La ultima rectificare bugetara Guvernul Dancila a taiat drastic din bugetul de cheltuieli al procurorilor, care s-a diminuat cu 13%. Asta a condus la mai putini bani pentru expertize, traduceri, pentru instrumentarea dosarelor penale, pentru chiria imobilelor in care functioneaza unitati de parchet etc, a explicat intr-un raspuns pentru G4Media.ro Parchetul General.

Parchetul General a ramas fara peste 2 milioane de euro

Guvernul a taiat 10.000.000 de lei din bugetul procurorilor, adica peste 2 milioane de euro. Este o diminuare dramatica cu aproape 13 la suta din totalul de 77.500.000 de lei, adica peste 16 milioane de euro, bani alocati Parchetelor la capitolul “bunuri si servicii” de la bugetul de stat.

“Prin Legea nr. 2/2018 a bugetului de stat pe anul 2018, in bugetul aprobat Ministerului Public la titlul “Bunuri si servicii” au fost prevazute credite bugetare in suma de 77.500 mii lei. Rectificarea bugetara negativa in suma de 10.000 mii lei reprezinta 12,91 % din creditele bugetare alocate Ministerului Public pe anul 2018 la titlul “Bunuri si servicii”, a precizat Parchetul general.

Ce impact va avea diminuarea bugetara

Sunt bani mai putini pentru expertize, traduceri, onorariile avocatilor din oficiu, chirii. “Diminuarea fondurilor la “Bunuri si servicii” va afecta cheltuielile cu instrumentarea dosarelor penale, cheltuielile pentru inchirierea de imobile cu destinatia de sedii pentru functionarea unitatilor de parchet si a structurilor teritoriale ale DIICOT, cheltuielile cu achizitionarea furniturilor de birou, a materialelor si prestarilor de servicii cu caracter functional, a obiectelor de inventar, cheltuielile cu plata onorariului avocatilor pentru asistenta judiciara acordata din oficiu, precum si cheltuielile curente de functionare normala a tuturor unitatilor de parchet din teritoriu (inclusiv DIICOT), cheltuieli care reprezinta angajamente legale de plata”, a aratat Parchetul general.

Potrivit unui comunicat de saptamana trecuta al Parchetului general, reducerea bugetara a fost distribuita proportional intre parchetele din tara. “Intrucat o pondere importanta in aceasta categorie de cheltuieli o au cele care vizeaza instrumentarea dosarelor penale (expertize judiciare, tehnice si contabile solicitate in dosare penale, traducerile impuse de rezolvarea dosarelor, inclusiv rechizitoriile in dosarele penale in care sunt implicati cetateni straini), ordonatorii secundari si tertiari de credite din cadrul Ministerului Public urmeaza sa prioritizeze cheltuielile destinate activitatilor de urmarire penala, iar la prima rectificare bugetara sa fie solicitate sumele necesare restabilirii echilibrului bugetar”, arata Parchetul in comunicatul de presa.

Claudiu Sandu, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov, a declarat recent pentru Digi24.ro: “La Brasov exista o taiere de 78.000 de lei, realizata fara sa stim, in septembrie. Intampinam probleme destul de mari in plata unor cheltuieli operative, in dosare care privesc infractiuni foarte grave, gen infractiuni contra vietii, impotriva minorilor, inclusiv agresiuni sexuale, toate aceste chestiuni trebuind sa fie supuse atentiei unor experti, pana la infractiuni economice, unde se efectueaza expertize si numeroase comisii rogatorii internationale, ale caror traduceri trebui platite”.

Sursa foto: Michal Kalasek / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri