Presedintele ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, afirma ca declaratia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, referitoare la procurorul general este una incurajatoare, punctand ca reforma in domeniu trebuie dusa la bun sfarsit, scrie Agerpres.

"Declaratia domnului Toader, ministrul Justitiei, facuta astazi, este incurajatoare. Prezenta si nivelul de infiltrare a statului paralel in Justitia din Romania este de netolerat. Protocoalele secrete, actiunile ilegale si neconstitutionale, incalcarea libertatilor fundamentale trebuie sa inceteze. Prezenta agentilor/ofiterilor acoperiti in tot tesutul social, politic si economic reprezinta o situatie fara precedent in tarile democratice. Reforma Justitiei trebuie dusa la bun sfarsit si totodata trebuie sa revenim la controlul democratic al serviciilor secrete. Declaratia ministrului Toader este fara indoiala un pas necesar in aceasta directie", a scris Tariceanu, sambata, pe Facebook.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat sambata ca declanseaza procedura de evaluare a activitatii manageriale a procurorului general, Augustin Lazar, in contextul protocoalelor incheiate cu SRI. El a spus ca rezultatele evaluarii, insotite de eventuale propuneri, vor fi facute publice in termen de cel mult 30 de zile.

"Declansez procedura legala pentru evaluarea activitatii manageriale desfasurata de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie! (...) In urma cu cateva saptamani afirmam faptul ca vine vremea cand fiecare trebuie evaluat. In urma cu cateva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PICCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflam ca in realitate a fost 'desecretizat' un protocol 'abrogat' inca din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, 'La data intrarii in vigoare a prezentului Protocol se abroga Protocolul de cooperare intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii pentru indeplinirea sarcinilor ce le revin in domeniul securitatii nationale nr.....din 04.02.2009'. Folosirea sintagmei 'se abroga' arata si faptul ca semnatarii respectivelor protocoale au inteles sa le confere acestora valente normative. Rezultatele evaluarii, insotite de eventuale propuneri, vor fi facute publice in termen de cel mult 30 de zile", a scris Toader, sambata, pe Facebook.

Citeste si:
Tariceanu ameninta: Daca desfiintati SS, urmeaza motiune de cenzura
Tariceanu ameninta: Daca...
Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Mostenirea lui Tudorel. 1,5 mil. euro pentru bolile de la Justitie
Setari Cookie-uri