credem in domnia legii, intr-o viata publica morala si intr-un stat cu institutii democratice puternice. Nu vom renunta la Romania. Avem nevoie de o politica curata si sprijinim initiativa cetateneasca Fara Penali in Functii Publice. Avem nevoie de sprijinul dumneavoastra pentru a strange semnaturile necesare.

Pana acum am utilizat toate instrumentele parlamentare si civice pe care le-am avut la dispozitie pentru a-i opri din sprintul lor catre masacrarea legilor justitiei, a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. I-am incetinit, i-am facut sa renunte la cateva articole. I-am pus in lumina reflectoarelor si i-am facut sa explice de ce duc, cu buna stiinta, Romania intr-o fundatura. La ultimul vot au avut emotii, au trecut Codul Penal la limita. Nu este o infrangere dar este inceputul sfarsitului pentru ei. Nu se mai pot baza, singuri, pe o majoritate.

Atunci cand am simtit ca instrumentele parlamentare nu sunt suficiente v-am indemnat sa protestati. Am iesit si noi in strada cand am vazut ca este nevoie ca fiecare dintre noi sa fie prezent in piete.

Prezenta voastra in strada i-a timorat. Au facut pasi inapoi si le-a fost frica sa foloseasca toate armele de legiferare rapida care stau in mainile lor.

Acest apel este un indemn la unitate in fata unei coalitii care ne-a adus aici. Acest apel este insa si un indemn la realism si speranta. Pentru asta va prezentam, in anexa, un calendar al parcursului Codului Penal pana cand ar putea sa revina la vot si sa fie trimis spre promulgare catre presedintele Romaniei.

Va chemam alaturi de noi in demersurile pe care le vom face, suntem deschisi la dialog, propuneri si chemam orice organizatie democratica, asociatie profesionala, sindicat, ONG, institutie academica sa se alature acestui apel si sa gasim impreuna solutii si actiuni comune pentru salvarea democratiei. Ne angajam si va propunem sa folosim impreuna toate resursele si instrumentele parlamentare si civice pe care le avem la dispozitie pentru a-i impiedica sa mearga pana la capat.

Cu speranta,
Dacian Ciolos, presedinte fondator Miscarea Romania Impreuna
Dan Barna, presedinte Uniunea Salvati Romania - USR"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri