Parlamentul European a dezbatut astazi, incepand cu ora 10:00, situatia din Romania privind respectarea statului de drept, sedinta la care a fost invitata si premierul Viorica Dancila. In cadrul unui discurs agresiv, premierul Romaniei a cerut sa stie cine a redactat rapoartale MCV, care nu mentioneaza protocoalele ilegale din justitie.

Frans Timmermans, prim vicepresedinte al Comisiei Europene, a reluat, in discursul de miercuri, principalele critici pe care le aduce Guvernului roman: regresul in privinta independentei justitiei, neluarea in considerare a recomandarilor organismelor europene - GRECO, Comisia de le Venetia - si reprimarea agresiva a protestului pasnic din 10 august.

De altfel, acestea trei au fost si acuzatiile pe care alti europarlamentari straini le-au adus guvernarii PSD, subliniind ca nu critica tara, ci guvernul.

In replica, Viorica Dancila si europarlamentarii PSD si ALDE au ales sa deturneze dezbaterea si sa reia discursul "a la Dragnea", al protocoalelor din justitiei, al interceptarilor ilegale si al protestatarilor care au vrut sa atace Guvernul.

Dezbaterea privind statul de drept din Parlamentul European a capatat, pe traseu, si accente de galceava, fapt cu care politicienii romani ne-au obisnuit. Europarlamentari PSD au contestat coordonarea sedintei, au reprosat subiectivismul unor remarci si s-au suparat cand Noricai Nicolai (ALDE) i s-a atras atentia ca regula cere ca atunci cand vorbesti in plenul institutiei europene sa te ridici in picioare.

Prima care a vorbit in cadrul Parlamentului European a fost Viorica Dancila, care a avut un discurs agresiv. Aceasta a subliniat ca, fara legile justitiei, Parchetul se intoarce in era sovietica: MCV si-a ratat menirea! Dupa interventia premierului roman, mai multi eurodeputati isi sustin punctul de vedere cu privire la statul de drept din Romania. Iata mai jos principalele declaratii:

Concluzia lui Frans Timmermans: Ascultati recomandarile noastre

In ultimii 30 de ani de viata politica, am vazut de aproape tot ce s-a intamplat in Romania. Imi amintesc foarte clar, acum aproape 30 de ani, cum poporul roman a inceput sa se elibereze de un sistem complet corupt. Tara fusese condusa de un dictator corupt moral.

- Daca ne uitam la Romania astazi, s-au facut progrese enorme. De ce ma ingrijoreaza azi Romania atat de mult? Pentru ca pe ultima suta de metri riscam sa nu trecem linia de sosire, astfel incat lupta contra coruptiei sa nu se intoarca din drum si statul de drept sa nu fie ireversibil. Riscam sa mergem in directia opusa si sa distrugem realizarea romanilor: faptul ca s-au eliberat de asa un trecut.

- Eu voi continua dialogul cu Guvernul roman. Voi fi meticulos si precis si voi transmite intrebari detaliate Guvernului roman. Dar ceva e clar: miza este extrem de mare pentru viitorul UE si e mai importanta pentru poporul roman.

Daca trebuie sa folosim alte mijloace, o vom face. Nu e o amenintare, asta e rolul Comisiei.

- Uneori, am senzatia ca e deja-vu: cand critic pe cineva, aud imediat: standarde duble si e un atac asupra unei tari. Dar noi facem acest lucru pentru, si nu impotriva poporului roman.

- Cer Guvernului roman inca o data: Ascultati recomandarile noastre!

Europarlamentarul Laurentiu Rebega atragae atentia ca deciziile care au incalcat statul de drept au fost ale lui Liviu Dragnea.

"In Romania in ultimii ani s-au luat decizii care au incalcat statul de drept. Aceste decizii au fost ale lui Liviu Dragnea. Masurile trebuie luate contra lor si nu impotriva cetatenilor Romaniei", a tinut acesta sa precizeze.

Pozitia europarlamentarilor PSD

Dan Nica, liderul europarlamentarilor PSD, a atras atentia ca "justitia se face doar in sala de judecata, nu pe baza de protocoale si intelegeri oculte", indiferent de ceea ce vor oameni ca Preda sau Macovei.

"Romania nu accepta sa fie moneda de schimb. Intelegem ca au fost ingrijorari in privinta unor state membre, dar noi cerem ca fiecare tara sa fie judecata separat.

Noi incercam in Romania ca tot ce tine de un trecut intunecat, de un sistem de justitie pervertit, intr-un sistem independent, controlat doar de CSM si in care nimeni, niciodata sa nu fie santajat.

Justitia se face doar in sala de judecata, nu pe baza de protocoale si intelegeri oculte. Timpurile intunecate nu se pot intoarce, indiferent de ce vor acest romani din sala, Preda si Macovei".

Ska Keller, liderul verzilor din PE, care a mai criticat in trecut Guvernul roman subliniaza ca romanii "nu cer decat libertate si sa fie liberi de coruptie".

"Legalizati coruptia in Romania si coruptia ii face pe cetateni sa isi piarda increderea in democratie. Ati trimis Politia sa ii atace pe protestatari, iar guvernul dumneavoastra vrea acum sa limiteze libertatea de intrunire.

Cetatenii romani nu cer decat libertate, sa fie liberi de coruptie si sa se poata exprima. Nu exista cetatenie de mana a doua, dar sa nu asteptam pana e prea tarziu, pana declansam iar o procedura pentru Art. 7", a spus eurodeputata.

Guy Verhofstadt: Romania are doua probleme: coruptia si serviciile secrete

Guy Verhofstadt a declarat in cadrul interventiei ca Romania are doua probleme: coruptia si serviciile secrete, un stat in stat. Ambele probleme trebuie combatute.

"Vad, doamna prim-ministru, o recatie nepotrivita la aceasta situatie. Pot sa va dau un sfat: nu mergeti pe calea proasta si nu urmati exemplele Ungariei si Poloniei", a spus acesta.

Monica Macovei: Acum, romanii sufera din cauza unui guvern care lucreaza impotriva lor. Romania nu este acest grup de politiiceni, ci este fiecare roman cinstiti.

Guvernul a lovit cu bastoane si grenade propriii cetateni. Imaginile nu mint. Presa independenta e amenintata.

Esteban Pons Gonzalez: Cand statele membre au semant tratatul au semnat si aderarea la aceste valori europene. Nu este o chestiune de divizune intre est si vest. Stim cat este de greu sa treci de la dictatura la democratie. Nu putem intelege reactia extrema a guvernului cand mii de romani din diaspora au incercat sa isi faca vocea auzita.

Dancila: MCV si-a ratat menirea

Prim-ministrul Viorica Dancila a afirmat miercuri, in plenul Parlamentului European, ca in rapoartele MCV nu a vazut nimic despre incalcarea drepturilor omului si despre protocoalele secrete dintre serviciile de informatii si institutiile de justitie din Romania.

"In ce fel a aparat MCV cetatenii romani de incalcarea grava a drepturilor lor? In Rapoartele MCV (...) nu am vazut nimic despre incalcarile drepturilor omului, despre protocoalele secrete dintre serviciile de informatii si institutiile de justitie", a afirmat Dancila la dezbaterea din Parlamentul European care are ca subiect tara noastra, scrie Agerpres.

Totodata, Dancila a cerut sa se spuna cine a redactat rapoartele MCV.

Premierul a vorbit si despre protestele din 10 august

Prim-ministrul Viorica Dancila a afirmat miercuri, in plenul Parlamentului European, ca Jandarmeria Romana este acuzata ca a intervenit in 10 august, la Bucuresti, in cazul unui miting neautorizat, premierul subliniind ca nu poate accepta "sub nicio forma" ca aceasta institutie sa fie acuzata pentru "actiuni si proceduri practicate peste tot in Europa".

"Despre mitingul din 10 august - (...) vad ca este acuzata Jandarmeria Romana pentru ca a intervenit la un miting neautorizat impotriva unor manifestanti violenti care au incercat sa ocupe cladirea Guvernului. (...) Nu pot accepta sub nicio forma ca Jandarmeria Romana sa fie acuzata de actiuni si proceduri practicate peste tot in Europa", a declarat Dancila, la dezbaterea de miercuri din Parlamentul European, care are ca subiect tara noastra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri