Michael Roth, ministrul german pentru Afaceri Europene, a declarat, in cadrul unui interviu pentru G4Media, ca anumite propuneri legislative legate de justitie au condus la vizita sa in Romania de saptamana trecuta.

Roth spune ca desi ”majoritatea expertilor sunt de acord ca este imperios necesara o reforma fundamentala a justitiei”, exista ”multe voci critice care se tem ca parti ale acestei propuneri legislative sunt susceptibile sa protejeze politicieni activi de urmarirea penala, in pofida abaterilor dovedite”.

Intrebat daca exista un risc politic pentru Romania daca vor fi adoptate aceste propuneri criticate de alte state membre, Comisia Europeana si Comisia de la Venetia, demnitarul german a spus: ”Desigur ca exista riscuri atunci cand state individuale decid sa se indeparteze de valorile UE”.

Michael Roth este ministru de stat pentru Afaceri Europene in cadrul Ministerului Federal german de Externe, precum si unul dintre liderii partidului de stanga, SPD.

Roth s-a intalnit in Romania saptamana trecuta cu Liviu Dragnea si cu sefii parchetelor (Parchetul General, DNA si DIICOT).


Rep: Care este pozitia dvs. legata de statul de drept si independenta justitiei din Romania?

Michael Roth: Dezbaterile privind reforma justitiei in tara dumneavoastra dureaza deja de ceva vreme. Imi sunt inca vii in amintire imaginile de la protestele din ianuarie si februarie 2017, difuzate la stirile de seara in intreaga Europa. In Germania urmarim cu mare ingrijorare cat de mult disensiunile privind directia corecta impiedica dezvoltarea Romaniei. Impartasim critica noastra atat cu alte state membre, cat si cu Comisia Europeana si Comisia de la Venetia in ultimul sau raport. Majoritatea expertilor sunt de acord ca este imperios necesara o reforma fundamentala a justitiei. Cu toate acestea, am vorbit cu multe voci critice care se tem ca parti ale acestei propuneri legislative sunt susceptibile sa protejeze politicieni activi de urmarirea penala, in pofida abaterilor dovedite. Aceasta discutie dificila ar trebui incheiata inaintea preluarii presedintiei Consiliului UE, fara ca succesele repurtate pe calea statului de drept sa fie puse sub semnul intrebarii. Avem nevoie de o Romanie puternica, cu un puternic angajament fata de o justitie independenta, o Romanie care va combate si in continuare ferm coruptia.

Citeste aici interviul integral

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri