Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a afirmat luni ca ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, nu se referea in declaratiile sale la faptul ca cetatenii din Romania nu vor beneficia de servicii egale in ce priveste programele de sanatate. Ea a spus ca pacientii din Romania au dreptul la aceleasi servicii de calitate ca si in tarile vest europene, potrivit Agerpres.

"Pacientii din Romania au dreptul la aceleasi servicii de calitate ca si in tarile vest europene, cu care intotdeauna ne comparam, dar din pacate avem cea mai mica contributie din Europa si contribuim 5 milioane pentru 17 milioane. Domnul ministru Teodorovici a venit cu precizari spunand exact la ceea ce s-a referit. Nu se referea la faptul ca cetatenii din Romania nu vor beneficia de servicii egale pe programe de sanatate. Asa cum a precizat, noi suntem cei care trebuie sa cautam solutii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din Romania", a spus Pintea.

Ea a afirmat ca se vor cauta in primul rand "gaurile negre" din sistemul medical.

"Sunt mai multe solutii. (...) Vom incepe in primul rand cu solutia cea mai simpla - a cauta gaurile negre din sistem. Pentru ca inca exista, le stim foarte bine, le stiti si dumneavoastra, dar timpul a fost foarte scurt, inclusiv acele controale pe care noi le-am demarat in diverse locuri vin tocmai in sprijinul acestor idei. Deci, intai sa incepem sa facem curatenia, sa vedem exact unde se duc banii, daca banii sunt cheltuiti eficient si apoi sa cautam si solutii alternative vazand cati bani mai avem nevoie. (....) Sistemul de asigurari de sanatate din Romania este social. Contribuim cu totii inclusiv pentru cei neasigurati. De aceea, sumele sunt limitate pentru accesul la servicii de sanatate. Dar nu este Romania singura tara. Pot sa va dau exemplu Anglia, unde o simpla programare la ecograf dureaza 3,4,5 luni. (...) Este vorba despre lucruri pe programare. Nu asa se pune problema in urgenta . Din punct de vede inclusiv legislativ (...) pachetul minim pentru o urgenta asigura urgentele medico-chirugicale, bolile cu potential endemic, sarcina si lauzia. Pentru programari sumele sunt limitate lunar si se asteapta", a explicat Pintea.

Potrivit ministrului, niciun pacient din Romania nu a fost lasat netratat in "situatiile limita".

"Domnul ministru Teodorovici a deschis un front pe care noi il cunoastem ca l-am discutat de la inceput. Trebuie sa facem ordine in sistemul sanitar si apoi categoric este nevoie de o finantare mai mare, dar eficienta", a mai sustinut Pintea.

Ministrul Finantelor a afirmat vineri ca ar trebui facute schimbari in zona de Sanatate, de asigurari, subliniind ca platim toti, in functie de venit, mai mult sau mai putin, dar tipul de servicii primit este acelasi.

"Sunt multe schimbari care pe zona de Sanatate trebuie sa se intample. Ca vorbim de tipul de asigurare. Platim, stiti foarte bine, cu totii, indiferent de venit, mai mult sau mai putin, dar tipul de servicii pe care le primim in schimb este acelasi. Ca vorbim de zona de asigurare medicala, acolo unde avem structuri care pe de o parte elibereaza acele asigurari, abonamente medicale, dar si presteaza serviciu medical. Ceea ce trebuie sa se opreasca. Acest lucru nu este posibil", declara Eugen Teodorovici.

Acesta a vorbit despre diferentierea tipurilor de asigurare, semnaland ca sunt 17 milioane de beneficiari si peste 5 milioane de platitori.

"Nu este corect fata de dumneavoastra, in primul rand, fata de dumneavoastra ca si contribuabil, fata de romani. Se face un calcul normal, logic, eficient si legal. Nu pot sa inteleg ca avem 7-8 miliarde de euro pe an pe Casa de Sanatate, nu pot sa inteleg cum banii se duc in continuare, am dat exemplul diabetului, pe un tip de activitati rudimentare, care nu aduc nimic in plus unui copil sau unui parinte, sa fie un copil injectat de 8 ori pe zi, iar un parinte sa stea cu grija daca ii doarme copilul si nu stie daca se mai trezeste, 3-4 copii mor... In functie de cat platesti CASS sa ai mai multe variante: un prim pachet de baza, ai un alt venit la care iti creste CASS-ul si implicit contributia mai mare atunci ai un al doilea pachet cu alt tip de servicii. Acesta este sistemul, cred, logic", a declarat Eugen Teodorovici.

Ulterior, ministrul de Finante a spus ca fiecarui cetatean trebuie sa-i fie respectat dreptul constitutional de a-i fi ocrotita sanatatea, iar un sistem de servicii functional trebuie sa se bazeze pe principiile echitatii, universalitatii si solidaritatii.

El sublinia ca afirmatia sa privind pachetele de servicii medicale a avut in vedere posibilitatea ca fiecare asigurat sa-si poata adauga servicii medicale suplimentare.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri