Liviu Pop, senator PSD si fost ministru al educatiei, a postat recent pe Facebook o imagine cu puternic mesaj anti occidental, amintind de propaganda anti-occidentala a Rusiei. El loveste in SUA, Germania, Austria si Olanda, state pe care pesedistul le prezinta ca “pe niste gandaci”. wall-street.ro ii raspunde: cele patru state au adus in Romania mii de business-uri care angajeaza sute de mii de romani, contribuind la bunastarea tarii mai mult decat companiile de stat aflate in paragina sau pe pierderi. Ce afaceri au adus aceste state in Romania si ce companii majore sunt prezente pe piata?

Numarul de firme din Romania cu participare straina la capitalul social, la sfarsitul anului trecut, era de peste 215.600, cele mai multe investitii venind din tari europene, urmate de tari din Asia si Africa.

Germania: Kaufland, Metro, Lidl, Telekom

Germania ocupa locul doi in randul celor mai mari investitori in Romania, dupa Italia, avand in Romania peste 22.100 de firme la finalul anului 2017.

In 2016, volumul comercial dintre cele doua state a reprezentat 20% din totalul comertului exterior al Romaniei, fiind, deci, de o importanta cruciala. In niciun caz Germania, sau orice alt stat al lumii, nu ar trebui reprezentata, de un oficial al statului, cu un gandac.

Germania a creat locuri de munca pentru peste 250.000 de romani, cele doua state avand schimburi comerciale de 27 de miliarde de euro.

Printre companiile germane care numara zeci de mii de angajati sunt Kaufland, Metro, Lidl, Deutsche Telekom (Telekom), E.ON.

Austria: Raiffeisen, Immofinanz, OMV, Strabag

Cu o valoare a investitiilor directe de aproximativ 9 miliarde de euro in ultimele decenii si o cota de peste 14% din totalul investitiilor straine, Austria este un investitor constant si unul dintre cei mai activi de pe piata locala, potrivit organizatiei oficiale de promovare a comertului din Austria.

Romania se afla in top 15 piete de exporturi si top 19 piete de importuri pentru Austria. Exporturile Austriei catre Romania reprezinta 2,08 miliarde de euro si sunt in continua crestere. Daca in 2015 exporturile austriece in Romania s-au majorat cu 0,6%, in 2016 numarul a crescut cu 4,1%.

Printre companiile austriece prezente pe piata locala, si care varsa in vistieria statului sute de milioane de euro si angajeaza mii de oameni se numara OMV, Strabag, Erste Bank, Raiffeisen, Immofinanz. In ultimul deceniu, peste 7.200 de companii cu capital austriac au contribuit la dezvoltarea economiei romanesti si au creat peste 100.000 de locuri de munca in tara.

SUA: Microsoft, Ford, IBM, McDonald’s, Oracle, HP

SUA au adus in Romania nenumarate business-uri – unele cu cativa angajati (Google), altele cu sute sau chiar mii de angajati din Romania.

De exemplu, in 2017 compania americana Timken a investit 60 de milioane de euro in cea de-a doua fabrica din Ploiesti, unde lucreaza 120 de persoane, a spus Andreas Roellgen, vice-presedinte Timken pe Europa, Asia si Africa. "Investitia in noua fabrica Timken a fost de 60 de milioane de dolari, iar fabrica va avea 120 de angajati", a declarat Andreas Roellgen, in cadrul evenimentului de deschidere al fabricii Timken de la Ploiesti.

Un alt brand american puternic este Inteva, unul dintre cei mai mari furnizori de piese auto din lume. Compania are sediul central in statul american Michigan si s-a extins in toata lumea, fiind prezenta la ora actuala in 18 tari de pe 4 continente. La fabrica din Oradea, deschisa in 2016, lucreaza deja sute de oameni.

Printre alti mari investitori americani in Romania se numara Coca-Cola, Citibank, Deloitte, Ford, IBM, Microsoft, HP, McDonald’s, KFC, Xerox, Oracle sau Kraft Foods. Acestea sunt doar cateva dintre brandurile care angajeaza, impreuna, zeci de mii de angajati care contribuie cu sute de milioane de euro la bugetul de stat.

Olanda: ING, AMRO, Philips sau Golden Tulip Hotels

Olanda avea in 2017 un numar de 5.112 firme in Romania, capitalul lor social fiind de 12,2 miliarde de dolari. „Ceea ce vad investitorii olandezi intr-o tara precum Romania, sunt oportunitatile enorme si trebuie sa stie ca aceste oportunitati vor fi la fel si anul viitor si ca exista predictibilitate cand vine vorba despre sistemul de taxe. Daca aceasta predictibilitate nu este acolo, investitorii merg in alta parte”. Declaratia ii apartine ambasadorului olandez la Bucuresti, Stella Ronner-Grubacic.

Declaratia este facuta la finalul anului trecut si, din pacate, de atunci, economia Romaniei s-a degradat, neexistand predictibilitate sau decizii pozitive din partea Guvernului PSD-ALDE.

Peste 2700 de companii care activeaza in Romania detin capital olandez, investitii consistente fiind facute de Unilever, ING, ABN AMRO, Frans Maas, Remco, Philips, Damen Shipyards Group, KPMG, Heineken, SPAR, Friesland, Verder Group, TNT, Golden Tulip Hotels, KLG (Kuijken Logistics Group), Centrum Transport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri