Domeniul cercetarii stiintifice este in deriva, cercetarea si-a pierdut scopul, este folosita recent ca arma politica in disputa dintre palate, transmite Federatia Sindicala Hermes, care reuneste mai multe sindicate din domeniul cercetarii. Cercetarea romaneasca a fost injosita pana la nivelul la care politicienii se considera specialisti ai cercetarii. Guvernele succesive P.S.D. au reusit in 2 ani sa izoleze decizia administrativa de mecanismele normale ale unui stat democratic: dialogul social sau dezbaterea publica in cadru oficial.

Ministerul Cercetarii si Inovarii si Administratia Prezidentiala folosesc subiectul bugetului cercetarii cu intentia unei rafuieli politice, ambele tabere urmarind interese ascunse ale gruparilor politice. In mijlocul acestei confruntari se afla cercetatorii de profesie, izolati intr-un sistem inchis, guvernat de analfabeti functionali, de impostura stiintifica si de umbrele a ceea ce ar trebui sa fie liderii sindicali. Asa arata imaginea cercetarii anlizata din interior.

Recent, unitatile de cercetare au intrat si in vizorul B.O.R.: Statiunea de Cercetare -Dezvoltare pentru Legumicultura de la Buzau a fost deposedata de 12 ha de teren, prin minciuna si inselatorie, de catre Episcopia Buzaului si a Vrancei, drept mita electorala platita de P.S.D. In aceste zile B.O.R. obtine in urma presiunilor inca 100 de milioane de lei din bugetul cercetarii pentru a finanta, in afara oricarui control, Catedrala Man(t)uirii Neamului. Resursele financiare imense alocate acestei constructii justifica suspiciunea utilizarii lor pentru alte interese.

Ministerul Cercetarii si Inovarii si-a abandonat misiunea, tocmai institutia care ar trebui sa apere si sa dezvolte cercetarea, continua campania de consolidare a pozitiei politrucilor si impostorilor aflati in functii de conducere in institutele nationale de cercetare - dezvoltare. Surogatul stiintei se adauga ideilor stiintifico-fantastice care tin loculul cercetarii stiintifice autentice.

Competitiile privind dezvoltarea institutionala au ajuns adevarate caricaturi grotesti, o cumplita bataie de joc la adresa oricarui om cu bun simt si minima inteligenta. Una dintre cele mai prestigioase universitati din Romania, dupa numarul de granturi castigate, a devenit Universitatea Dunarea de Jos din Galati, fieful lui Lucian Puiu Georgescu, fost ministru, actual secretar de stat. Unul dintre ”proiectele capusa” este Danubius- RI, o escrocherie sesizata chiar de Curtea de Conturi, fapt care a determinat o prima anulare a competitiei, reinviata ulterior sub autoritatea ministerului cercetarii si inovarii. Proiectul isi propune sa toace bani publici pentru a construi un centru de cercetari inutil la Murighiol.

Ministerul Cercetarii si Inovarii a emis in medie 4 ordine de ministru pe zi incepand cu 4 ianuarie 2017, dar mai putin de 5% dintre acestea sunt publice. Comisia de Dialog Social functioneaza ilegal, cercetatorii fiind reprezentati de septuagenari lipsiti de atributul reprezentarii, fara rezultate stiintifice, dar cu functii in colegiile consultative. Cercetatorii in functie sunt eliminati in mod abuziv din dialogul social.

Evaluarea propunerilor de proiecte se face preferential, punctajele evaluatorilor nu au legatura cu punctajul final acordat proiectului, iar lista finala se intocmeste din pix, dupa bunul plac, la sediul U.E.F.I.S.C.D.I. Rezultatele raportate la ultimele competitii sunt catastrofale, din acest motiv U.E.F.I.S.C.D.I. refuza sa prezinte lista proiectelor cu beneficiarii, bugetele alocate si punctajul primit la evaluarea finala.

Urmare a celor aratate mai sus, noile ”directii” impuse managementului cercetarii inseamna, in fapt si in drept, izolarea de Uniunea Europeana prin eliminarea tuturor mecanismelor ce ne conecteaza cu bunele practici la nivelul uniunii, cu spattiul european al cercetarii.

Fara a exista un standard de cost si o introducere a cercetatorilor din institutele nationale in grila de salarizare unitara, Ministerul Cercetarii si Inovarii isi propune sa trateze cercetatorii dupa bunul plac. Umilirea acestei categorii sociale urmareste ca oamenii de valoare din acest domeniu sa paraseasca sistemul, obiectivul final fiind deturnarea bugetului cercetarii catre buzunarele clientelei politice protejate de grupari din S.R.I. prin intermediul protocoalelor cu Parchetul General.

Sefii marilor structuri care gestioneaza fondurile destinate proiectelor de cercetare sunt exponenti de frunte ai flagelului PSD - Bombonioca-Dragnea: Adrian Curaj, directorul general U.E.F.I.S.C.D.I. participa in mai multe contracte individuale de munca simultan si incaseaza 7.000 euro net lunar, iar Marius Ioan Piso, directorul general al Agentiei Spatiale Romane incaseaza, pe langa functia manageriala, un salariu de 13.000 lei pentru un contract individual de munca pe durata nedeterminata, pentru norma intreaga la Insitutul de Stiinte Spatiale, ambii fiind salariati fictivi.

Salariatii firmelor de consultanta pentru redactarea proiectelor europene sunt abonati la banii europeni prin C.I.M. fictive incheiate cu clientii lor. Autoritatea de management musamalizeaza toate aceste eludari ale legii.

Majoritatea investitiilor in cercetare zac din lipsa de personal calificat dar si datorita managementului defectuos care domina institutele si alunga cercetatorii de valoare.
Un numar exagerat de mare de pensionari, fara rezultate stiintifice, ocupa sute de locuri de munca in detrimentul tinerilor cercetatori, mecanism prin care guvernantii cauta sa consolideze acest status quo care le asigura controlul resurselor bugetare alocate, dar si linistea necesara deturnarii fondurilor. Opinia publica are falsa impresie ca in domeniul cercetarii stiintifice lucrurile merg mai bine decat in alte domenii de activitate, dar cercetarea este la fel de infectata prin relatii de cumetrie si impostura.
Fabricile de diplome universitare inunda institutele de cercetare cu impostura si mediocritate, orice reclamatie, sesizare sau notificare ramane fara raspuns, ilegalitatile flagrante sunt musamalizate de Ministerul Cercetarii si Inovarii pe cale administrativa. La acest complot institutionalzat participa si Parchetele care intarzie nepermis orice plangere.

In aceasta situatie singura speranta rimane atitudinea opiniei publice, numai aceasta poate frana, sau poate opri definitiv, ofensiva incompetentei si a imposturii, pastrand distanta cuvenita fata de mecanismul confruntarii politice.
Federatia Hermes va ramane fidela obiectivelor declarate privind apararea domeniului cercetarii, reprofesionalizarea acestuia, depolitizarea lui si demascarea ingineriilor financiare caracteristice actului managerial actual. Misiunea sa este aceea de a apara drepturile tuturor salariatilor din acest sector de activitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri