Octavian Alexandru Berceanu, consilier in Consiliul Local al Sectorului 6, atrage atentia asupra unui OUG care ar putea fi adoptat in sedinta de azi, prin care se va "sterge" din legislatia Ariilor Naturale Protejate OUG 57/2007, notiunea de ”custode”, prin care sunt denumite toate organizatiile neguvernamentale de mediu care au grija de ariile protejate. Rezultatul? Peste 260 de arii naturale, ignorate pana acum de statul roman, vor trece din administratiile ong-urilor de mediu, in administratia unei structuri nou infiintate numita Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate – ANANP.

In cadrul unei postari pe Facebook, Berceanu avertizeaza ca Executivul urmareste scoaterea "la pensie" a tuturor organizatiilor neguvernamentale de mediu, pentru ca "noua conducere ANANP a ales sa reduca la tacere prin forta orice fel de opozitie de care se lovesc parlamentarii puterii sau baronii locali atunci cand vor sa construiasca in ariile protejate sau sa distruga o parte din acestea".

De asemenea, consilierul atrage atentia ca in situatia in care OUG-ul se va adopta azi, de maine sute de specialisti in mediu vor fi "inlocuiti cu nepoti, rude, prieteni ai partidului".

In cadrul postarii, Berceanu arata cum va fi modificata legislatia Ariilor Naturale Protejate OUG 57/2007. Concret, noul OUG va modifica toate articolele din legislatia in vigoare, care contin cuvantul custode, prin inlocuirea acestuia cu ANANP.

Art. 16(3)Rezervatiile stiintifice, rezervatiile naturale, monumentele naturii si, dupa caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanta internationala, siturile de importanta comunitara, ariile speciale de conservare si ariile de protectie speciala avifaunistica care nu necesita structuri de administrare special constituite se administreaza ”prin preluare in custodie”, potrivit art. 18 alin. (4). devine ”de catre Agentia Nationala de Arii Naturale Protejate”.

Pe ordinea de zi, proiect pentru protectia mediului

In cadrul sedintei de azi a Guvernului, pe ordinea de zi se regaseste si un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul protectiei mediului si al regimului strainilor.

Puteti citi aici expunerea de motive pentru OUG

Ce este ANANP?

Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a fost infiintata in anul 2016, prin Legea nr. 95/2016 si functioneaza in baza Hotararii de Guvern nr. 997/2016, potrivit Ministerului Mediului.

ANANP este o institutie publica cu personalitate juridica, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat si functioneaza in subordinea Ministerului Mediului.

Scopul ANANP este administrarea unitara si eficienta a ariilor naturale protejate si conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, reglementate prin dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007.

Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate are urmatoarele atributii specifice:

  • Planifica strategii de actiune privind managementul retelei de arii naturale protejate.
  • Elaboreaza metodologii de monitorizare privind implementarea strategiilor de management.
  • Organizeaza sesiuni de atribuire a ariilor naturale.
  • Actualizeaza bazele de date privind reteaua nationala de arii naturale protejate, regiunile biogeografice, arealul de distributie a speciilor si habitatelor protejate
  • Asigura accesul publicului la informatii generale de interes public privind ariile naturale protejate.
  • Evalueaza implementarea prevederilor din contractele de custodie/administrare.
  • Monitorizeaza respectarea prevederilor Planurilor de Management asumate.
  • Organizeaza si coordoneaza reteaua de structuri din subordine cu rol in managementul ariilor naturale protejate.

Postarea integrala a consilierului general

Azi, de la ora 13.00, in sedinta Guvernului, PSD va face inca un pas spre totalitarism!

Guvernul, camuflat de conflictului OUG-ul pentru amnistiere si gratiere, vine cu un alt OUG, la fel de capabil, care scoate la pensie anticipat toate organizatiile neguvernamentale de mediu care au grija de ariile protejate. Mai precis, dintr-o singura lovitura, OUG-ul sterge din legislatia Ariilor Naturale Protejate OUG 57/2007, notiunea de ”custode”.

Ce presupune acest artificiu?
Peste 260 de arii naturale, pe care Statul nu a fost in stare sa le protejeze de-a lungul anilor si care inca reprezinta tezaurul natural nealterat al Romaniei, vor trece din administratiile ong-urilor de mediu, in administratia unei structure nou infiintate numita Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate –ANANP.

Cine sunt custozii?

Custozii sunt organizatiile de mediu care au adus bani prin proiecte si sponsorizari pentru mentinerea si protejarea ariilor naturale, in locul statului. Aceste organizatii vor fi inlaturate in mai putin de un an de ANANP, agentie care pana acum nu a administrat absolut nimic. Altfel spus, cei care ani de zile s-au luptat prin forte proprii pentru protejarea ariilor si rezervatiile naturale sau au infiintat arii protejate noi, vor fi trimisi la plimbare. Unii dintre custozi au dovedit de-a lungul timpului incapacitatea de a administra sustenabil ariile protejate, multi insa au facut lucruri bune. Cativa dintre acestia poate va sunt cunoscuti pentru ca prin munca lor au pus Romania in topul European, iar rezultatele lor se numesc Parcul Natural Vacaresti sau Parcul National Buila-Vanturarita. Si nu vorbim de Romsilva si modul controversat in care stie sa-si gestioneze cele 22 de parcuri nationale si naturale. Este vorba acele ong-uri vizitate zilnic de comisarii Garzii de Mediu, institutie care recunoaste oficial meritele exceptionale ale acestor custozi dedicati conservarii naturii. Tot in aceste ong-uri de mediu lucreaza peste 500 de tineri specialisti si voluntari care sunt pregatiti in domeniul conservarii naturii.

Cine e ANANP?

Agentia Nationala a Ariilor Naturale Protejate este o structura nefunctionala, infiintata prin Legea 95/2016, care ar trebui sa vegheze aplicarea uniform a unei strategii nationale de management si conservare a ariilor naturale protejate, in conformitate cu Directivele europene. De facto, ANANP nu are specialisti sa gestioneze nici macar o arie naturala din cele aproape 400 de arii lipsite de orice forma de administratie. In schimb, agentia incearca, in mod disperat, sa guverneze peste 23% din teritoriul Romaniei, aproape un sfert din tara, fara specialisti si avand un plafon de angajare de 490 de salariati, conform OUG 13/2018.

De ce Guvernul Romaniei, printr-un OUG, distruge managementul sustenabil al ariilor naturale protejate?

Spre diferenta de ceilalti doi presedinti ANANP, noua conducere ANANP a inteles vointa nomenclaturii PSD si a ales sa reduca la tacere prin forta orice fel de opozitie de care se lovesc parlamentarii puterii sau baronii locali atunci cand vor sa construiasca in ariile protejate sau sa distruga o parte din acestea. Motivul principal din spatele OUG-ului sunt avizele negative pe care le dadeau adesea custozii ariilor protejate atunci cand interesele oamenilor de afaceri loiali PSD-ului ignorau legea. In loc de intarirea legii acum asistam la subrezirea ei.

ANANP avea datoria sa preia mai intai sutele de arii natural protejate doar pe hartie si sa urmeze exemplele de bune practice pe care le ofera organizatiile de mediu. Oricum ANANP poate sa rezilieze oricand contractele de custodie cu custozii care nu-si indeplinesc atributiile, insa e mai usor sa-i concedieze pe toti cei 500 de specialistii in loc sa se ridice la nivelul lor.

Tot conducerea ANANP, in stilul cel mai PSD-ist consacrat, in loc sa promoveze un cadru legislative care sa fie dezbatut cu toti actorii implicati, a preferat sa introduca, noaptea pe sub masa, un OUG cu care sa domneasca imoral dar legal, peste un sfert din Romania.

Presedintele ANANP a spus clar in sedinta facuta saptamana trecuta la sediul ANANP, ca specialistii existenti in ong-uri care au in custodie arii protejate, pot trece la stat, pe salarii ”grase” daca tac si nu comenteaza impotriva ANANP, altfel se pot uita de pe margine. Asa se aseaza linistit peste noi coruptia, minciuna si dezastrul.

Citeste si:

    OUG-ul se va adopta azi, iar de maine sutele de specialisti in mediu, multi dintre ei voluntari, vor fi inlocuiti cu nepoti, rude, prieteni ai partidului. Nimic nu poate fi mai prost gandit decat sa inlocuiesti profesionistii cu oportunistii, insa la noi se poate orice. Intrebarea este pana cand?

    De exemplu, conform propunerii noului OUG, acesta va modifica toate articolele din legislatia in vigoare, care contin cuvantul custode, prin inlocuirea acestuia cu ANANP, OUG 57/2007, Art. 16(3)Rezervatiile stiintifice, rezervatiile naturale, monumentele naturii si, dupa caz, geoparcurile, siturile patrimoniului natural universal, zonele umede de importanta internationala, siturile de importanta comunitara, ariile speciale de conservare si ariile de protectie speciala avifaunistica care nu necesita structuri de administrare special constituite se administreaza ”prin preluare in custodie”, potrivit art. 18 alin. (4). devine ”de catre Agentia Nationala de Arii Naturale Protejate”.

    Din pacate si dezonorant pentru cei ce lupta pentru mediu, sub presiunea amenintarilor, multe ong-uri au ales sa taca in speranta ca vor gusta din salariile ”grase” promise de noua structura. Ori asa se instaureaza orice tip de dictatura, ”Cause the day we give in is the day we die”.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Ivona Stog
     Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Politic »


    Comunicate de presă

    Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


    Setari Cookie-uri