Calin Popescu-Tariceanu a declarat, duminica seara, ca va sustine neconditionat o eventuala decizie a Coalitiei PSD-ALDE privind demararea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Klaus Iohannis. Acesta nu va participa la sedinta de luni, deoarece va fi plecat in concediu.

"Impreuna, in cadrul coalitiei, cu partenerii de la PSD, noi am hotarat initial sa facem o sesiune de o saptamana dupa terminarea sesiunii ordinare. Ca atare, la sfarsitul acelei sesiuni, adica sambata, mi-am programat sa plec intr-un scurt concendiu, de patru zile, in strainatate. Nimic altceva. Intre timp, s-a stabilit sa facem doua saptamani de sesiune extraordinara si acesta a fost motivul pentru care, de joi deja, daca nu ma insel, mi-am semnat delegarea atributiilor catre colegul meu Adrian Tutuianu de la PSD. Deci, asta este situatia. Cred ca daca cineva are de comentat sau interpretat, eu nu pot sa ma opun. Dar, la cate stiri false am vazut in ultima vreme imi dau seama ca si asta face parte din aceeasi gama", a afirmat presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, potrivit Agerpres.

El a precizat ca s-a intalnit vineri cu presedintele PSD, Liviu Dragnea, si au avut o discutie "politica" despre actiunile din urmatoarea saptamana.

"Vineri ne-am si intalnit si am facut o discutie - politica as spune - in legatura cu actiunile care trebuie derulate in saptamana care urmeaza. Alaltaieri am stat de vorba, cred ca pret de vreo doua ore, si am analizat ce s-a intamplat in ultima perioada si ce avem de facut in perioada urmatoare", a detaliat liderul ALDE.

El a subliniat ca nu va accepta ca "drepturile si libertatile individuale ale cetatenilor sa fie incalcate, sa se faca derogari de la statul de drept", astfel ca, daca se va lua decizia suspendarii, o va sprijini neconditionat.

"Deciziile Curtii Constitutionale sunt obligatorii. Daca una din institutiile importante ale statului - in speta presedintele - nu respecta deciziile Curtii, atunci de sus pana jos, pana la ultimul cetatean are dreptul sa-si puna problema daca mai respecta vreuna din hotararile Justitiei. Acest lucru nu face decat sa puna intr-o situatie extrem de grava ceea ce multi doresc sa afirme - functionarea statului de drept in Romania. Pe de alta parte, este adevarat - si eu m-am exprimat nu o data in acest sens, Constitutia nu da alte instrumente intermediare pentru obligarea presedintelui sa faca anumite lucruri pe care legal trebuie sa le indeplineasca, nu avem masura extrema a suspendarii si eu am spus ca aceasta masura trebuie foarte bine cantarita pentru ca ea poate sa aduca si rezolvarea unora dintre probleme cu care suntem confruntati, dar poate sa creeze si numeroase alte probleme. (...) Eu ceea ce pot sa va spun este ca voi sustine neconditionat o decizie a Coalitiei de a demara procedura de suspendare, avand in vedere ca ALDE este unul din cei doi piloni pe care este creata coalitia de guvernare si noi, dupa cum stiti, - ALDE si eu personal, din 2014, cand putina lume avea curajul sa vorbeasca despre abuzuri, excese in Justitie, despre statul paralel, am inceput acest demers pe care multi l-au considerat foarte riscant si pentru mine, aceste riscuri chiar s-au materializat in ancheta si procesul care mi-a fost deschis. Eu nu voi accepta niciodata ca drepturile si libertatile individuale ale cetatenilor sa fie incalcate, sa facem astfel de derogari de la statul de drept si, ca atare, daca o astfel de decizie vom considera ca trebuie sa fie luata, vom merge inainte", a explicat Tariceanu.

Totodata, el a afirmat ca PSD-ALDE va lua toate masurile necesare ca majoritatea parlamentara sa fie asigurata in cazul in care se va lua decizia suspendarii sefului statului.

"Am primit ecouri relative la numarul insuficient de voturi care ar fi in acest moment pentru a demara acest proces. De ce? pentru ca, practic, parlamentul ar fi fost deja in vacanta, multi dintre parlamentari probabil ca nu mai sunt prezenti si nu mai sunt disponibili. Trebuie intai de orice sa facem o contabilizare foarte exacta daca vrem, in perioada urmatoare, sa demaram aceste proceduri, sa vedem pe ce putem sa contam. Dar, sunt convins ca vom fi in masura sa luam toate masurile necesare ca majoritatea sa fie asigurata in cazul in care vom lua aceasta decizie", a mai spus presedintele Senatului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri