Carmen Dan si Raed Arafat participa la sedinta de marti a Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor, la solicitarea liberalilor de a oferi explicatii cu privire la protestele violente din 10 august. PNL a dorit sa fie chemati la comisie ministrul de Interne, Carmen Dan, fostul sef al Jandarmeriei Sebastian Cucos, prefectul Capitalei, Speranta Cliseru, dar si alte persoane implicate in activitatea de coordonare a Jandarmeriei, la interventia de la protestul din 10 august.

Ministrul de Interne, Carmen Dan a recunoscut marti, in fata comisiei de aparare a Camerei Deputatilor, ca in noapte de 10 spre 11 august a stat pana la ora 3:00 la minister, sustinand insa ca nu s-a implicat deloc in reprimarea violenta a protestului, ci si-a dorit doar sa impartaseasca cu oamenii din teren ”propriile lor trairi”, noteaza G4Media.

Carmen Dan a explicat in fata deputatilor ca vineri, pe 10 august, s-a dus la minister in jurul orei 13:00.

”Am stat in biroul meu in toata aceasta perioada. Tot ce am solicitat a fost sa fiu informata si am plecat din minister in jurul orei 3:00 dimineata, cand colegii mei finalizasera misiunea si cand mi-am dorit sa vina in birou si sa impartasim propriile lor trairi, sa imi edific anumite aspecte. Aveam teme sensibile: disparuse o arma, aveam doi jandarmi batuti si internati in spital. Nu a fost sedinta operativa, ci de informare”, a sustinut Carmen Dan.

Oficialii Ministerului de Interne au oferit si o explicatie halucinanta in legatura cu banda adeziva de culoare neagra care ascundea numerele de identificare ale unor jandarmi. "Jandarmii aveau banda adeziva pentru ca nu erau castile lor"!

Intrebata daca isi asuma responsabilitatea pentru modul in care au actionat jandarmii: "Nu cumva va antepronuntati? Nu cumva ati iesit din sfera obiectivismului? Dupa ce veti parcurge acest raport veti fi mult mai indreptatiti sa trageti concluzii. Nu aveti date pentru a spune clar ca Ministerul de Interne nu si-a facut datoria", a concluzionat ministrul.

De asemenea, Carmen Dan a declarat ca, pana in prezent, au fost identificate sase situatii cu 10 jandarmi pasibili sa fi comis fapte penale, iar Parchetul Militar va fi sesizat cu privire la aceste cazuri, in urma anchetei interne pe care Jandarmeria o desfasoara cu privire la evenimentele din 10 august.

"Ancheta interna a Jandarmeriei continua. (...) Structurile de specialitate au identificat sase cazuri in care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publica au fost semnalati ca posibili autori ai unor fapte de natura penala. Aceste constatari vor face obiectul sesizarilor din partea Jandarmeriei catre Parchetul Militar. In masura in care vom identifica noi situatii, acesta este demersul legal pe care intentionam sa il ducem mai departe", a precizat Carmen Dan, la audierile din Comisia pentru aparare de la Camera Deputatilor.

Alte declaratii facute de Carmen Dan in fata deputatilor:

  • Prezenta mea in minster a fost doar in ideea de a-mi asuma aceasta responsabilitate
  • Exista o rutina a manifestarilor publice si vreau sa precizez ca au mai fost adunari publice in care mie mi s-a parut normal ca ministrul sa fie in minister
  • Referitor la convocarea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica, cred ca oricine se poate uita intr-un HG si poate realiza care sunt conditiile
  • Ar fi fost obligatoriu sa avem o situatie de risc si de pericol in mai multe unitati administrativ teritoriale, nu doar in Bucuresti
  • Ar fi fost nevoie sa avem indicii ca avem de-a face cu un atac la ordinea de drept constituttionale
  • Putem sa dezvoltam pe marginea cadrului legal si sa va oferim toate argumentele in asa fel incat dvs sa aveti perceptia exacta a deciziei de a nu avea functional acest organism
  • Nu raspunde ministrul la intrebarile tehnice, pentru ca ministrul nu a coordonat in nici un fel chestiunile operative
  • Eu am precizat destul de lamuritor ca incercam sa abordam aceasta problematica cu mult echilibru. La nivelul Jandarmeriei este deja o ancheta interna.
  • Poate o sa ajungem sa vorbim si de gradul de agresivitate al celor care au fortat intrarea in guvern si a celor care au pus o presiune constanta si puternica pe cordonul de jandarmi
  • Referitor la convocarea doamnei prefect. Nu eu stabilesc lucrul acesta.
  • Noi nu am venit la Comisiei in baza unei invitatii oficiale. Am venit in ideea ca noi sa fim aici si sa va putem expune aspectele pe care le considerati relevante
  • Nu am nici o rezerva sa solicitati si prezenta prefectului capitalei
  • Intrebata daca isi asuma responsabilitatea pentru modul in care au actionat jandarmii: Nu cumva va antepronuntati? Nu cumva ati iesit din sfera obiectivismului? Dupa ce veti parcurge acest raport veti fi mult mai indreptatiti sa trageti concluzii. Nu aveti date pentru a spune clar ca Ministerul de Interne nu si-a facut datoria.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri