7 Septembrie 2018

Klaus Iohannis: Dancila a ignorat invitatia la dialog. S-a creat un precedent periculos/ Ce spune Avocatul Poporului despre solicitarea presedintelui



Presedintele Klaus Iohannis a reactionat dupa ce premierul Viorica Dancila a refuzat sa vina joi la Palatul Cotroceni pentru a discuta pe tema rectificarii bugetare, proiect aprobat miercuri in sedinta de Guvern, prin ordonanta de urgenta, in ciuda faptului ca nu avea avizul CSAT.

Seful statului o critica pe Viorica Dancila pentru ca "a ignorat invitatia la dialog" si a aprobat rectificarea fara sa astepte consultarile de la Cotroceni.

Totodata, Iohannis transmite ca este ingrijorat de situatia creata, care "evidentiaza un precedent periculos, prin depasirea unor linii de predictibilitate in raporturile institutionale".

"Premierul a ignorat invitatia la dialog a Presedintelui Romaniei si a supus spre aprobare in sedinta de guvern proiectul rectificarii bugetare fara avizul CSAT.

Presedintele Romaniei isi exprima ingrijorarea in legatura cu situatia creata, care evidentiaza un precedent periculos, prin depasirea unor linii de predictibilitate in raporturile institutionale, asa cum sunt ele stabilite in arhitectura statului.

Un dialog care sa conduca la o solutie reala ar fi putut avea loc in conditiile in care Guvernul ar fi asteptat sa aiba loc consultarile de la Palatul Cotroceni, inainte sa adopte rectificarea bugetara", se arata in comunicatul de presa.

Avocatul Poporului va analiza solicitarea presedintelui referitoare la sesizarea CCR pe rectificarea bugetara

Avocatul Poporului va analiza solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de formulare a unei exceptii de neconstitutionalitate referitoare la ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

"In acest sens, Avocatul Poporului a dispus, inca de miercuri, 5 septembrie 2018, identificarea si studierea jurisprudentei Curtii Constitutionale a Romaniei, referitoare la eventualele implicatii constitutionale ale adoptarii unor acte normative in absenta avizului consultativ, in general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, in special. In acelasi timp, este examinata atat jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cat si cea a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia). Jurisprudenta institutiilor sus-amintite este analizata si cu privire la posibila existenta a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Presedinte si Guvern. De asemenea, sunt examinate atat Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cat si alte reglementari aplicabile in materie", se arata intr-un comunicat transmis joi AGERPRES.

In paralel cu propriile demersuri, Avocatul Poporului asteapta prezentarea de catre reprezentantii Administratiei Prezidentiale a argumentelor juridice pe baza carora a fost formulata solicitarea publica a sefului statului, precizeaza sursa citata.

Pe 5 septembrie, presedintele Klaus Iohannis a condamnat "ferm" adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvern, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, si a solicitat public Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat indeplineste exigentele constitutionale de aprobare.



Citeste si