Sectiile de votare s-au deschis sambata, la ora 7:00 pana la ora 21:00, la referendumul pentru revizuirea Constitutiei in sensul redefinirii familiei ca fiind casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie. Romanii sunt chemati sa raspunda cu 'Da' sau 'Nu' la intrebarea: "Sunteti de acord cu Legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?", potrivit Agerpres.

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul national sa fie valabil, este necesara o prezenta la urne a cel putin 30% dintre persoanele inscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

Prima raportare a prezentei la vot este programata la ora 11:30 pentru datele colectate pana la ora 10:00.

De altfel, in cele doua zile in care se desfasoara scrutinul popular, Biroul Electoral Central va transmite datele referitoare la prezenta la vot la ora 11:30 pentru ora 10:00; la 14:30 - pentru ora 13:00; la 17:30 - pentru ora 16:00; la 20:30 - pentru ora 19:00 si la 22:30 - pentru ora 21:00.

Sectiile de vot se vor inchide sambata, la ora 21:00, iar procesul electoral va continua duminica, incepand cu ora 7:00.

Sambata seara, dupa incheierea primei zile a votarii, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare vor trebui sa incheie un proces verbal, in cel putin doua exemplare, dupa cum prevede hotararea BEC. Un exemplar al procesului verbal se afiseaza la intrarea in sediul sectiei de votare, iar un exemplar se pastreaza de catre presedintele biroului electoral al sectiei, urmand ca la incheierea celei de a doua zile (duminica - n.r.) sa il predea biroului electoral de circumscriptie sau oficiului electoral, dupa caz.

Totodata, sambata seara, la plecarea din localul de vot, presedintele biroului electoral al sectiei de votare trebuie sa sigileze toate caile de intrare (usi si ferestre) in localul de vot cu benzi de hartie, pe care sa aplice in prealabil stampila de control, pe care apoi le semneaza, prevede aceeasi hotarare BEC.

17:30 Pana la ora 16:00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 3,78% dintre alegatori, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central. Numarul total al persoanelor care s-au prezentat la vot pana la ora 16:00 este de 692.002, dintre care in mediul urban au votat 433.760 de persoane, iar in mediul rural 258.242.

16:42 Trei sectii de votare din judetul Bistrita-Nasaud nu au avut, pana la ora 13,00, nicio persoana interesata sa voteze la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, desi pe listele permanente ale acestora figureaza aproximativ 1.700 de persoane cu drept de vot.

15:10 Deputatul PSD Iasi, Camelia Gavrila, care este si presedintele Comisiei de invatamant, tineret si sport din Camera Deputatilor, a declarat sambata, la iesirea de la urne, ca acest scrutin nu reprezinta o restrangere a unor drepturi, ci o clarificare a unei formulari. "Votul este si o obligatie, dincolo de un drept fundamental, pentru ca este un element esential al democratiei", a spus Camelia Gavrila, mentionand ca aceasta este si motivatia prezentei sale la vot.

15:00 La Spitalul de Urgenta Floreasca au votat, pana in prezent, cu urna mobila, 81 de persoane, a declarat sambata, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, dr. Bogdan Oprita.

Urna mobila a fost solicitata de 101 pacienti si la Spitalul Militar Central. Potrivit comandantului spitalului, Florentina Ionita Radu, au votat 100 de pacienti.

La Institutul Clinic Fundeni au fost facute, pana in prezent, 118 solicitari pentru votul cu urna mobila, conform managerului unitatii medicale, Carmen Orban.

14:30 Pana la ora 13:00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 2,54% dintre alegatori, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central.

13:41 Un numar de 166 de detinuti incarcerati la Penitenciarul Miercurea Ciuc au votat, sambata, la referendumul pentru modificarea Constitutiei, dupa ce si-au exprimat in scris aceasta dorinta. Potrivit informatiilor furnizate Agerpres de directorul Penitenciarului Miercurea Ciuc, comisar sef Miklos Zoltan, in cursul zilei de vineri, 166 de detinuti care au drept de vot si-au exprimat in scris intentia de a vota la referendum, iar 35 au spus ca nu vor sa participe la aceasta consultare.

13:25 Purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a declarat sambata ca au fost inregistrate 12 sesizari de posibile infractiuni sau contraventii legate de desfasurarea referendumului pentru revizuirea Constitutiei. In urma verificarilor, trei dintre acestea nu s-au confirmat.

13:21 [Update] Seful PSD a fost intrebat daca este o problema in faptul ca o familie traditionala, barbat si femeie, nu poate avea copii. "Nu este niciun fel de problema, dar pot adopta copii. (...) Este o familie traditionala si, daca adopta un copil, inseamna ca acel copil are sansa dragostei de mama", a explicat Dragnea.

De asemenea, intrebat cum va reactiona daca, peste ani, un nepot de-al sau ii va spune ca are o alta orientare sexuala, presedintele PSD a afirmat: "L-as ajuta foarte mult, eu nu resping niciun fel de minoritate, nici macar minoritatea sexuala".

Citeste si:

    "Nu incercati sa spuneti ca asta este un vot impotriva unor minoritati sau a unei minoritati. Categoric, nu. Dimpotriva, cred ca, impreuna, cu foarte multa intelepciune si maturitate, trebuie sa construim un cadru legal pentru parteneriatul civil", a subliniat Dragnea.

    13:08 Presedintele PSD Gorj, senatorul Florin Carciumaru, a declarat sambata, la iesirea de la urne, ca a votat pentru ca nepotii si copiii tuturor cetatenilor tarii sa traiasca intr-o societate sanatoasa.

    12:52 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca se va prezenta la urne pentru a-si exprima votul la referendum, dar va face acest lucru in cursul zilei de duminica, la Bucuresti.

    12:47 Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sambata, la Timisoara, ca va merge la votare intrucat referendumul este cea mai profunda forma de democratie si nu se pune problema costurilor, cand trei milioane de cetateni au initiat procedura de revizuire a Constitutiei, care a fost apoi adoptata in Parlament.

    Citeste si:

      12:44 Peste 50% dintre persoanele private de libertate din cadrul Penitenciarului cu Regim de Maxima Siguranta Tulcea si-au exprimat dorinta de a participa la referendum, potrivit reprezentantilor institutiei. Din cele 794 de persoane private de libertate de la Penitenciarul Tulcea, dintre care 58 se afla in unitatea din Chilia Veche, 469 au solicitat sa participe la vot.

      12:38 Presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat sambata ca este momentul ca romanii sa decida singuri ce societate si ce tara vor sa aiba.

      "Am votat pentru ceea ce solicita milioane de romani, pentru ceea ce cred eu ca ne defineste ca societate si ca natiune. Cred ca e important ca romanii sa vina la vot, pentru ca ar fi bine sa decidem noi ceea ce vrem pentru societatea si natiunea noastra. Stim cu totii ca, de ani de zile, ni se spune ca altii stiu mai bine cum trebuie sa traim, cum trebuie sa actionam, altii stiu mai bine ce e bine pentru noi. Eu cred ca este momentul sa decidem noi ce societate si ce tara vrem sa avem si cum vrem sa traim in tara noastra", a afirmat Dragnea, la iesirea de la vot.

      11:30 Pana la ora 10:00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 0,97% dintre alegatori, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central.

      11:28 Ministrul Romanilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat, sambata, ca a votat la referendumul de revizuire a Constitutiei cu gandul "la valorile" in care a crescut si a fost educata, apreciind, totodata, ca o initiativa cetateneasca a peste trei milioane de romani nu poate fi ignorata.

      11:27 Fostul presedinte Traian Basescu, senator PMP, a declarat sambata ca s-a prezentat la referendumul de revizuire a Constitutiei pentru a-si indeplini datoria civica de a vota. Intrebat despre incidentul din sectia de votare cand un membru al comisiei a refuzat sa dea mana cu el, fostul presedinte a spus: "Da, un domn care citea o carte, ceea ce arata ca si comisia e politizata, probabil un pesedist inrait". Fostul sef al statului a adaugat ca gestul nu l-a deranjat: "Prostia nu poate sa te deranjeze, doar o compatimesti".

      11:15 Un numar de 400 de persoane private de libertate cu drept de vot si-au exprimat dorinta de a vota, prin intermediul urnei mobile, la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Galati, a declarat, sambata, purtatorul de cuvant al institutiei, Simona Costache.

      Potrivit acesteia, procedura de votare cu urna mobila a inceput in jurul orei 10,00 si se va incheia dupa ce toti detinutii care au solicitat isi vor exprima votul.

      10:49 Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, sambata, ca a votat cu "DA" pentru casatoria intre un barbat si o femeie.

      10:28 Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a afirmat sambata ca participarea la vot este o onoare, un drept si o binecuvantare. Patriarhul BOR a votat sambata, la referendumul de revizuire a Constitutiei, la Scoala "Ienachita Vacarescu".

      10:26 Vicepresedintele Senatului, Adrian Tutuianu, presedinte al PSD Dambovita a votat, sambata, la Targoviste, si a declarat ca s-a exprimat pentru normalitate, pentru pastrarea filonului crestin al familiei. ''M-am prezentat la vot pentru ca e o datorie cetateneasca, nu am lipsit niciodata de la niciun fel de scrutin, de 30 de ani. Astazi am votat pentru normalitate, pentru pastrarea filonului crestin al familiei si pentru o solutie de revizuire a Constitutiei care tine cont de structura fundamentala a poporului roman'', a spus Tutuianu, la iesirea de la vot.

      10:13 Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, sambata, la iesirea de la urne, ca a votat "DA" pentru familia formata din barbat si femeie. "Am votat 'DA' pentru familia alcatuita dintr-un barbat si o femeie. Este un vot pentru normalitate, mai ales ca, in spatele acestui vot, stau 3,5 milioane de semnaturi pe care Biserica Ortodoxa Romana le-a strans pentru acest referendum", a precizat Bogdan Trif, care este si liderul PSD Sibiu.

      10:10 Premierul Viorica Dancila a afirmat ca a votat sambata, la referendumul de revizuire a Constitutiei, pentru valorile in care crede.

      "Consultarea cetatenilor este esenta democratiei. Este datoria civica a fiecaruia dintre noi sa ne exprimam in legatura cu temele importante pentru societate. Tema familiei este una importanta pentru noi toti. Am votat pentru valorile in care eu cred", a declarat Dancila, dupa ce a votat la Liceul "Jean Monnet" din Capitala.

      Ea a adaugat ca aceasta consultare a cetatenilor reprezinta o expresie a democratiei. "Si cred ca fiecare dintre noi avem datoria sa ne exprimam intr-un fel sau altul", a punctat Dancila.

      10:10

      Premierul Viorica Dancila a afirmat ca a votat sambata, la referendumul de revizuire a Constitutiei, pentru valorile in care crede.

      "Consultarea cetatenilor este esenta democratiei. Este datoria civica a fiecaruia dintre noi sa ne exprimam in legatura cu temele importante pentru societate. Tema familiei este una importanta pentru noi toti. Am votat pentru valorile in care eu cred", a declarat Dancila, dupa ce a votat la Liceul "Jean Monnet" din Capitala.

      Ea a adaugat ca aceasta consultare a cetatenilor reprezinta o expresie a democratiei. "Si cred ca fiecare dintre noi avem datoria sa ne exprimam intr-un fel sau altul", a punctat Dancila.

      10:13

      Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, sambata, la iesirea de la urne, ca a votat "DA" pentru familia formata din barbat si femeie.

      "Am votat 'DA' pentru familia alcatuita dintr-un barbat si o femeie. Este un vot pentru normalitate, mai ales ca, in spatele acestui vot, stau 3,5 milioane de semnaturi pe care Biserica Ortodoxa Romana le-a strans pentru acest referendum", a precizat Bogdan Trif, care este si liderul PSD Sibiu.

      10:26

      Vicepresedintele Senatului, Adrian Tutuianu, presedinte al PSD Dambovita a votat, sambata, la Targoviste, si a declarat ca s-a exprimat pentru normalitate, pentru pastrarea filonului crestin al familiei.

      ''M-am prezentat la vot pentru ca e o datorie cetateneasca, nu am lipsit niciodata de la niciun fel de scrutin, de 30 de ani. Astazi am votat pentru normalitate, pentru pastrarea filonului crestin al familiei si pentru o solutie de revizuire a Constitutiei care tine cont de structura fundamentala a poporului roman'', a spus Tutuianu, la iesirea de la vot.

      10:28

      Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a afirmat sambata ca participarea la vot este o onoare, un drept si o binecuvantare. Patriarhul BOR a votat sambata, la referendumul de revizuire a Constitutiei, la Scoala "Ienachita Vacarescu".

      10:49

      Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, sambata, ca a votat cu "DA" pentru casatoria intre un barbat si o femeie.

      10:10

      Premierul Viorica Dancila a afirmat ca a votat sambata, la referendumul de revizuire a Constitutiei, pentru valorile in care crede.

      "Consultarea cetatenilor este esenta democratiei. Este datoria civica a fiecaruia dintre noi sa ne exprimam in legatura cu temele importante pentru societate. Tema familiei este una importanta pentru noi toti. Am votat pentru valorile in care eu cred", a declarat Dancila, dupa ce a votat la Liceul "Jean Monnet" din Capitala.

      Ea a adaugat ca aceasta consultare a cetatenilor reprezinta o expresie a democratiei. "Si cred ca fiecare dintre noi avem datoria sa ne exprimam intr-un fel sau altul", a punctat Dancila.

      10:13

      Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, sambata, la iesirea de la urne, ca a votat "DA" pentru familia formata din barbat si femeie.

      "Am votat 'DA' pentru familia alcatuita dintr-un barbat si o femeie. Este un vot pentru normalitate, mai ales ca, in spatele acestui vot, stau 3,5 milioane de semnaturi pe care Biserica Ortodoxa Romana le-a strans pentru acest referendum", a precizat Bogdan Trif, care este si liderul PSD Sibiu.

      10:26

      Vicepresedintele Senatului, Adrian Tutuianu, presedinte al PSD Dambovita a votat, sambata, la Targoviste, si a declarat ca s-a exprimat pentru normalitate, pentru pastrarea filonului crestin al familiei.

      ''M-am prezentat la vot pentru ca e o datorie cetateneasca, nu am lipsit niciodata de la niciun fel de scrutin, de 30 de ani. Astazi am votat pentru normalitate, pentru pastrarea filonului crestin al familiei si pentru o solutie de revizuire a Constitutiei care tine cont de structura fundamentala a poporului roman'', a spus Tutuianu, la iesirea de la vot.

      10:28

      Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a afirmat sambata ca participarea la vot este o onoare, un drept si o binecuvantare. Patriarhul BOR a votat sambata, la referendumul de revizuire a Constitutiei, la Scoala "Ienachita Vacarescu".

      10:49

      Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, sambata, ca a votat cu "DA" pentru casatoria intre un barbat si o femeie.

      Sursa foto: Shutterstock / AntonSokolov

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Politic »


      Comunicate de presă

      Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


      Setari Cookie-uri