Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat, miercuri, pentru 26 septembrie, discutarea sesizarii presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, potrivit unui comunicat al CCR transmis Agerpres.

Presedintele Klaus Iohannis a transmis CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

Seful statului atrage atentia ca prin prevederea - "in baza mandatului reprezentativ, deputatii si senatorii actioneaza in interesul poporului, putand astfel sa intermedieze in orice mod, fara a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relatia dintre cetateni si organele administratiei publice centrale si locale si serviciile si directiile din subordinea acestora, relatia dintre alesii locali si autoritatile publice centrale, dar si dintre potentialii investitori si autoritatile publice locale" - se incalca Legea fundamentala.

"Prin modificarile aduse de legea supusa controlului de constitutionalitate se instituie posibilitatea ca deputatii sau senatorii sa obtina foloase nemateriale, prin intermedierea realizata intre cetateni si organele administratiei publice centrale sau locale sau intre alesii locali si autoritatile publice centrale, respectiv intre potentialii investitori si autoritatile publice locale. Foloasele nemateriale pot fi reprezentate de oferirea unui titlu sau a unei distinctii, avansarea in cariera, oferirea unui loc eligibil in cazul unor alegeri locale sau parlamentare, promovarea unei initiative legislative", arata seful statului.

El subliniaza ca prin aceasta prevedere se restrange cadrul de integritate aplicabil deputatilor si senatorilor si se elimina un standard de integritate, aspect ce are un efect direct asupra increderii cetatenilor in membrii Parlamentului si in autoritatea legiuitoare.

Totodata, Iohannis sustine ca sintagma "sa intermedieze in orice mod" este lipsita de claritate, precizie si previzibilitate.

"Din acest text se poate interpreta ca 'intermedierea in orice mod' realizata de deputati sau senatori poate reprezenta chiar o interferenta a acestora in activitatea autoritatilor administratiei publice centrale si locale, incalcandu-se principiul separatiei puterilor in stat (...) si chiar principiul autonomiei locale", se arata in sesizare.

Presedintele Iohannis subliniaza ca prin raportare la suprapunerea cu definitia data traficului de influenta si prin dezincriminarea implicita a acestei infractiuni pentru deputati si senatori, in situatia in care acestia obtin un folos nematerial sau in situatia in care accepta promisiunea de bani ori alte foloase, este instituit un privilegiu pentru aceasta categorie in raport cu ceilalti cetateni ce pot fi subiect activ al infractiunii de trafic de influenta prevazuta de Codul penal.

El arata si ca instituirea posibilitatii de intermediere intre cetateni si organele administratiei publice centrale sau locale este una contrara jurisprudentei Curtii Constitutionale, incalcand Constitutia, un astfel de mecanism instituit in favoarea deputatilor si senatorilor neputand sa se bazeze pe mandatul reprezentativ.

Iohannis afirma si ca introducerea posibilitatii ca deputatii si senatorii sa se adreseze personal organelor administratiei publice centrale si locale, respectiv serviciilor si directiilor din subordinea acestora incalca prevederile art. 111 alin. (1) din Constitutie. El adauga si ca modalitatea de adresare prin birourile parlamentare depaseste cadrul prevazut de Constitutie.

"Nu este clara natura juridica a adresarilor realizate de deputati si senatori. (...) Reglementarea care priveste posibilitatea deputatilor si a senatorilor de a se adresa verbal organelor administratiei publice este una incompleta, in conditiile in care nu sunt prevazute dispozitii pentru inregistrarea sau gestionarea solicitarilor verbale si nici a momentului de la care curge termenul de 30 de zile de raspuns", sustine seful statului.

Sursa foto: Shutterstock / mojo cp

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri