Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a suspendat sedinta CSAT de marti, 4 septembrie, si a declarat ca rectificarea bugetara propusa de guvernul Dancila nu a primit aviz favorabil, deoarece guvernul nu a putut explica de ce au fost taiate fonduri semnificative ale institutiilor din domeniul securitatii nationale, in conditiile in care rectificarea bugetara a fost una pozitiva.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a suspendat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) fara a emite avizul necesar pentru rectificarea bugetara si a cerut Guvernului sa vina cu un nou proiect.

„Singura tema de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetara propusa de Guvern pentru institutiile din domeniul securitatii nationale. Este obligatoriu avizul CSAT cand se discuta bugetul institutiilor din domeniul securitatii nationale.

Avem aici cateva date pe care le voi comenta pe scurt. Guvernul a publicat in august un proiect de rectificare bugetara, un proiect care reprezenta o rectificare puternic pozitiva, adica s-au alocat mult mai multi bani in plus.

Totusi, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitiva, Guvernul a propus taieri semnificative la bugetul institutiilor din domeniul securitatii nationale. Acest lucru nu a fost explicat.

Cu toate ca legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte in CSAT, avand in vedere urgenta si solicitarile unor ministri, am stabilit sedinta pentru azi.

Intre timp, Guvernul a publicat un nou proiect, si mai optimist: 3,5 miliarde de lei in plus fata de prima varianta. Nu a fost explicat de ce s-a insistat in continuare pe diminuarea fondurilor institutiilor din domeniul securitatii nationale.

Guvernul nu a venit cu nicio explicatie in CSAT pentru aceste taieri. Directorii institutiilor au aratat ca in aceste conditii nu se pot atinge obiectivele stabilite tot in CSAT pentru 2018.

In aceste conditii, nu a existat un consens si nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetara. Avand in vedere aceasta situatie, am suspendat sedinta CSAT. Rectificarea bugetara este necesara, ea trebuie facuta, dar nu trebuie sa facem abstractie de principiul colaborarii intre institutiile statului.

Am creat posibilitatea guvernului sa revina cu un nou proiect de rectiicare, sa renunte la taierile de fonduri din zona securitatii nationale, care nu pot fi explicate decat prin sintagma „sicana politica”.

Este numai raspunderea Guvernului ce se intampla in continuare. Este nevoie de bani in foarte multe sectoare. Este necesara o rectificare bugetara, dar nu este admisibil sa punem in dificultate securitatea Romaniei, in conditiile in care rectificarea este una puternic pozitiva.

Romania este o tara sigura, romanii sunt bine aparati, dar aceste lucruri nu vin de la sine, ci pentru ca avem institutii performante”, a declarat Klaus Iohannis, dupa suspendarea sedintei CSAT.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri