Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a afirmat vineri la Baile Tusnad, ca ii roaga pe romani ca atunci cand sarbatoresc Centenarul sa reciteasca Declaratia de la Alba Iulia, el adaugand ca acest document garanteaza dreptul la autonomie al maghiarilor din Transilvania, promisiune care nu a fost respectata, noteaza Agerpres.

"Deci, am eu o singura rugaminte, nimic altceva. Va rog frumos sa cititi, sa recititi declaratia de la Alba Iulia, atat. La Alba Iulia s-a redactat textul si nu s-a pus problema atunci, nici macar nu s-a dezbatut problema, ca ar trebui sau n-ar trebui sa fie promisa autonomia secuilor, maghiarilor si sasilor. Nici nu s-a pus problema asta, toata lumea, romanii, toate partidele, toate grupurile, cum vreti dumneavoastra sa formulati, toata lumea, toti romanii au fost de acord: 'da, intr-adevar, maghiarii din Transilvania, sasii din Transilvania au dreptul la autonomie, trebuie sa fie garantata autonomia lor', asa scrie in declaratia de la Alba Iulia. Asa ca asta este singura mea rugaminte: cand se sarbatoreste Centenarul, atat doar va rog frumos sa faceti, sa cititi, sa recititi declaratia de la Alba Iulia. Ati promis autonomie, ati promis drepturi maghiarilor, sasilor, minoritatilor din Romania, atat trebuie sa faceti, nimic altceva. Mai ales ca acum facem parte, atat dumneavoastra, Romania, cat si noi, Ungaria, din comunitatea europeana si noi, ungurii, nu cerem altceva decat ceea ce se acorda si celorlalte minoritati. Da? Atat. Va rog frumos. Vorbim de lucruri importante aici si serioase", a declarat in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara de la Baile Tusnad, vicepremierul Ungariei responsabil cu politica nationala, culte si nationalitati, potrivit traducerii oficiale.

Semjen Zsolt a sustinut ca maghiarii respecta Centenarul si faptul ca "prietenii romani" sarbatoresc in fiecare an ziua de 1 Decembrie, dar a adaugat ca si-ar dori ca pe 1 Decembrie 2018 ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond, sa nu mai fie invitat la Ministerul Afacerilor Externe.

"Nu vreau sa spun ce este adevarul istoric, trebuie sa fie foarte clara pozitia noastra fata de Trianon si cine altcineva ar putea sa explice pozitia noastra decat noi. Eu un singur lucru cer de la prietenii nostri romani la 1 decembrie 2018 si nu vreau sa ma complic si sa amestec, dar nu vreau ca domnul ambasador Zakonyi sa fie iar chemat la Ministerul Afacerilor Externe (n. red. la receptia de Ziua Nationala a Romaniei)", a spus Semjen.

Acesta a mai aratat ca "oricine are dreptul la autonomie", inclusiv romanii din afara granitelor si a adaugat ca solicitarea de autonomie a maghiarilor nu este ceva iesit din comun, ci este un lucru normal in Uniunea Europeana.

Sursa foto: Agerpres Foto / Gina Stefan

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri