Initiativa cetateneasca Fara Penali in functii publice a strans un milion de semnaturi, anunta USR intr-un comunicat de presa. Acestea provin de la romani din cele mai mari orase, dar si din cele mai mici comune si sate din tara.

”Din Japonia pana pe coasta de vest a Statelor Unite, din tarile nordice pana in Africa de Sud. Astazi, 1 milion de romani din intreaga lume spun: Fara Penali in functii publice”, se arata in comunicatul USR, scrie G4Media.

“Campania Fara Penali a ajuns sa fie un fenomen social. In ultimele cinci luni am vorbit cu cetateni de toate varstele, din toate colturile tarii, simpatizanti ai partidului, membri sau lideri ai partidelor politice. Nu sunt doua Romanii, e una singura, a oamenilor cinstiti care vor o lege egala pentru toti si un viitor pentru ei si copiii lor. Toti au semnat cu furie, incredere sau speranta. In ultimele cinci luni am simtit ca cetatenii vor sa-si faca vocea auzita, iar primul strigat este prin mesajul initiativei Fara Penali. Astazi, 1 milion de romani considera ca Romania trebuie guvernata altfel, mai responsabil si mai atent. Impreuna suntem o forta si impreuna putem salva Romania”, a declarat presedintele USR Dan Barna.

Potrivit USR, in cele cinci luni de campanie, au fost implicati peste 5.000 de voluntari din toate colturile Romaniei si din diaspora care s-au alaturat demersului de a face cunoscut mesajul initiativei: Romania are nevoie de oameni integri la conducere. Formatiunea aminteste ca unii dintre cei care au strans semnaturile au fost victime ale numeroaselor abuzuri din partea politiei, jandarmeriei si primarilor care s-au folosit de functiile lor pentru a opri strangerea de semnaturi. Primarii au respins autorizatii de amplasare a corturilor dupa ce au cerut numeroase autorizatii inutile, au interpretat legea discretionar ori au dat ordin politiei sa amendeze voluntarii pentru ca isi exercitau un drept constitutional, acela de a strange semnaturi in strada.

“Inca de la inceputul campaniei, au existat voci care au pretins ca nu vom reusi sa obtinem sustinerea a 500.000 de cetateni, pentru motivul ca societatea romaneasca nu ar fi preocupata de lupta anticoruptie si de fenomenul ocuparii functiilor publice de catre infractori. Iata insa ca pana astazi, in pofida tuturor obstacolelor birocratice din Legea nr. 189/1999, a sicanelor unor primari si a atacurilor mediatice la care am fost supusi, 1.000.000 de romani au semnat listele de sustinatori, dovedind astfel ca acest subiect nu mai poate fi ignorat de clasa politica. Indiferent ce va urma, victoria de astazi nu ne-o mai poate lua nimeni”, a transmis presedintele grupului de initiativa, avocatul Mihai Badea.

USR subliniaza ca la succesul initiativei a contribuit si semnalul transmis de actorii romani. Peste 80 de artisti din toata tara au raspuns la apelul facut de Marius Manole si timp de o saptamana au schimbat scena cu strada strangand peste 90.000 de semnaturi. Dupa saptamana actorilor, voluntarilor li s-au alaturat in saptamani dedicate farmacisti, pensionari si bloggeri care au iesit in Piata Universitatii pentru a le transmite bucurestenilor ca Romania are nevoie de oameni cinstiti in functii publice.

”Mesajul initiativei a fost prezent peste tot, pe asfaltul turului Frantei, pe cel mai inalte varfuri muntoase, atat din Romania cat si din Europa, proiectat in concerte, scandat la proteste si strigat pe stadioane. Astazi, la 1 milion de semnaturi, #FaraPenali este mai mult decat o campanie, este un fenomen care a cuprins Romania si transmite toata revolta romanilor umiliti de infractorii imbracati in haine de politicieni”, se mai arata in comunicat.

Potrivit Legii 189/1999, o initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei are nevoie de 500.000 de semnaturi, dintre care 20.000 sa provina din cel putin 21 de judete din tara, stranse in sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial.

”Initiativa Fara Penali indeplineste ambele conditii si va ajunge in Parlament dupa ce semnaturile vor fi validate de primarii. Desi legea prevede ca semnaturile sa provina din 20 de judete plus capitala tarii, initiativa Fara Penali a depasit pragul de 20.000 de semnaturi in 23 de judete: Alba, Arges, Bacau, Bucuresti, Bihor, Brasov, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui”, subliniaza USR.

Initiativa Fara Penali in functii publice propune ca articolul 37 din Constitutie, care reglementeaza dreptul de a fi ales, sa fie completat cu un nou alineat, cel de-al treilea, avand urmatorul continut: “Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

Comitetul de initiativa este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numara filosoful Mihai Sora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului REZISTENTA Oana Negru si Mihai Tudorica, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din Romania Klaus Fabritius, precum si cetateni implicati in actiuni civice.

USR mai spune ca strangerea celor 1 milion de semnaturi se datoreaza sprijinului si implicarii membrilor Uniunii Salvati Romania, grupului REZISTENTA, Forumului Democrat al Germanilor din Romania si a numeroase ONG-uri si grupuri civice din Romania.

Sursa foto: Facebook Fara Penali in functii publice

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri