Un barbat zvarcolindu-se in convulsii in mijlocul strazii, inconjurat de medici SMURD. Un baietel de 7-8 ani, inconjurat de parinti si oameni care incercau sa il opreasca din lacrimat. O tanara incercuita de fum, tipand, plangand. Si toti, incercuiti de jandarmi care ataca fara o tinta exacta. Insa inainte de toate acestea…

Ne-am asezat undeva in spate, aproape de Muzeul Antipa, departe de orice potentiale conflicte – sau asa credeam noi. In jurul nostru oameni linistiti de diferite varste, copii, batrani, majoritatea tineri. Ca de obicei la protestele impotriva PSD. Se anunta un protest masiv, insa nu mult diferit fata de alte zeci dinainte.

In jurul orei 21:45, impreuna cu colegi, am decis sa plecam spre centrul vechi. Rauri de oameni au inceput sa curga spre gurile de metrou. Strabateam cu calm multimea linistita cand o bufnitura puternica s-a auzit deasupra noastra si lumea a inceput sa fuga, punandu-si tricourile la gura. Luati de valul de oameni am urcat pe B-dul Victoriei.

(momentele primului atac impotriva multimii neagresive)

Scene halucinante ne urmareau – tineri si tinere cu lacrimi in ochi, impiedicandu-se pe strada. Copii ingroziti, parinti in ochii carora se citea disperarea, teama. Si furie. Furie oarba. Nimeni nu intelegea ce s-a intamplat.

Dintr-un protest 99% pasnic, brusc jandarmii ne-au atacat pe toti, fara discernamant, complet disproportionat. Teama amestecata cu furie si un strigat orb de “nu plecam!” a zguduit Piata Victoriei. Si de acolo, haosul a pus stapanire pe o miscare altfel in general pasnica.

Atacuri disproportionate, Romania la un pas de revolta. Si totul, pentru a proteja un condamnat penal - Liviu Dragnea

Lumea s-a refugiat pe strazi adiacente, zeci de mii de oameni pe fiecare si “grosul” in centrul pietei. Gaze lacrimogene plezneau aparent aleator in mijlocul multimii care fugea care incotro. Dintr-o data, o coloana de jandarmi a strabatut piata strigand “la o parte!”, ne-am retras, insa ultrasii, galeriile infiltrate intre oameni nu au facut-o. A urmat o lupta corp la corp intre jandarmi si ultrasi, dispersati ulterior tot prin gaze lacrimogene.

Multi protestatari pasnici au fost, efectiv, incoltiti de fum, de gaze, am asistat, printre lacrimi, la oameni intinsi sau chirciti, efectiv, pe jos, imobilizati, plangand.

Furie. Furie peste tot si injurii constante aduse Guvernului, PSD-ului, numit “noul partid comunist”, totalitar.

Clipurile vorbesc mai mult decat orice cuvinte, insa disperarea din privirea oamenilor care au venit doar sa isi strige nemultumirile nu pot fi uitate usor.

Cine va raspunde pentru abuzurile jandarmeriei? Ce va avea de spus Carmen Dan, secretara de scoala ajunsa, peste noapte, Ministru de Interne? Ce explicatii va oferi seful jandarmeriei pentru ca a atacat oameni cu copii, femei, pentru ca a aruncat cu gaze lacrimogene in zeci de mii de oameni inocenti? De ce li s-au permis ultrasilor, cunoscuti de jandarmi, sa deraieze un protest de altfel pasnic?

Astept(am) toate raspunsurile. Si de data aceasta, doar o demisie nu mai este suficienta.

Este pentru prima oara, si sper sa nu mai simt asta, cand am vazut ce inseamna o potentiala revolutie. Am simtit spiritele incinse, ura, furia oarba a oamenilor, dorinta de a calca in picioare, pentru ca si ei, fara sa provoace, au fost agresati. Spiritele sunt mai incinse ca niciodata si, atentie PSD, atentie Dragnea, atentie jandarmi – niciun partid sau om nu a putut sa stea vreodata in calea poporului furios.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri