Liderul PSD, Liviu Dragnea, s-a aratat "extrem de dezamagit" de pozitiile adoptate, luni seara, in comisia LIBE de prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, si de ceilalti oficiali europeni prezenti la dezbatere, unde singurul puns pe agenda de zi a fost situatia din Romania. Liderul PSD a sustinut ca de-abia acum Justitia a obtinut independenta totala si ca MCV nu mai are o baza legala din 2010.

Declaratiile lui Liviu Dragnea au fost facute intr-o interventie telefonica la Antena3, dupa incheierea sedintei comisiei LIBE in care Romania a fost avertizata ca a facut pasi inapoi pe mai multe planuri iar Timmermas a amenintat Guvernul roman cu instanta.

Cred ca ar trebui sa se puna capat MCV

Presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a apreciat luni seara ca ar trebui sa se puna capat Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in cazul Romaniei, avand in vedere ca acesta a reprezentat o anexa a clauzei de salvgardare care a expirat la 1 ianuarie 2010.

"MCV a fost o anexa a clauzei de salvgardare inclusa in Tratatul de aderare a Romaniei la UE. Acest mecanism a avut rolul de a oferi eficienta acelei clauze si totodata sa se evite activarea. Dar clauza a expirat la 1 ianuarie 2010. Daca discutam strict juridic, din acel moment MCV nu mai are nicio baza legala in dreptul UE, dar vad ca in continuare se vorbeste despre MCV. Eu cred ca ar trebui sa se puna capat acestui mecanism, pentru ca din pacate MCV nu a vorbit niciodata pana acum despre abuzuri, despre incalcarile drepturilor fundamentale ale cetatenilor romani si despre ceea ce s-a intamplat cu adevarat in campul tactic, asa cum spunea domnul Dumbrava", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, potrivit Agerpres.

Dragnea a precizat ca in prealabil membri ai Comisiei Europene si europarlamentari au fost informati cu privire la "derapaje ingrozitoare ale statului de drept si violari ale drepturilor omului comise in numele luptei impotriva coruptiei", fiindu-le prezentate dovezi in acest sens.

"Nu am simtit noi nicio dorinta de cooperare din partea Bruxelles, asa cum trebuia sa fie. Era o obligatie din MCV, pentru a se combate aceste derapaje. S-a atras atentia Comisiei asupra unor inexactitati factuale din MCV si nu au fost corectate. Sefii serviciilor secrete care au comis abuzuri, intervenind direct in procesul judiciar, au fost decorati de diferite state. Magistratii care au condamnat pe baza de informatii sau procurori care au dus dosarele in instanta cu probe falsificate au fost chiar decorati si laudati de unele state membre. Ne intrebam de ce au fost decorati? Pentru ca s-au reinviat procedeele fostei politii politice comuniste, adica Securitatea? Eu nu cred ca cei care au vorbit in aceasta seara stiau exact situatia din Romania, stiau exact legile justitiei, stiau exact ce s-a intamplat la protestul neautorizat din 10 august", a spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a comparat jandarmii din Romania cu cei din Uniunea Europeana: In toata UE se actioneaza exagerat

In ceea ce priveste protestul diasporei, si el discutat in sedinta comisiei LIBE, Liviu Dragnea a parut mirat de pozitia sustinuta de Frans Timmermans si de cei care au criticat Guvernul de la Bucuresti, sustinand ca protestul din 10 august ar fi fost "neautorizat" si "ilegal", cu toate ca legea din Romania nu prevede autorizarea protestelor.

Liviu Dragnea a mai afirmat ca jandarmii s-au comportant exact asa cum se comporta si fortele de ordine din alte tari membre UE, concluzionand ca, "daca jandarmii din Romania au actionat exagerat, inseamna ca in toata UE se actioneaza exagerat".

Cat despre referendumul din 6-7 octombrie, "nu cred ca dl Timmermans poate sa spuna poporului roman cum trebuie sa voteze", a spus el, afirmand ca "trebuie sa ne batem" pentru a ne exprima propriile opinii.

"Nu cred ca trebuie sa fim politically correct ca sa dam bine la nu stiu ce 'porti inalte' (...) Putem sa adoptam si aceasta pozitie, a ghiocelului, dar eu unul n-am sa fac asta", a avertizat liderul PSD.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri