PSD vrea doua zile de vot pentru referendumul de modificare a Costitutiei pe tema familiei traditionale, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, Guvernul ar urma sa adopte marti OUG in acest sens. In paralel, ar urma sa fie organizat si un referendum pentru schimbarea denumirii judetului Olt in Olt-Romanati.

Pentru ca referendumul sa se desfasoare timp de doua zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede ca ziua scrutinului este duminica. De asemenea, dupa aprobarea unei astfel de OUG, Executivul trebuie sa adopte si hotarari de Guvern pentru stabilirea exacta a zilelor in care va avea loc consultarea populara.

Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetatenii sunt chemati sa isi exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta in Constitutie, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului”.

Cati oameni trebuie sa iasa la vot pentru ca referendumul sa fie validat

Potrivit ultimei raportari facute de Autoritatea Electorala permanenta, la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetateni romani cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul sa fie validat, este nevoie sa se prezinte la urne 30% din numarul total de alegatori, ceea ce inseamna 5.675.249. O alta conditie pentru validarea consultarii populare este ca cel putin 25% dintre voturi sa fie valide.

Judetul Olt ar putea avea o noua denumire, in urma unui nou referendum

In ce priveste referendumul pentru schimbarea numelui judetului Olt in Romanati, acesta este un proiect mai vechi, initiat inca de anul trecut. Presedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat in iunie, potrivit presei locale, ca referendumul local privind modificarea numelului judetului va fi organizat pe aceeasi data cu cel pentru redefinerea familiei, care va fi organizat la nivel national. Acesta prevede modificarea denumirii judetului din Olt in Olt-Romanati, iar schimbarea sa se faca nu imediat pe actele si documentele oltenilor, ci gratuit, in timp, la expirare.

Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constitutiei s-a desfasurat tot pe parcursul a doua zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenta pentru validarea acestuia.

Curtea Constitutionala va discuta in 17 septembrie proiectul legislativ de revizuire a Constitutiei adoptat marti de Senat, in calitate de for decizional, si care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, au declarat, miercuri seara pentru News.ro surse din CCR.

Sursa foto: Alexandru Nika/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri